Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pokolj na armence

Neka nas na genocid vječno podsjeća cvijet nezaboravak

(L-R) Catholicos Karekin II, the supreme head of the Armenian Apostolic Church, Armenia's President Serzh Sargsyan together with his wife Rita, Russia's President Vladimir Putin, Cyprus President Nicos Anastasiades and France's President Francois Hollande
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
25.04.2015.
u 07:00

Pozvani su svi politički lideri demokratskog svijeta, a od važnijih ličnosti na skup u Erevan došli su samo predsjednici Hollande i Putin

Točno je stotinu godina prošlo od trenutka kada je Otomansko Carstvo pokoljem armenskih intelektualaca u Istanbulu počelo ono što je kasnije nazvano armenskim genocidom. U spomen na milijun i pol ubijenih jučer je u glavnom gradu Armenije Erevanu održana velika komemoracija. Iako su na nju pozvani svi politički lideri demokratskog svijeta, od važnijih ličnosti odazvali su se samo francuski predsjednik François Hollande i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Nema opravdanja

"Zahvalan sam svima onima koji su odgovorili na moj poziv i došli ovamo i tako još jednom potvrdili da stoje iza temeljnih ljudskih vrijednosti. Svojim dolaskom vi ste potvrdili da ono što se dogodilo prije sto godina nije zaboravljeno i da to i dalje živi u kolektivnom sjećanju", kazao je u svome govoru armenski predsjednik Serž Sargsjan.

Cijela Armenija ovih dana stoji iza službenog slogana obilježavanja stote obljetnice prvog suvremenog genocida – "Sjećamo se i zahtijevamo". Gotovo da i nema čovjeka koji ne nosi službeni simbol ove tragične obljetnice – cvijet nezaboravak.

Na upit što oni zapravo traže od međunarodne zajednice, kažu da traže pravdu za one koji su ubijeni i priznanje da se genocid doista dogodio.

"Nećemo nikada zaboraviti tragediju kroz koju je vaš narod prošao", poručio je Armencima francuski predsjednik Hollande, njegov ruski kolega Putin naglasio je da nema nikakvog opravdanja za masovne pokolje na Armencima. "Danas ću žalovati s armenskim narodom", poručio je Putin. I njemački predsjednik Joachim Gauck u Berlinu je prvi put upotrijebio riječ genocid, što je osobito razljutilo tursku političku vrhušku.

Obamine bravure

Armence je razočarao američki predsjednik Barack Obama koji je u svojoj predizbornoj kampanji 2008. godine obećao će priznati da je nad Armencima počinjen genocid. No sad on uporno odbija koristiti riječ genocid. U svojoj poruci Armencima umjesto riječi genocid koristi frazu "jedno od najvećih zvjerstava u 20. stoljeću".

>> Nikolić i Putin zajedno odali počast žrtvama genocida

Komentara 24

ST
Stolic
14:25 25.04.2015.

Britanci i njemci su bili saveznici turskoj u genocidu protiv armenaca, fuj. A kolinda niti vlada nije ni otišao, sramota za hrvatsku!

BR
Branko102
13:05 25.04.2015.

Ovaj Židov stratrack, provocira sve koji ne misle kao on.Stalno citira i osobno se konfrontira sa drugima.On ništa ne komentira jer niti ima pameti,a još manje znanja.Jedino mu ostaju prljave i pokvarene namjere u svrhu propagande cionizma i vrijeđanja svega i svih koji se opiru njihovoj dominaciji.Neka ode u svoju obećanu zemlju Izrael i neka nas kšćane ostavi na miru.Lažno se izdaje za Hrvata,a posebno je nezaboravna njegova rečenica: Živio Izrael ,čuvar kršćanskih vrijednosti" ! Ima li veće provokacije od toga ? A o pokolju Armenaca,taj nema blage veze ,osim što zna lagati,To što sam ja napiso o tom genocidu stoji u svakoj riječi ! Amen !!

RU
ruger
20:42 25.04.2015.

Svako zna da je to genocid,ali jedina drzava u nato paktu nad kojom usa nema potpunu kontrolu je turska.Zna i amerika da je to genocid ali im se ne gubi partner,pogotovo sada

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije