Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nije mu pomogao ni Europski sud

Nevjernom Poljaku ne daju da se razvede

Razvod
Foto: Pixabay
18.01.2017.
u 23:45

Europska konvencija ne jamči pravo na razvod, a poljski zakon prilično je rigidan

U 21. stoljeću, u kojem su i razvodi dio života kao i vjenčanja, Poljaku Arturu Babiarzu (45) ni Europski sud za ljudska prava (ESLJP) nije omogućio da se razvede od supruge kojoj je bio nevjeran, ali koja i dalje tvrdi da ga voli i ne želi razvod.

Babiarz će morati ostati formalno u braku sa suprugom od koje je rastavljen iako ima novu partnericu i s njom djevojčicu (11) i nadati se da će u drugom stupnju ESLJP presuditi u njegovu korist. U slučaju Babiarz protiv Poljske ESLJP je zaključio da Europska konvencija o ljudskim pravima ne jamči pravo na razvod braka.

A tada su nacionalna zakonodavstva ta koja propisuju uvjete za razvod braka.

– Da, točno je da Europska konvencija ne jamči pravo na razvod. Europski sud za ljudska prava poštuje nacionalno pravo do određenih granica i društvena shvaćanja, u ovom slučaju o razvodu, koja se odražavaju u nacionalnim zakonodavstvima – tumači profesorica obiteljskog prava Aleksandra Korać–Graovac.

U Hrvatskoj nikad nije čula da je nekom odbijen zahtjev za razvod braka, no naš Obiteljski zakon nije rigidan kao poljski. Babiarz se sa suprugom vjenčao 1997., no do 2004. nije želio imati s njom djecu.

Tada se predomislio pa se supruga podvrgnula liječenju neplodnosti. No, u jesen te godine upoznao je A. H. i već se u siječnju 2005. iselio iz zajedničkog stana, a u listopadu te godine s novom je odabranicom dobio dijete. No, tek u rujnu 2006. podnio je zahtjev za razvod braka navodeći kao razlog bračne nesuglasice i prepirke za koje je krivio suprugu.

U zahtjevu za razvod braka nije spominjao novu partnericu, a na sudu je odbio mirenje sa suprugom, koja je i dalje govorila da ga voli i tražila od suda da odbije razvod. Većina saslušanih svjedoka svjedočila je da su imali sretan brak do jeseni 2004., a jedino su njegova majka, rođak i dvoje kolega spominjali manje svađe među njima.

Poljski sud zaključio je da je Babiarz jedini odgovoran za slom braka jer je bio nevjeran. Supruga mu je imala problema s depresijom nakon što je ostavljena. Iako je poljski sud ustvrdio da je slom braka “potpun i nepovratan” i pomirenje malo vjerojatno, zaključio je da se po Zakonu o obitelji i skrbništvu razvod ne može odobriti ako ga traži strana koja je kriva za raspad braka, a druga strana odbija dati pristanak i ako odbijanje nevine strane nije “suprotno razumnim načelima društvenog suživota”.

Poljski je sud zaključio da njegova supruga nije odbijala razvod iz mržnje, nije bila motivirana osvetom ili potrebom da ga uznemiruje, već je u više navrata govorila da se želi pomiriti unatoč tomu što on ima dijete s drugom pa je njezino odbijanje razvoda ocijenjeno “društveno prihvatljivim”.

Odvjetnica Dafinka Večerina zgrožena je tom presudom i činjenicom da u Europi postoji zakon koji priječi razvod iako jedna osoba ne želi ostati u braku. Prema našem Obiteljskom zakonu supružnik se, kaže, može usprotiviti razvodu, ali to ne znači da može razvod onemogućiti niti je ikad čula za takvu presudu u nas. Kod nas se i ne utvrđuje krivac za raspad braka.     

>> Boris Novković tajanstvenim komentarom na Facebooku najavio razvod?

Komentara 7

SD
sdpesticid
08:47 19.01.2017.

zvanična kaže da ga voli unatoč jasnom odstupu supruga u svezi te ljubavi i braka. čini se da su oboje malo u stranu, svak' na svoju, a što se tiče odbijenice njemu, i neka mu je, drugi put će se razmisliti što potpisuje. mislim i da je ovo građanski sklopljen brak jer crkva bi dozvolila razlaz pošto ovaj ima zasnovanu novu obitelj.

ST
Starotopoljanin
09:49 19.01.2017.

potpisano je potpiasno,i toga se mora blento i pridrzavati.

DU
Deleted user
01:03 19.01.2017.

baš promašaj...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije