Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nije poznato tko je izveo napad

Ne prestaju strahote u Siriji: U zračnom napadu poginuli školarci

sirija napad
Foto: Reuters/PIXSELL
27.10.2016.
u 08:34

Anthony Lake, šef UNICEF-a, izjavio je da je to ratni zločin ako je škola namjerno gađana

U srijedu u zračnom napadu na selo Haas u pokrajini Idlib, koju kontroliraju sirijski pobunjenici, poginulo je barem 26 ljudi od kojih su većina školarci, objavili su spasioci Civilne zaštite.

Civilna zaštita, koja djeluje u mjestima koje kontroliraju protivnici režima Bashara al-Assada, navodi da je u zračnom napadu pogođena stambena četvrt i škola, te da je poginulo 22 djece.

Sirijski opservatorij za ljudska prava, čije je sjedište u Velikoj Britaniji, objavio je da su borbeni avioni napali nekoliko lokacija u selu uključujući osnovnu i srednju školu, te da je tom prilikom poginuo jedan učitelj i 15 djece.

Još nije jasno tko je izveo napad

Anthony Lake, šef UNICEF-a, izjavio je da je to ratni zločin ako je škola namjerno gađana. No, zasad nije poznato da li su napad izveli sirijski ili ruski avioni. 

S druge strane, sirijska državna televizija, pozivajući se na vojni izvor, objavila je da je u napadu na selo Haas poginulo više militanata, ali u izvješću nema spomena o tome da je pogođena škola. 

Ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin nada se da u napadu nisu sudjelovali ruski avioni. "Ovo je strašno, ali ja se nadam da mi nismo sudjelovali u tome. No, moram pričekati da vidim što će o tome reći naše ministarstvo obrane", rekao je Čurkin.

Ključne riječi

Komentara 7

AA
aabbcc
09:35 27.10.2016.

Ratni zlocin je da škola radi, djeca idu.. a odrasli u sklonistima i sve zatvoreno radi zračne opasnosti.

Avatar Proleter
Proleter
09:25 27.10.2016.

Da li škola postaje legitimna meta ako se u njoj nalazi neprijatelj koji ne dopušta evakuaciju civila?

Avatar nekakav
nekakav
12:51 27.10.2016.

ako su teroristi koristili školu, iz nje pucali po regularnim snagama, ta škola više nikako nje zaštićena zgrada. i to je općepoznato. i nema potrebe sad vikati da je netko gađao školu u kojoj su djeca. znamo mi pravu istinu,nu, da su teroristi natjerali djecu da budu u školi, kako bi imali neku zaštitu, a i na protivnika djelovali. znamo mi sve, al naši mediji nikako da počnu pisati objektivno, jer to boli i nije po ćefu našim gazdama u dc-ju. i trebamo već prestati sa ovim smiješnim optužbama protiv rusa. u mosulu sigurno pogibaju samo teroristi, ne..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije