Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INCIDENT

Naoružani Kosovari zauzeli policijsku postaju u Makedoniji: Ovo je naša država

Makedonija,terorizam,Gošince,Kosovari
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
21.04.2015.
u 16:47

Teroristi: Mi smo Oslobodilačka vojska Kosova, ovo je naša zemlja. Likvidirat ćemo sve koji su protiv nas

– Mi smo Oslobodilačka vojska Kosova (UČK). Recite svima da vas ni predsjednik albanske stranke u Makedoniji Ali Ahmeti ni premijer Makedonije Nikola Gruevski ne mogu spasiti. Volimo svoju zemlju, ne želimo Ohridski sporazum. Neka nitko ne dolazi, sve ćemo likvidirati – uzvikivali su napadači koji su danas zauzeli karaulu nedaleko od Kosova. Naime, četrdeset naoružanih osoba, najvjerojatnije s Kosova, noseći uniforme s amblemom UČK, zauzelo je oko dva sata u noći karaulu u selu Gošincu u općini Lipkovo.

Konvoj od nekoliko oklopnih vozila makedonskih snaga sigurnosti odmah se zaputio prema Gošincu, a stanovnici tog kraja strahuju od moguće eskalacije sukoba jer se njihovo mjesto nalazi nedaleko od Tanuševaca, gdje je početkom 2001. počela pobuna Albanaca. Karaula Gošince nekoliko je puta posljednjih godina gađana iz minobacača.

Isto tako, Abedin Zumberij, nekadašnji zapovjednik UČK za Lipkovo, tvrdi da tamošnji Albanci “nisu zainteresirani za novi konflikt”, već da je oružana kriza u Gošincima “proizvod vlade u Skoplju”.

Poznavatelji situacije u Makedoniji nisu iznenađeni ovim događajem. Iako je Ohridski sporazum potpisan 2001., situacija između Makedonaca i Albanaca, kojih u Makedoniji ima oko 40 posto, nije se poboljšala, već su i dalje podijeljeni.

– Ovo što se u Makedoniji događa nije iznenađenje jer politička klima u toj državi izuzetno je napeta. Već dulje vrijeme gledamo i čitamo o aferi prisluškivanja – kazao je za Večernji list kosovski političar Besnik Tahiri.

– Mi na Kosovu smo protiv bilo kakvog oblika nasilja. Imamo izuzetno dobre i korektne odnose s Makedonijom. Uvjereni smo da stabilnost Makedonije znači i stabilnost Kosova. Kao političari osuđujemo takav teroristički čin s koje god strane da je došao – naglasio je Tahiri.

>>'Priznajući isprave, Srbija je ustvari već priznala Kosovo'

>>Nakon Kosova sada i NATO postaje srbijansko pitanje svih pitanja

Komentara 82

BA
banijash
18:49 21.04.2015.

Sa Kosovom a mozda i citavom Albanijom ako se "velikoalbanske" zelje ne smanje bit ce kao nekad sa Kurdistanom. Kosovo zajedno sa Albanijom bit ce zajednickim ratom porazeno i podijeljeno izmedju Srbije, Makedonije, C.Gore i Grcke.

RU
ruger
17:37 21.04.2015.

Balkan bure baruta.

KA
karambita
23:46 21.04.2015.

Pazi ovo...naoruzani Kosovari ? Pa sto ne napisete da su to teroristi, ali treba imati mudha tako nesto napisati, prpa od Amera

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije