Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
avionska nesreća

Pilot nije uputio poziv u pomoć. Ruski ministar: ISIL nije srušio zrakoplov!

Egipat zrakoplov
Foto: Reuters/PIXSELL
1/25
31.10.2015.
u 20:25

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je sućut obiteljima poginulih putnika te sutrašnji dan proglasio danom žalosti u Rusiji

Egipatske vlasti su pronašle crnu kutiju ruskog zrakoplova Airbus A321 koji je danas pao na Sinaju, pri čemu su poginule 224 osobe, objavio je ured premijera Šerifa Ismaila u priopćenju. Crna kutiju će analizirati stručnjaci, stoji u priopćenju, u kojem se precizira da je vojska dosad prebacila 129 tijela u mrtvačnicu i nekoliko bolnica u Kairu.

Egipatski ministar za zračni promet Hosam Kamal izjavio je za dnevnik al-Ahram da ruski zrakoplov nije uputio poziv u pomoć, već je komunikacija između njega i egipatske službe kontrole leta bila normalna i neprekidna sve dok zrakoplov nenadano nije nestao s radara. Francuski Ured za istraživanje nesreća (BEA) objavio je da će poslati dvojicu svojih stručnjaka i šest tehničkih savjetnika proizvođača zrakoplova Airbusa u Egipat kako bi sudjelovali u istrazi nesreće ruskog zrakoplova. Toj ekipi će se pridružiti dvojica istražitelja BFU-a (njemački ured za istraživanje nesreća) koji predstavljaju proizvođača i četvorica istražitelja MAK-a (ruski ured za istraživanje nesreća) koji predstavljaju državu iz koje je zrakoplovna tvrtka, precizira BEA u priopćenju.

Neke velike zrakoplovne tvrtke odlučile su privremeno preusmjeriti letove kako njihovi zrakoplovi ne bi letjeli iznad područja na kojem je pao ruski zrakoplov. Tako Air France od poslijepodne iz opreza ne leti preko Sinaja, dok se ne odluči drukčije, rekla je jedna glasnogovornica te kompanije, prenosi AFP. Ta mjera je poduzeta u očekivanju objašnjenja uzroka pada zrakoplova, dodala je. I Lufthansa do daljnjega neće letjeti preko Sinaja, rekla je jedna glasnogovornica njemačke zrakoplovne kompanije za dnevni list Die Welt, također napomenuvši da je ta mjera poduzeta iz sigurnosnih razloga dok se ne doznaju uzroci pada zrakoplova, za koji je odgovornost preuzela džihadistička skupina Daesh.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Islamska država tvrdi da je srušila zrakoplov

Islamska država tvrdi kako je srušila ruski zrakoplov, a objavili su to preko aplikacije Telegram, javlja BBC. U priopćenju skupine na Twitteru navodi se da su "borci Islamske države uspjeli srušiti ruski zrakoplov iznad Sinaja s 220 ruskih križara. Svi su ubijeni, Bogu hvala".

S druge strane, egipatske sigurnosne službe ranije su objavile kako nema naznaka da je avion pogođen ili raznesen. Kazali su kako je do nesreće najvjerojatnije došlo zbog tehničkog kvara. Stručnjaci također tvrde kako rakete 'Manpads' koje koriste islamisti ne bi mogle pogoditi zrakoplov na visini od 9.450 metara na kojoj je letio. Egipatske snage sigurnosti objavile su da je oko 150 tijela od kojih su neka izgorjela pronađeno u krugu od pet kilomatara od mjesta pada zrakoplova. Zrakoplov je padao okomito pa je njegov veliki dio gorio, kazao je izvor.

Ruski ministar transporta odbacio je navode da su borci Islamske države srušili zrakoplov. - U raznim medijima pojavljuju se informacije da je avion navodno srušen protuzračnim projektilom kojeg su ispalili teroristi. Ta informacija ne može se smatrati točnom - kazao je ministar Maksim Sokolov za agenciju Interfax, piše France24.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Ruski mediji prenose da su ruski istražitelji uzeli uzorke goriva na posljednjem mjestu na kojem je zrakoplov natočio gorivo u ruskom gradu Samari te da provode istragu nad osobama koje su pripremale zrakoplov za polijetanje iz Rusije te u sjedištu zrakoplovne tvrtke. Ruska novinska agencija Interfax prenijela je da je rusko državno regulatorno tijelo u posljednjoj rutinskoj kontroli u ožujku 2014. pronašlo sigurnosne propuste u tvrtki Kogalimavia, no da su one bile otklonjene.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izrazio je sućut obiteljima poginulih putnika te sutrašnji dan proglasio danom žalosti u Rusiji.

Ministarstvo je priopćilo da su ostaci zrakoplova pronađeni nedaleko od zračne luke al-Arish, a egipatske vlasti su odmah poslale 45 vozila hitne pomoći na mjesto nesreće. Na mjestu nesreće pronađena je crna kutija.

Jedan egipatski časnik, koji je došao na mjesto nesreće, rekao je za Reuters da je zrakoplov potpuno uništen.

Zrakoplov se srušio na planinskom području u središnjem Sinaju, a loši vremenski uvjeti otežavaju dolazak spasilačkih ekipa na mjesto nesreće, rekao je časnik.

Ranije je ured egipatskog premijera objavio da se "ruski civilni zrakoplov srušio u središnjem dijelu poluotoka Sinaja", te da je osnovano povjerenstvo koje će istražiti okolnosti nesreće. Zrakoplovni izvori kazali su da se u zrakoplovu nalazilo 217 putnika i sedam članova posade, a 17 putnika bila su djeca.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Egipatske vlasti objavile su kako je do pada zrakoplova najvjerojatnije došlo zbog tehničkog kvara, javlja Sky News. No, nisu isključene ni neprijateljske radnje s obzirom da su na području Sinaja militanti izrazito aktivni.

Prema do sada dostupnim podacima, u zrakoplovu nema hrvatskih državljana, kažu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova.

Mediji su prvo javili da je egipatska kontrola letenja izgubila kontakt s putničkim zrakoplovom na letu 7K9268 nedugo nakon što je poletio iz zračne luke u Šarm al-Šeiku prema ruskom St. Petersburgu. Izvori navode da su se u zrakoplovu uglavnom nalazili ruski turisti. Avion je s radara nestao 23 minute nakon što je poletio. Izvori iz egipatske zračne luke kažu kako je pilot zrakoplova prije nego što se srušio tražio promjenu rute zahtjevajući da sleti u Kairo.

Riječ je o zrakoplovu Airbus A-321 tvrtke Kogalymavia, poznate i kao Metrojet.

>> Istražitelji: Avion na letu MH17 srušen je ruskom raketom Buk

Komentara 120

Avatar Cro-Wolf
Cro-Wolf
09:42 31.10.2015.

Dragi nepismeni novinaru, ne piše se Šarm al-Šeik jer to mjesto ne postoji. Inače postoji Sharm El-Sheikh, ali ne i Šarm al-Šeik! pišite pravilno i ne trujte nas pismom onog Vuka.

LE
lektor
09:45 31.10.2015.

Tražio je promjenu rute nakon što se srušio. Vrlo intrigantan podatak.

DD
dr dragon
09:29 31.10.2015.

Ovo mi lici na osvetu ISILA,jos i u Egiptu?!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije