Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Parlamentarna skupština

NATO pozvao saveznike da budu spremni: 'Postoji realna i ozbiljna prijetnja iz Rusije'

NATO
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
30.05.2016.
u 21:57

U jednoglasno usvojenoj izjavi izražava se žaljenje zbog ruske uporabe sile protiv susjeda i pokušaja zastrašivanja saveznika u NATO-u.

Parlamentarna skupština NATO-a je nakon trodnevnog sastanka u Tirani pozvala saveznike da budu spremni odgovoriti na moguću prijetnju Rusije nekoj od država članica Saveza. - Postoji realna i ozbiljna prijetnja iz Rusije - rekao je Amerikanac Michael Turner, predsjednik skupštine na kojoj se okupilo oko 250 parlamentaraca iz 28 zemalja članica.

U jednoglasno usvojenoj izjavi izražava se žaljenje zbog ruske uporabe sile protiv susjeda i pokušaja zastrašivanja saveznika u NATO-u. U tim okolnostima NATO-u preostaje jedino razmatranje odgovarajućih odgovora na moguće agresivne ruske akcije protiv neke članice Saveza, ističe se u izjavi. 

Parlamentarci pozivaju NATO da pruži jamstva članicama, posebno onima na istočnim granicama koje smatraju da im je sigurnost ugrožena. NATO je prekinuo sve praktične oblike suradnje s Rusijom nakon što je pripojila Krim i poduprla separatiste na istoku UkrajineSavez je najavio da će razgovarati s Rusijom prije summita NATO-a 8. i 9. srpnja u Varšavi.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg obećao je  Poljskoj da će Savez nakon summita rasporediti dodatne vojnike na njezinu teritoriju. - Bit ću jasan: u Poljskoj će nakon summita u Varšavi biti više vojnika NATO-a, kao jasan signal da će se napad na Poljsku smatrati napadom na cijeli Savez - rekao je Stoltenberg tijekom posjeta Varšavi.

Poljska će u lipnju ugostiti sastanak na vrhu NATO-a, na kojem će čelnici razmotriti slanje vojnika u Poljsku i u baltičke zemlje. Taj će korak vjerojatno razbjesniti Rusiju koja tvrdi da je širenje Saveza na istok prijetnja njezinoj nacionalnoj sigurnosti.

Komentara 215

LU
luftbrenzer
22:19 30.05.2016.

"Postoji realna i ozbiljna prijetnja iz Rusije ...." -.-.-.-.-.-.-.-.-.-. Jedina realna opasnost od ratnih sukoba su SAD. Zapravo, gotova da nama sukoba na svijetu kojem nisu kumovali Ameri.

IV
ivek001
22:02 30.05.2016.

Jos ce Ameri razjeb...ti i europu!

DU
Deleted user
22:27 30.05.2016.

Da nisam pročitao par knjiga Noama Chomskog i Williama Engdahla,sve bi povjerovao što NATO kaže u vezi Rusije,ili Kine,ali pošto jesam,malo ili ništa im ne vjerujem...Tu se Rusija brani i okružuje sa svih mogućih strana,a lomi ju se polako još od 70-tih godina 20. stoljeća,ovo je sada kulminacija i nema više natrag,toliki trud uložiti da se dođe pred vrata Rusije i sada stati,bilo bi besmisleno.Da je Rusija u Sahari,hajde,ali to je bogata zemlja prepuna bogatstava,nafte,plina,ruda,vode,šume,poljoprivrednog zemljišta i td.,a još je mnogoljudna,ogromno tržište,a za privatizaciju,mislim u zapadne ruke,ima toga koliko želiš,raznih industrijskih grana,telekomunikacija,trgovina,banaka,osiguravajućih društava i tad...To je osnovni cilj i svrha,a ne zaštita neke tri baltičke republike,da su u Africi i da ne graniče sa Rusijom,koga bi bilo briga za iste...Ali dobro,nisu ni Rusi mutavi,a imaju i sa čim da se brane,pa ćemo uskoro biti svjedoci nuklearnog rata bez presedana,totalnog...Još je Hitler govorio da je sila zakon,tako da se ništa do danas promjenilo nije,jedino je razlika u tome da se umjesto toga kaže da je netko prijetnja,da ugrožava druge,a ti ga okružuješ već 25 godina,i podvaljuješ državni udar gdje god treba u susjedstvu a sve kako bi maknuo proruske vlade...A ako baš netko,tko ti je saveznik,i neće sa tobom u tu igru sankcija,okruživanja i pritisaka,ti srušiš civilni avion pa mu kažeš,eto,vidiš što uradiše,sada moraš samnom u pohod,a ako se još nećkaš,on ti kaže,slušaj,zahvaljujući nama si nakon WW2 dobio kredite i obnovljen si na svaki način,da nije toga bilo danas bi bio još u srednjem vijeku...i tako,šta ćeš,odustaješ i krećeš sa njim u obranu slobode i demokracije,pa koštalo to i termonuklearnog rata do uništenja...Ali dobro,čeka Netko gore,Netko tko će svima nama suditi po zasluzi...uskoro,nije taj dan daleko...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije