Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dragovoljci u ratu

Rusija Hrvatskoj: Povucite plaćenike iz Ukrajine!

Vladimir Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
12.02.2015.
u 18:00

Smatramo da se svi strani borci, pa i oni koji su otišli iz Hrvatske, a koji se nalaze u Ukrajini, trebaju vratiti u svoje matične države, kažu u našem Ministarstvu

Rusija je zabrinuta i zbunjena izjavom naše ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić koja je potvrdila da se dragovoljci iz Hrvatske bore na strani ukrajinskih trupa.

– Pozivamo Zagreb, ali i čelnike ostalih zemalja čiji se građani bore u Ukrajini da spriječe tu opasnu praksu pogotovo sada kada je u Minsku postignut dogovor o normalizaciji situacije na jugoistoku Ukrajine – stoji u priopćenju koje je objavilo rusko Ministarstvo vanjskih poslova te dodalo:

– Podsjećamo hrvatske vlasti da je danas, 12. veljače u Minsku usvojeno nekoliko rezolucija koje predviđaju povlačenje svih stranih trupa, vojne opreme i plaćenika s teritorija Ukrajine pod nadzorom OSC-a.

Nakon priopćenja ruskog ministarstva, oglasilo se i naše Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Hrvatska je pozdravila danas postignuti dogovor u Minsku i vjerujemo da njime započinje proces prekida sukoba te da predstavlja prvi korak prema održivom miru u Ukrajini. Što se tiče hrvatskih državljana koji su otišli na ukrajinsko bojište i zbog čega je i dana izjava na koju se referira rusko Ministarstvo vanjskih poslova, riječ je o tome da su samo konstatirane činjenice jer pratimo stanje, komentirali su prozivku iz Moskve u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova.

– Činjenica jest da se na ukrajinskom bojištu nalaze hrvatski državljani, konkretno radi se o njih osam, ali ponavljamo, njihov odlazak nije vezan ni uz koju od hrvatskih državnih institucija, niti ih one na bilo koji način podržavaju. Bez obzira na to što je riječ o vrlo malom broju pojedinaca, to nas zabrinjava i situaciju pratimo s najvećom ozbiljnošću – kazali su iz MVP-a.

– Smatramo da se svi strani borci, pa i oni koji su otišli iz Hrvatske, a koji se nalaze u Ukrajini, trebaju vratiti u svoje matične države kako bi ovaj današnji sporazum iz Minska što prije donio konkretne rezultate – dodaju iz hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova.

Putin tijekom pregovora slomio olovku

Napeti su bili pregovori između ruskog predsjednika Vladimira Putina, ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka, njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Francisa Hollandea, a koliko su napeti dokaz su fotografije Vladimira Putina koji u ruci drži slomljenu olovku. Četiri čelnika u Minsku su, naime, pregovarala 15 sati o situaciji u Ukrajini, što je Putinu očito bilo previše pa je u jednom trenutku slomio zelenu olovku koju je cijelo vrijeme vrtio po rukama.

Osim Putina, nervozan je bio i ukrajinski predsjednik koji je navodno u jednom trenutku ljutito izletio iz dvorane u kojoj su imali pregovore. Putin je svoju ljutnju, pak, iskazao na olovci.

S maratonskih pregovora u Minsku pojavila se i snimka gdje domaćin pregovora, bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izmiče stolac na koji je planirao sjesti Vladimir Putin. Na snimci se vidi kako se Putin s kiselim smiješkom na licu prvo rukuje s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom nakon čega pokušava sjesti na stolac, ali mu ga Lukašenko izmiče. Lukašenko je, naime, razgovarao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel te se jednom rukom držao za stolac na koji je Putin namjeravao sjesti.  

Kako je to izgledalo, pogledajte u videu.

>> Putin: Dogovorili smo se, prekid vatre kreće od 15. veljače

Komentara 353

ST
Startrack
16:37 12.02.2015.

Hrvatska upozorava Rusiju. Povucite prostitutke iz EU.

Avatar navijač
navijač
16:47 12.02.2015.

Nesmetaju mu četnici u paravojnim formacijama nego Hrvati u regularnoj vojsci.

Avatar kontraadmiraI
kontraadmiraI
16:56 12.02.2015.

Ministarka Pusić, koliko je do nje, činit će Hrvatskoj štetu. O plaćenicima iz Hrvatske mogla je držati jezik za zubima jer njoj se sigurno nisu javili niti zna tko su ni koliko ih ima, ali ovo je bila prilika da nanese štetu Hrvatskoj što nije propustila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije