Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
"Prolaz do Zapada"

Nekolicini migranata kod srbijansko-mađarske granice pozlilo zbog štrajka glađu

Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/21
27.07.2016.
u 21:40

"Kada se uvjere da neće moći preći u Mađarsku, očekujemo da će ući u azilnu proceduru", kazao je u tome povodu državni tajnik u ministarstvu za rad, upošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević

Šestero migranata prevezeno je u srijedu u bolnicu nakon što im je pozlilo tijekom štrajka glađu na srpsko-mađarskoj granici kod prijelaza HorgošOni su dio skupine od oko 100 migranata koji treći dan štrajka glađu u znak prosvjeda zbog zatvaranja mađarske granice.

Vojvođanski mediji prenose da oni ne traže "ulaz u Mađarsku", već "prolaz do Zapada". "Kada se uvjere da neće moći preći u Mađarsku, očekujemo da će ući u azilnu proceduru", kazao je u tome povodu državni tajnik u ministarstvu za rad, upošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Ivanišević.

On je za Radio televiziju Srbije naveo da migranti koji štrajkaju glađu na Horgošu imaju potrebnu medicinsku pomoć. Dodao je da je mađarska granica hermetički zatvorena, ali da je očigledno da "Balkanska ruta" nije i da je potrebna pomoć zemalja EU-a.

Ivanišević je rekao da će do konca tjedna biti usvojen dokument koji će sadržati "potrebe Srbije u ovoj fazi izbjegličke krize" i da će biti zatraženo od donatora da se uključe u rješavanje toga pitanja. Istaknuo je i da je zahvaljujući združenim ophodnjama vojske i policije smanjen broj ilegalnih ulazaka migranata u Srbiju iz Bugarske i Makedonije.

Osim stotinjak njih koji prosvjeduju, u tranzitnoj zoni na srbijansko-mađarskoj granici kod Horgoša je oko 500 migranata, a još ih je nekoliko stotina kod graničnog prijelaza Kelebija, također na sjeveru Vojvodine.

Mađarska državna tijela odobravaju 30 registracija dnevno, pa su neki migranti u improviziranim šatorima ispred granične bodljikave žice više od mjesec dana.

>> Na granici Srbije s Mađarskom oko 1.500 migranata

Ključne riječi

Komentara 5

DA
Darko22
21:43 27.07.2016.

Nije nas briga što se sa par glumaca i kriminalaca dešava...davno ste iscrpili foru da su to samo jadne bespomoćne izbjeglice.

NA
naivanivan
23:10 27.07.2016.

Satori su im tak-tak, nisu se nesto potrudili, ali su zato transparenti vrhunski profesionalno izradjeni.

Avatar mrtvu majku komunističkuu usta
mrtvu majku komunističkuu usta
01:19 28.07.2016.

pustite ih u mađarsku da ih mađari dobro izdegeneče pa kad ih bace natrag preko žice neće im više ni do kakvog štrajka biti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije