Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ministar pravosuđa

'Napadi u Koelnu bili dogovoreni preko društvenih mreža'

Željeznički kolodvor
Foto: Reuters/ PIXSELL
10.01.2016.
u 14:29

Maas je istodobno upozorio na "preuranjene zaključke" po kojima su izbjeglice i podnositelji zahtjeva za azilom češće počinitelji seksualnih kaznenih djela.

Masovni napadi na prolaznice na glavnom željezničkom kolodvoru u Koelnu u novogodišnjoj noći bili su isplanirani preko društvenih mreža, ustvrdio je njemački ministar pravosuđa Heiko Maas u razgovoru za nedjeljno izdanje dnevnika Bild, Bild am Sonntag. "Kada se ovakav čopor nađe s jednim jedinim ciljem a to je počinjenje kaznenih djela, to mora da je na neki način planirano. Nitko mi ne može reći da to nije bilo pripremano i dogovoreno", rekao je Heiko Maas u razgovoru za Bild am Sonntag.

On smatra da su datum i očekivana masa ljudi koja se u novogodišnjoj noći obično okuplja na prometnim čvorištima velikih gradova, "pomno odabrani". Bild am Sonntag se poziva i na policijska izvješća po kojima su se migranti iz sjevernoafričkih zemalja iz okolice Koelna, ali i obližnje Nizozemske i Belgije, preko društvenih mreža međusobno pozivali da dođu na glavni kolodvor u Koelnu. Maas je istodobno upozorio na "preuranjene zaključke" po kojima su izbjeglice i podnositelji zahtjeva za azilom češće počinitelji seksualnih kaznenih djela. "Zaključiti da netko naginje kriminalu isključivo na temelju njegovog porijekla smatram vrlo pustolovnim", rekao je Maas.

On je objasnio da se prema statistikama stopa kriminaliteta među izbjeglicama i migrantima nije viša nego kod Nijemaca. On je isto tako objasnio kako nakon velikog priljeva izbjeglica nije zabilježen i porast kaznenih djela.

>> Masovni seksualni napadi na žene nisu slučajnost, tvrdi ministar pravosuđa

Komentara 13

RI
Rizlman
16:00 10.01.2016.

"Zaključiti da netko naginje kriminalu isključivo na temelju njegovog porijekla smatram vrlo pustolovnim", rekao je Maas. Međutim, ako statistika potvrđuje isto, ako su npr. u Švedskoj koja je vodeća zemlja u Europi po broju silovanja isključivo pripadnici jedne kulture i religije, i ako u temeljima te kulture i religije žena zauzima ne baš zahvalno mjesto, onda ja to ne smatram nimalo pustolovnim. Njemci bi trebali reći jasno i glasno, da zbog politike koja u Njemačkoj vođena od 1933. do 1945. godine oni imaju teret zbog kojeg moraju trpjeti više nego primjerice Britanci, i zato se moraju više praviti tupaviji nego što uistinu jesu. To je tek prava pustolovina...

DU
Deleted user
15:12 10.01.2016.

Kako vidjeh ljevičari brane silovatelje i nasilnike pa me ne bi čudilo da su isti bili suorganizatori

ZH
zlatko.harapin53
17:13 10.01.2016.

Njemačka obavještajna služba u stanju je godinama prisluškivali razgovore političkih moćnika diljem Zemlje, a nije u stanju prisluškivati i pratiti aktivnosti migranta. Pomalo nevjerojatno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije