Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
22.02.2015. u 12:00

I mentalitet nekih poduzetnika treba mijenjati

Moramo napokon shvatiti kako nova radna mjesta ne stvara država, već privatna inicijativa, odnosno poduzetnici“, kazala je Kolinda Grabar Kitarović u svome inauguracijskom govoru. To je osnovna rečenica inauguralnog govora iz koje se vidi njezin pogled na ekonomiju.

Suprotan je mišljenju većine političara u Hrvatskoj. Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović iznosi ne samo da su poduzetnici ti koji stvaraju nova radna mjesta, već poziva na uklanjanje “antipoduzetničke klime”.

Uputila je “Vladi poziv da učini sve kako bi poreznom politikom motivirala, a uklanjanjem administrativnih prepreka osnažila poduzetničku klimu i time potaknula snažniju privatnu inicijativu“, te naglasila kako “moramo poticati nadmetanje poslovnih ideja i graditi pozitivno ozračje, koje će rezultirati novim poslovnim projektima”.

To su, po mome mišljenju, ključne rečenice iz njezina govora. Naznaka za reforme koje treba provesti: manje države, a više poduzetništva.

Lakše je kazati nego provesti. No, i mentalitet nekih poduzetnika treba mijenjati.

“Tvornica je za čovjeka, a ne čovjek za tvornicu.” To nije kazao neki sindikalni čelnik ili političar ljevičarske stranke već najbogatiji čovjek Italije, kralj čokolade, nedavno preminuli Michele Ferrero (89).

Na dan njegova sprovoda (18. veljače) u mjestu Alba, pokraj Torina, u kojem je počelo rasti carstvo Ferrero, i škole su bile zatvorene. Giovanni Ferrero, govoreći na sahrani, podsjetio je na to geslo njegova oca.

“Za mog je oca socijalni aspekt bio uvijek ispred profita“, kazao je Giovanni Ferrero.

Postojao je pakt između zaposlenika i vlasnika tvrtke. Kapital i rad su saveznici u mnogim talijanskim tvornicama i zahvaljujući tomu uspijevaju ne samo prevladati ekonomsku krizu već i povećati proizvodnju.

Ni država ni politika ne stvaraju radna mjesta, već kapital koji rad vidi kao saveznika, i obrnuto.

>> Preminuo najbogatiji Talijan i vlasnik čokoladnog carstva

Komentara 10

NO
nonasur
12:19 22.02.2015.

Ova recenica je kljucna za buducnost Hrvatske. Nadajmo se da ce Predsjednica uspjeti.

Avatar d-ano
d-ano
12:42 22.02.2015.

Kapital nije u stanju ni doci ni oplodit se dok politicari ne oslobode put,put bez korupcije,bez razlicitih zakonskih smetnji , pa poznato je da jedan obican sluzbenik sasvim nevazan postaje kljuc preko kojeg se ne moze/dok ga ne podmitis/

Avatar EU_afrodita
EU_afrodita
12:23 22.02.2015.

da, dobar joj je bio taj inauguralni govor i o ekonomiji..zato ima pravo kad kaže da na vodeća mjesta treba postaviti mlade ljude, to je nada da će se stari mentalitet promijeniti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije