Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turska propustila Kurde

Napokon imaju i ljude i oružje za poraz ISIL-a

Smoke rises over Syrian town of Kobani after an airstrike, as seen from the Mursitpinar border crossing on the Turkish-Syrian border in the southeastern town of Suruc in Sanliurfa province, October 18, 2014. A U.S.-led military coalition has been bombing
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
20.10.2014.
u 21:45

Američki zrakoplovi iz zraka dostavljaju naoružanje napadnutim Kurdima, pešmerge spremaju završni obračun s džihadistima

Nakon što su američki zrakoplovi iz zraka dostavili naoružanje Kurdima u Kobaneu te pritiska SAD-a na Tursku da se na bilo kakav način uključi u obranu toga grada, Turska je odlučila otvoriti granicu te pustiti iračke Kurde, borce pešmerge, koji su od samih početaka borbe u Kobaneu spremni čekali na turskoj granici da odu upomoć svojoj braći u borbi protiv ISIL-a.

I dok je ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu potvrdio da će turska strana pomoći da borci pešmerge prijeđu u Kobane, predsjednik Turske Erdogan protiv je bilo kakve pomoći Kurdima jer za njega je Kurdska demokratska unija (PYD), koja se u Kobaneu bori protiv ISIL-a, teroristička kao i stranka PKK. Kako bi smirio situaciju, američki državni tajnik John Kerry kazao je kako je SAD uslišio molbu Kurdima u Kobaneu te im dostavio naoružanje koje su im poslala braća Kurdi iz Iraka te naglasio kako dostava tog oružja ne znači da je SAD promijenio politiku prema Turskoj.

Islamisti se pojačavaju

Tri američka transportna aviona C-130 bacila su u zoru 27 paketa oružja i medicinskih potrepština sirijskim Kurdima.

– To će oružje biti od velike pomoći borcima Jedinice narodne zaštite (YPG-a) u borbi protiv ISIL-a – naglasio je glasnogovornik kurdskih snaga Redur Xelil ističući kako vjeruje da bi "se u svjetlu najnovijih događanja ravnoteža snaga mogla promijeniti".

– Evidentno je da je Turska bila pod velikim pritiscima i moguće dopuštenje iračkim borcima pešmerga da uđu u Kobane ne znači da je Turska promijenila svoju politiku prema Kurdima u Siriji – smatra novinar Mahmud Faqih i bivši direktor kurdske novinske agencije.

– Da je Turska danas pod velikim pritiskom te se zaista nalazi između čekića i nakovnja, dokazuju kontradiktorne izjave njihovih političkih dužnosnika. Dok ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu govori kako će pustiti pešmerge preko granice, predsjednik Erdogan izjavljuje da je protiv bilo kakvog naoružanja Kurda jer za njegovu državu oni su opasni kao i ISIL – naglasio je Faqih ističući kako izjava o puštanju pešmerga preko granice dolazi u nadi da bi to smanjilo gnjev Kurda koji je nastao nakon turskog bombardiranja položaje boraca PKK.

Zrakoplovi koalicije nastavili su bombardirati položaje ISIL-a oko pograničnog sirijsko-turskog grada Kobanea. Kurdske snage odolijevaju napadima boraca ISIL-a koji su dobili novo pojačanje.

Za Öcalana besplatno

Prema Balkan Insight Institute, ISIL koristi 1730 vrsta oružja, od kojih 338 pripada zemljama bivšeg Sovjetskog Saveza, 323 vrsta pripada SAD-u, dok se na trećem mjestu nalazi Srbija sa 142 vrste naoružanja .

Oružje koje je stiglo iz Srbije proizvedeno je između 2000. i 2014.

Uz topove, jurišne puške, rakete i streljivo, Srbi su ISIL-u prodali ubojite rakete tipa Strijela te velike količine TNT-a i C-4. Isto tako, prema pisanju bivšeg časnika turske vojske Hassana Atile, koji je ispitivao lidera kurdskih gerilaca Abdullaha Öcalana, Srbi su naoružali PKK, i to besplatno. U svojoj knjizi časnik Hassan Atila napisao je kako mu je Öcalan na ispitivanju priznao da su imali potpunu potporu Srbije.

– Prvo smo kupili 20 komada raketa tipa Strijela. Srbi su nam kasnije, u cilju podrške, davali i besplatno. Također su nas i obučavali za upotrebu tih raketa – priznao je Öcalan na ispitivanju. 

>> 'Neželjena djeca' prijetnja su Turskoj, Iranu, Iraku i Siriji

Ključne riječi

Komentara 9

CA
carpediem
22:53 20.10.2014.

Najeci teroristi do sada su taj ISILpa iza njih dolazu Erdoganovi Turci jedini saveznici zapada su Kurdi. A po Erdoganovoj Politiki se vidi da najvise simpatizira ISIL od sviju Islamski Naroda i drzava i dok svi zaboravljaju na medjusobne sukobe i udruzuju se protiv ISIL erdogan bombarduje Kurde u turskoj jer za njega je svaka Kurdska organizacija teroristicka i zato bi erdogan vise volio da ISIL sve pobije i napravi Genocid nad svima pa onda da napravi opet osmansko carstvo pripojivsi sebi ISIL.

KI
Kissinger
22:35 20.10.2014.

moj hasane,opet pišeš iz srca i guzice.realnost je da ameri ikoalicija dva mjeseca deru po tom isilu,potrošili tone bombi i raketa a rezultata još nema.

AP
apolon
23:32 20.10.2014.

Kurdi...narod od 30-tak ili više milijuna stanovnika nalaze se danas, igrom slučaja (rođenog iz neuspjeha američkog rata u Iraku te na pokušaju rušenja sirijskog vođe Asada ) pred povijesnim činom koji im širom otvara vrata za stvaranje nacionalne države ,vrata za stvaranje nacionalne države , prije svega na teritoriju današnjeg Iraka te Sirije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije