Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pregovori oko Palestine

Netanyahu smatra parišku konferenciju beskorisnom

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu attends the weekly cabinet meeting at his Jerusalem office December 25, 2016. REUTERS/Dan Balilty/Pool
Foto: Reuters/PIXSELL
1/2
15.01.2017.
u 15:55

Izraelska vlada žestoko se protivi toj konferenciji, uvjerena da samo izravni pregovori s Palestincima mogu dovesti do okončanja sukoba, jednog od najdugotrajnijih na svijetu

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ocijenio je u nedjelju "beskorisnom" međunarodnu konferenciju u Parizu kojom se želi oživjeti bliskoistočni mirovni proces. "Konferencija koja se održava danas u Parizu je beskorisna", rekao je na početku tjednog sastanka vlade u Jeruzalemu.

"Koordiniraju je Francuzi i Palestinci u cilju da se Izraelu nametnu uvjeti koji nisu u skladu s našim nacionalnim potrebama", dodao je Netanyahu. Izraelska vlada žestoko se protivi  toj konferenciji, uvjerena da samo izravni pregovori s Palestincima mogu dovesti do okončanja sukoba, jednog od najdugotrajnijih na svijetu.

Palestinci s druge strane podržavaju francusku inicijativu, tvrdeći da dugogodišnji pregovori s Izraelom nisu doveli do kraja okupacije Zapadne obale. Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marca Ayrault otvorio je u nedjelju konferenciju u Parizu na kojoj sudjeluje više od 70 zemalja i međunarodni organizacija, ali ne i sukobljene strane.

Tim povodom, Ayrault je za francusku televiziju kazao da bi prijedlog novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa da se američko veleposlanstvo preseli u Jeruzalem bila provokacija s ozbiljnim posljedicama.

"Naravno (da je to provokacija). Mislim da to neće moći učiniti", rekao je za kanal France 3. "To bi imalo jako ozbiljne posljedice i nije prvi put da je među planovima nekog američkog predsjednika, ali nijedan do sada nije donio takvu odluku."

"Ne možete imati takvu jednostranu poziciju. Morate stvoriti uvjete za mir", istaknuo je, kako prenosi Reuters.

Komentara 4

DU
Deleted user
00:13 16.01.2017.

Trump ne želi nikakvu Palestinu

MX
Mister X
20:24 15.01.2017.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marca Ayrault otvorio je u nedjelju konferenciju u Parizu na kojoj sudjeluje više od 70 zemalja i međunarodni organizacija, ali ne i sukobljene strane. Kratko rečeno """pametni lopine znaju kako se lova zarađiva i vrijeme provodi a da se garantirano ništa ne mora odraditi napraviti korisno ili da ima vrijednost ili smisao""...

IC
ice12
04:16 16.01.2017.

Ne daj se, Izraele, u tom arapskom moru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije