Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nestali let

Pronašli olupinu zrakoplova? Murdoch: To su džihadisti, sada rade protiv Kine

avion
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/18
09.03.2014.
u 23:00

Još nije službeno potvrđeno da ostaci pronađeni 80 kilometara od vijetnamskog otoka Tho Chu pripadaju olupini zrakoplova Malaysia Airlinesa.

Više od 24 sata nakon što je nestao zrakoplov Boeing 777 Malaysian Airlinesa još uvijek nije poznato što se dogodilo s letom MH370. No, pronađeno je nekoliko ostataka 80-ak km od obale Vijetnama za koje se sumnjaju da se radi o dijelovima zrakoplova koji se po svemu sudeći srušio u more.

Najviše se sumnjam u teroristički čin, pogotovo nakon što je otkriveno da su na letu bili i neki putnici s ukradenim putovnicama.

19.15 Još nije službeno potvrđeno da ostaci pronađeni 80 kilometara od vijetnamskog otoka Tho Chu pripadaju olupini zrakoplova Malaysia Airlinesa. Vlasti su izvijestile da čekaju da se razdani kako bi ispitali informacije koje su primili od aviona vijetnamske mornarice. U međuvremenu prijatelji i obitelj putnika koji su se nalazili na letu MH370 i dalje čekaju na vijesti o njihovoj sudbini.

19.00 Medijski magnat Rupert Murdoch na Twitteru je ustvrdio da rušenje aviona potvrđuje da se džihadisti okreću stvaranju problema Kini.

 

16.10 - Tvrtka Malaysian Airlines još uvijek nije službeno potvrdila da je objekt koji je uočila vijetnamska mornarica doista komad s njihova zrakoplova Boeing 777, koji je nestao jučer. Obzirom da sada tamo noć, potraga je nastavljena samo brodovima. Malezijski ministar prometa i obrane Hishammuddin Hussein također to još ne potvrđuje, u posljednjem tweetu od prije nekih pola sata nije ni spomenuo otkriće vijetnamske mornarice.

15.45 sati - Dosadašnja istraga sugerira da se nestali zrakoplov vjerojatno raspao tijekom leta na visini od 10.000 metara.

- Činjenica da do sada nismo pronašli nikakve ostatke sugerira kako se zrakoplov raspao u zraku - kazala je Reutersu neimenovana osoba koja je sudjelovala u istrazi. Dodala je da se Boeing mogao raspasti uslijed eksplozije uzrokovane mehaničkim kvarom, a ne isključivo aktivacijom bombe.

15.42 sati - Vijetnamske vlasti vjeruju da su pronašli olupinu nestalog zrakoplova 80 kilometara od otoka Tho Chu.

15.28 sati - Pilot čiji je zrakoplov letio oko 100 nautičkih milja od trase kojom se 12 sati ranije kretao nestali Boeing, kazao je da je u području bilo velike grmljavine i turbulencija. Dodao je da one ipak nisu predstavljale ozbiljne probleme za komercijalne letove.

I Interpol je potvrdio da istražuje slučaj ukradenih putovnica kojima su se poslužila dvojica putnika pri ukrcaju u nestali zrakoplov.

14.38 sati - Vijetnamski brodovi koji tragaju za olupinom nestalog zrakoplova uočili su novi plutajući objekt u Južnom kineskom moru za koji vjeruju da se ovog puta doista radi o ostacima nestalog zrakoplova. Pokušavaju doći do njega i pregledati ga.

13.56 sata - Američki dužnosnici potvrdili su CNN-u kako ''plutajući objekt'' uočen u moru 100 kilometara od otoka Tho Chu nije olupina zrakoplova.

12.32 sati - Vijetnamski istražitelji približavaju se plutajućem objektu koji je jutros uočen u moru, a za koji se sumnja da bi mogao biti olupina nestalog zrakoplova. Objekt je žute boje.

12.10 sati - Oglasio se Talijan čiju je ukradenu putovnicu iskoristio jedan od muškaraca koji se ukrcao u nestali zrakoplov.

- Putovnica mi je ukradena u ožujku prošle godine dok sam bio na otoku Phuket - rekao je Luigi Maraldi. Prepričao je da je dokument ostavio kao zalog u jednoj trgovini za iznajmljivanje motocikala. Kada se vratio po putovnicu, zaposlenica je kazala da ju je podigao muškarac koji je tvrdio kako je ''njegov suprug''. Putovnica Austrijanca Christiana Koezela također je nestala u istom dijelu Phuketa, ali 18 mjeseci ranije.

11.23 sati - Priopćeno je da su dvojica putnika čiji se identitet istražuje, a koji su se u nestali zrakoplov ukrcali s ukradenim putovnicama, iz Pekinga trebali letjeti u Europu. Nakon slijetanja nestalog Boeinga, u pekinškoj zračnoj luci trebali su se za 10 sati ukrcati na let za Amsterdam odakle bi se jedan od njih uputio u Frankfurt, a drugi u Kopenhagen.

10.25 sati - Dvojica putnika koji su koristili ukradene putovnice, a čiji se pravi identitet provjerava, karte za let kupili su zajedno. Otkriveno je to nakon analize kineskog sustava za online kupnju karata Travelsky koji je pokazao da su karte kupljene pod uzastopnim serijskim brojevima od China Southern Airlinesa. To produbljuje sumnje da se radi o terorističkom činu.

9.46 sati - Direktor kompanije Malaysia Airlinesa Ahmad Jauhari Yahya kazao je na konferenciji za novinare u Pekingu kako je na nestalom Boeingu prije dvije godine u potpunosti sanirano slomljeno krilo.

- Zrakoplovu je otkinut vrh krila veličine oko jednog metra. Potpuno je saniran i prošao je sve sigurnosne provjere - kazao je Jauhari Yahya.

9.34 sati - Vijetnamska služba spašavanja uočila je ''sumnjivi plutajući objekt 100 kilometara jugozapadno od otoka Tho Chu''. Sumnja se da je riječ o olupini nestalog zrakoplova, prenosi Guardian sumnje novinara The Wall Street Journal u Vijetnamu.

Zrakoplov Boeing B777-200 kompanije Malaysia Airlinesa koji je jučer nestao dok je prevozio 227 putnika i 12 članova na putu iz Kuala Lumpura prema Pekingu, možda se pokušao vratiti na odredište. Sugeriraju to malezijski vojni radari, ali i sve brojnije sumnje prema kojima je zrakoplov možda bio otet, javlja AFP.

 

U trenutku nestanka zrakoplova piloti nisu poslali nikakvu poruku ili signal za opasnost što je neobičan detalj. Čini se da je u jednom trenutku zrakoplov naglo počeo gubiti na visini, no to još nije službeno potvrđeno. Vremenske prilike bile su povoljne, a u području u kojem predviđaju da se zrakoplov mogao srušiti, obzirom na njegov zadnji poznati smjer i brzinu, nisu pronađeni nikakvi tragovi ili ostaci.

- Pokušavamo pronaći smisao u svim tim informacijama. Vojni radar pokazuje da je zrakoplov mogao napraviti zaokret u pokušaju povratka - kazao je šef malezijskog vojnog zrakoplovstva Rodzali Daud. Vlasti sada provjeravaju svaki detalj. Sumnja se i na to da je zrakoplov možda bio meta terorističkog napada, najvjerojatnije pripadnika al-Qa'ide.

U istragu se uključio i FBI koji je provjeravao identitete četvorice putnika. Otkriveno je da su dvojica putovali s ukradenim putovnicama. Jedna je talijanska, a druga austrijska. Trenutno se pokušavaju otkriti njihovi pravi identiteti jer postoji vjerojatnost da su mogli oteti zrakoplov i u njemu aktivirati eksploziju.

Podsjetimo, u zrakoplovu su još putovala 152 Kineza, 38 Malezijaca, 12 Indonežana, šest Australaca po tri Amerikanca i Francuza, po dvoje Novozelanđana, Kanađana te po jedan državljanin Tajvana i Nizozemske.

Intenzivna potraga za ostatcima zrakoplova na terenu nastavlja se i danas. Jučer je more pretraživalo 40 brodova te 22 zrakoplova. Uočene su dvije velike naftne mrlje koje bi mogle potjecati od nestalog zrakoplova. Ako je zrakoplov pao u more, potraga za olupinama može potrajati tjednima.

Komentara 23

MA
Majur
11:24 09.03.2014.

Hmmm,lazni putnici tj. lazne isprave....ako je teroristicki cin kao sto sad to spominju onda nema uopce logike uci kao terorista u avion sa namjerom da se eksploziv aktivira kad je avion iznad mora gdje nitko poslije ne zna sta je tocno bilo,ali....ne bi bilo lose saznati tko su putnici bili i jos vaznije kojim poslovima su se bavili...ne bi bilo prvi put da je neki avion srusen kad su odredjeni "vazni-nepodobni" ljudi bili normalni putnici....u danasnje vrijeme ne prekida se veza aviona-signal samo tako.

BJ
Ben Juda Talmudan
11:10 09.03.2014.

U tom je području barem jedan američki razarač sa sustavom Aesis,uz ratne brodove drugih država,Kine,Vietnama,itd.Uključujući i Ruse,svi oni sigurno imaju podatke i znaju približno gdje se srušio taj avion,samo ne žele otkrivati direktno pa onda ispada da nemaju pojma.Imaju itekako.

ZJ
Zjako
10:06 09.03.2014.

Biseri ste nema što ! Olupina u moru a oni pitaju "što se desilo" Sumnja se na pad u more ! da pomognem malo istražiteljima !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije