Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Utvrđivanje obrane

NATO šalje Turskoj avione i projektile za čuvanje granica sa Sirijom

Turska avion
Reuters/PIXSELL
01.12.2015.
u 22:32

- Moramo u potpunosti iskoristiti sve potencijale koje imamo za suprotstavljanje prijetnjama na južnom boku NATO-a - izjavio je litavski ministar vanjskih poslova Linas Linkevicius

NATO planira Turskoj poslati zrakoplove za ophodnju i projektile kako bi osnažio njezinu obrambenu moć na granici sa Sirijom, rekli su dužnosnici saveza. Njemačka i SAD povukle su svoje projektile Patriot iz Turske, kao što su to već prije bile najavile, ali iznenadno uključenje Rusije u građanski rat u Siriji u rujnu, potaknulo je druge članice NATO-a da ponude dodatnu pomoć Turskoj, u kojoj projektile Patriot sad ima još samo Španjolska.

- Moramo u potpunosti iskoristiti sve potencijale koje imamo za suprotstavljanje prijetnjama na južnom boku NATO-a - izjavio je litavski ministar vanjskih poslova Linas Linkevicius, koji s kolegama iz članica NATO-a sudjeluje na sastanku u Bruxellesu. - Moramo poduprijeti našu saveznicu Tursku - dodao je.

Stanje na turskoj granici sa Sirijom i Irakom "vrlo nestabilno"

Iz diplomatskih izvora se doznaje da predviđene mjere uključuju slanje većeg broja brodova iz članica NATO-a u istočno Sredozemlje, više NATO-ovih zrakoplova u turskoj bazi Incirlik i dodatne bitnice projektila, uz postojeće španjolske. Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a rekli su u zajedničkoj izjavi kako je stanje na turskoj granici sa Sirijom i Irakom "vrlo nestabilno" i obećali ojačati tursku zračnu obranu što su opisali kao "mjere osiguranja".

- I dalje smo odlučni...nastaviti razvijanje dodatnih mjera osiguranja NATO-a a saveznici rade na pripremi drugih mogućih doprinosa - rekli su ministri sa sastanka na kojem sudjeluje i hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić

Glavni tajnik saveza Jens Stoltenberg izjavio je kako očekuje da će odluka o slanju dogovorene količine oružja i opreme biti donesena u "nekoliko idućih tjedana". ali je nastojao prikazati jačanje kao odvojeno od ruskih upada i pozvao Rusiju i Tursku da traže rješenje za napetosti. 

>>Biden je jasno poručio: Rusija ne može spriječiti ulazak Crne Gore u NATO

>>Je li Putin jedini svjestan što se u Siriji zapravo događa

Komentara 40

MX
Mister X
22:47 01.12.2015.

O tome sam odmah pisao naravno da ne leti Francuska i Njemačka tamo zbog Islamista ; uostalom kao ni drugi svi idu lete tamo samo zbog Putina ....

Avatar Proleter
Proleter
23:03 01.12.2015.

Dolazi nato držati leđa svojoj isturenoj jedinici - isilu. Bit će da su saudi opet bili široke ruke. Ruši to Putine.

Avatar abraham73
abraham73
23:11 01.12.2015.

evo ja saljem prsut nasim partnerima turcima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije