Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Katastrofalan potres

Nepal vida rane. Milijun djece treba pomoć

Nepal
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
28.04.2015.
u 06:30

Cijeli svijet prikuplja hranu, vodu, lijekove... za žrtve kataklizme

– Treba nam svaki oblik pomoći, Nedostaje hrane, lijekova, deka, odjeće, obuće, šatora, madraca – izjavio je u svom apelu za pomoć glavni tajnik nepalske vlade Lila Mani Poudyal nakon katastrofalnog potresa. Kazao je kako su u najtežoj situaciji djeca kojih je gotovo milijun ostalo izvan svojih domova i kojima je hitno potrebna hrana i liječnička skrb.

– U većem dijelu zemlje nedostaje nam vode i prijeti pojava zaraznih bolesti. Neophodne su nam stvari za osobnu higijenu, kao i osamdeset vrsta lijekova, ali i vozači i medicinsko osoblje – poručio je Mani Poudyal.

Pretrpani zrakoplovi

Prema Nepalu, koji je u subotu i nedjelju pretrpio udare potresa najteže u posljednjih osamdeset godina, pri čemu je prema posljednjim podacima poginulo više od 3800 ljudi, a oko 6500 je ozlijeđeno, krenula je pomoć iz svih dijelova svijeta. Stižu i helikopteri koji će pomoći u izvlačenju u nepristupačnim područjima, a u ponedjeljak je spašeno i dvjesto alpinista koji su ostali odsječeni nakon lavina.

U dugim redovima za davanje krvi u bolnicama u Katmanduu, koje su se proširile i na otvoreno jer objekti nisu dovoljno veliki da prime sve stradale, jučer su stajali i Hrvati, turisti i putnici koji su se tamo zatekli za katastrofalna potresa. Ukupno ih je, kažu iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, 29. Prvotne informacije koje su govorile o 31 Hrvatu, ispravljene su. Najviše je turista koji su putovali u aranžmanu agencija, nekoliko je individualnih putnika, a u nepalskim planinama su i tri alpinista i jedna alpinistica iz Hrvatske. Svi su dobro. MVP ih redom kontaktira i nude informacije o tome kome se mogu javiti ako su izgubili putovnice, gdje mogu dobiti informacije koje su ceste otvorene,... Hrvatsko veleposlanstvo koje pokriva Nepal nalazi se u New Delhiju, no pomoć Hrvatima može pružiti bilo koja misija države EU.

Dio Hrvata će danas ili sutra napustiti Nepal, prema ranijem planu. Jedini problem mogli bi biti pretrpani zrakoplovi jer iz te države traje masovni egzodus stranaca. I dok jedni odlaze, drugi dolaze - riječ je o međunarodnim humanitarcima.

Nužna je solidarnost

Uz nedostatak medicinske opreme, ljudima najviše nedostaje radne snage. U gradskim parkovima i na otvorenom ubrzano se grade improvizirana skloništa od aluminijskih ploča jer prognoza najavljuje jaku kišu. U Hrvatskoj se također skuplja pomoć za Nepal.

Hrvatski Crveni križ poziva građane da uplate donacije na žiro račun otvoren u Privrednoj banci Zagreb, broj: IBAN HR6923400091511555516, poziv na broj: 12, za uplate iz inozemstva SWIFT: PBZGHR2X, a internetske donacije na www.hck.hr. Donacije prikuplja i ADRA, čija je ekipa za hitne intervencije na terenu počela s inicijalnim mjerama pomoći. Za uplate iz Hrvatske: IBAN HR5923600001101582233, ADRA Hrvatska Prilaz Gjure Deželića 77, 10000 Zagreb, za uplate iz inozemstva: IBAN HR5923600001101582233 SWIFTZABAHR2X.

>>Hrvatica preživjela potres: Razmišljala sam o tome hoće li mi na grobu pisati Ines ili tiNka

>>Alpinist snimio stravičnu lavinu koja je pogodila kamp na Mount Everestu

Komentara 1

Avatar Alfons_x
Alfons_x
09:12 28.04.2015.

Nesretni ljudi... neću govoriti da li ovim ljudima treba pomoći. Bez sumnje treba. No ova bijedna EU je spremna dati više milijuna za "antiputinovsku" propagandu nego za Nepal. - Dok mi u Hrvatskoj, eeh što reći za nas..... pozivaju nas naši mudri da uplatimo donacije za Nepal,čak postavljaju i brojeve žiroračuna, dok u isto vrijeme NAŠI sugrađani pogođeni prirodnom katastrofom jednake razornosti, kao "pomoć" dobivaju odštetu od 4kn?! Da nije riječ nesretnim ljudima i njihovim životima, bilo bi doista smiješno do apsurda kakva smo mi država.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije