Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 194
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
opasnost u libiji

Započela evakuacija: Hrvati odlaze iz veleposlanstva u Tripoliju

Libija
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/5
28.07.2014.
u 23:12

MVEP upozorava na povećani rizik putovanja na južno područje Izraela zbog pojačane nestabilnosti na području duž crte razgraničenja s Pojasom Gaze, raketnih napada iz Pojasa Gaze te vojne operacije izraelske vojske.

Hrvatska prvi puta zbog ratnih sukoba evakuira svoje diplomatsko predstavništvo.

Veleposlanik i Petar Ljubičić još troje diplomata povlače se iz libijskog Tripolija nakon što su grad zahvatili sukobi snaga vlasti i islamističkih boraca. 

- Evakuacija je počela, no još završavaju tehničke poslove - kažu nam iz hrvatskog Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Većina država evakuira veleposlanstva, a Italija i Velika Britanija najavile su da u Tripoli šalju avione kako bi ukrcali svoje građane. 

Hrvatski diplomati su se povukli prije mjesec dana i iz specijalne misije u Iraku, ali tamo nije bilo kao u Tripoliju jer su bili otvoreni aerodromi, a zelena zona u Bagdadu je bila relativno sigurna. Iz Libije je prošlog vikenda povučeno 30-ak hrvatskih radnika, a ostalo ih je još oko 100, no oni su u područjima gdje nema sukoba. Svi rade u stranim firmama kao kooperanti, a Crosco je jedna od njih.

MVEP je upozorio i sve građane da napuste Libiju te da ne putuju u tu državu. Također, upozorenje i preporuka da se ne putuje izdana je i za Pojas Gaze, kao i odlaske na područje juga Izraela duž crte razgraničenja s Pojasom Gaze u promjeru od 40 kilometara.

>> Europske države pozivaju svoje građane da napuste Libiju

>> Najžešća eskalacija sukoba u Libiji od pada Gadafija: Poginulo više od 100 osoba

Komentara 18

SP
spirajzlin
21:20 28.07.2014.

nije mi jasno zašto ne putovati u libiju?? pa do nedavno je naša vrla ministrica pusić govorila kako amerikanci u libiji ruše diktaturu i uvode demokraciju od koje će u libiji teći med i mlijeko...nevjerojatno da se i jednoj takvojj ministrici koja nepogrešivo procjenjuje svjetsku situaciju potkrala takva pogreška...no dobro - tu se ne broji ona da ako ne glasamo za ulazak u eu umirovljenici neće dobiti mirovine...

AM
alberta.mutti.5
21:57 28.07.2014.

Bilo bi postenije da ste objavili vijest da je Izrael danas u 17,00 pucao na jednu bolnicu u Gazi i ubio najmanje 10 djece i zena, 46 ranjenih. Gledala sam uzasne slike i bespomocnost jadnog naroda. Ova informacija koju donosite je cinizam i zbog nje se ministrica nije trebala buditi.

Ivan Štorga
21:27 28.07.2014.

Političari svoj narod smatraju idiotima! Svaki građanin je sposoban sam procijenjti takve rizike. Ali, oni se i neznaju baviti svrsishodnim stvarima, jer su nesposobni, ..., itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije