Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'bez logičnog objašnjenja'

NATO: Upad Rusije u turski zračni prostor ne izgleda kao slučajnost

Rusi i Siriji
Foto: Reuters/ PIXSELL
1/7
06.10.2015.
u 14:20

Turska se dvaput obratila ruskom veleposlaniku, jednom zbog prvog neovlaštenog ulaza u zračni prostor koji se dogodio u subotu, i jednom zbog drugog incidenta za koji Turska tvrdi da se dogodio u nedjelju

– Upad Rusije u turski zračni prostor ne izgleda kao slučajnost – poručio je generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. Rekao je da Rusija nije ponudila nikakvo logično objašnjenje za ulazak u turski zračni teritorij, javlja BBC.

Rusi za prvu tursku prijavu incidenta od subote tvrde da je ulazak u turski zračni prostor potrajao nekoliko sekundi, a kao razlog su naveli loše vrijeme. Kažu da drugu prijavu još razmatraju.

Podsjetimo, Rusija je u srijedu krenula sa zračnim napadima u Siriji. Turska se dvaput obratila ruskom veleposlaniku, jednom zbog prvog neovlaštenog ulaza u zračni prostor koji se dogodio u subotu, i jednom zbog drugog incidenta za koji Turska tvrdi da se dogodio u nedjelju.

Stoltenberg je nazvao ruski upad u turski zračni prostor neprihvatljivim te je rekao da ga NATO shvaća vrlo ozbiljno. Dodao je da NATO i Rusija imaju otvorene vojne telefonske linije koje još nisu korištene, a da bi ih bilo prirodno koristiti.

Generalni tajnik NATO-a rekao je i da Rusija povećava svoje trupe u Siriji, a istaknuo je i veliku zabrinutost koju Rusija izaziva svojim napadima. Pozvao je Ruse da izbjegnu daljnju eskalaciju tenzija s NATO-om. Rusija tvrdi da ciljaju Islamsku državu i druge islamiste, a NATO i države iz koalicije prevođene SAD-om zabrinuti su jer Rusija svoje napade fokusira na grupe koje se protive predsjedniku Basharu al-Assadu.

>> Tisuće na ulicama zbog izbjeglica: 'Merkel vrši etnocid nad njemačkim narodom'

>> Više od 40 grupacija pobunjenika obećalo napasti ruske snage u Siriji

>> Vremenska prognoza na ruskoj tv: U Siriji je sunčano. Savršeno za pokretanje zračnih napada

Komentara 38

ML
Mlakar
19:52 06.10.2015.

zabranio sam djetetu da gleda vijesti, place mi ovih dana veli amerikanci i rusi ubijaju teroristicku djecu, kaze ja sam video ,ja sam video, bolnice u ulicu ubijaju teroristisku tojest muslimansku djecu,. ,a onda mi rece "ja cu biti kadi kad odrastem da branim teroriste". sto mu reci nego da mu zabranim da gleda vijesti

Avatar superhik74
superhik74
18:48 06.10.2015.

Jeste li poceli cviliti. Pa ako vas smeta upadanje u zracni prostor Turske 2 puta onda prestanite upadati u zracni prostor Sirije preko 6000 puta.

TB
taras.buljba
18:27 06.10.2015.

pr.. medo miki mausa

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije