Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inicijativa u Njemačkoj

'Neka kršćani na božićnoj misi otpjevaju i jednu muslimansku pjesmu!'

crkva
Foto: ilustracija
22.12.2014.
u 10:39

Šef Središnjeg vijeća muslimana u Njemačkoj Aiman Mazyek (45) već je dao prijedlog da kršćani u crkvi otpjevaju pjesmu "Tala’a al-badru alayna"

"Kršćani bi tijekom božićne mise trebali otpjevati i jednu muslimansku pjesmu!" Predložio je to zastupnik njemačkih "Zelenih" u Bundestagu Omid Nouripour, kao simboličnu gestu približavanja kršćanstva i islama u uvjetima jačanja protumuslimanskih pokreta u Njemačkoj, nakon zlodjela džihadista uime Islamske države. U Njemačkoj već tjednima traju prosvjedi protiv islamista desetaka tisuća građana okupljenih oko udruge Pegida - Patriotski Europljani protiv islamizacije Starog kontinenta.

- Divan znak mirnog suživota religija bio bi kada bi u crkvi bila otpjevana jedna pjesma iz islama, a u džamiji jedna božićna pjesma - kazao je za Bild stručnjak za ljudska prava u stranci "Zeleni" Omid Nouripour (39).

Podršku ovoj inicijativi dao je zastupnik Socijaldemokratske partije SPD Thomas Funk (52) jer bi to bio signal razumijevanja među religijama.

- Potrebno nam je razumijevanje, poštovanje i tolerancija. Bilo bi lijepo kada bi se to postiglo jednom pjesmom - kazao je Funk.

Šef Središnjeg vijeća muslimana u Njemačkoj Aiman Mazyek (45) već je dao prijedlog da kršćani u crkvi otpjevaju pjesmu "Tala’a al-badru alayna" (Svijetli mjesečina svijetla) pjevača Yusufa Islama (66) koji se prije nego što je konvertirao na islam zvao Cat Stevens.

- To bi bio divan znak mira i suosjećanja - rekao je Mazyek.

Ni Katolička ni Evangelistička crkava u Njemačkoj nisu dali svoje stajalište o ovom prijedlogu, nakon upita najtiražnijeg njemačkog i europskog lista Bilda, koji se prodaje u nakladi od 2,5 milijuna odgovorili su da prijedlog treba "pažljivo ispitati i raspraviti".

Gotovo svaki drugi od 80 milijuna Nijemaca planira otići u crkvu za Božić, pokazalo je posljednje istraživanje.

Komentara 41

RA
rakikaki
11:02 22.12.2014.

Opet bi crkvu mjenjali oni koji nemaju veze s njom. Predlazem i da provedemo jednu noc vodeci istospolnu ljubav, sve u duhu tolerancije.

BO
borac2525
11:32 22.12.2014.

Inicijativa je upucena na krivu adresu. Kao pripadnik muslimanske zajednice poziv je trebao uputiti svojim zajednicama da za vrijeme svetkovine otpjevaju koju bozicnu pjesmu, tada bi se poslala prava poruka mira i snosljivosti, na zalost ovakvim inicijativama samo se izaziva i produbljuje jaz...

Avatar fijolica
fijolica
11:07 22.12.2014.

Pa u Katoličkoj crkvi već postoje međureligijski susreti (npr. za Dan duha Asiza) gdje se u katoličkim crkvama pjevaju, između ostalog, i muslimanske pjesme. Ali ne za vrijeme misnog slavlja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije