Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi svjetski poredak

Nakon Brexita još veći strah od Trumpa

U.S. property mogul Donald Trump gestures during a media event on the sand dunes of the Menie estate, the site for Trump's proposed golf resort, near Aberdeen, Scotland, Britain May 27, 2010.  To match Special Report USA-ELECTION/TRUMP-GOLF     REUTERS/Da
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
29.06.2016.
u 21:45

Za pet godina Škotska će biti samostalna i dio Europske unije, a Irska će biti ujedinjena, drži dio političkih analitičara

Kratkoročne prognoze gospodarskih i političkih eksperata koji su najavljivali što će se dogoditi ako Velika Britanija na referendumu izglasa odlazak iz Europske unije više ili manje se ostvaruju. Funta pada, londonska burza bilježi strelovit pad vrijednosti, gospodarstvo grca u teškoćama... Recesija je pred vratima, zemlja pred raspadom. No sve su to kratkoročne posljedice Brexita, a pravo je pitanje samo jedno: kako će Britanija, EU i svijet izgledati za pet godina?

Jasnu sliku svijeta 2021. nitko sa sigurnošću ne može dati jer ona ovisi o previše varijabilnih faktora, no jedno je sigurno – svijet će za pet godina biti znatno drugačiji nego danas. Prije svega, veliko je pitanje hoće li Velika Britanija uopće ostati kao jedna država, a brojni analitičari smatraju da je to sve manje izgledno.

Hillary Clinton kao spas

– Škotska će biti neovisna i članica Europske unije, Sjeverna Irska će se vrlo vjerojatno pripojiti Republici Irskoj i zeleni otok bit će jedna država. Ostatkom Velike Britanije, odnosno Engleskom i Walesom kao premijer upravljat će Boris Johnson koji će dobiti sljedeće izbore. Uz to, iz Europske unije izaći će još nekoliko zemalja, no one će, za razliku od Velike Britanije, imati vrlo bliske veze i suradnju – drži Richard Haas, predsjednik američkog International Relations Councila.

Dobar dio predviđanja još je uvijek teško napraviti jer nije jasno tko će od siječnja sljedeće godine preuzeti Bijelu kuću. Jer nije isto hoće li politiku SAD-a i njenu eventualnu potporu ujedinjenoj Europi krojiti republikanac Trump ili demokratkinja Clinton. Brexit je sada osnažio stavove republikanaca i dao vjetar u krila pobornicima Donalda Trumpa koji tvrde da su “i Britanci počeli uviđati da ujedinjena Europa ne valja”.

– U ovome trenutku sve se svodi na populizam, a Trumpovi pristaše glasniji su nego ikad prije. I Britanci koji su glasali za izlazak iz EU i Trumpovi glasači navode iste probleme. Imigranti, rast siromaštva... Ipak, ovakve stvari ne rješavaju se populizmom jer on u ovakvim slučajevima donosi zveckanje oružjem – kaže Daniella Pletca s instituta American Enterprise.

Šampanjac u Kremlju

Jasno je da u ovome trenutku Francuska, Nizozemska, Mađarska i još nekoliko zemalja Europske unije prilično pažljivo analiziraju što se događa s Velikom Britanijom i kakvu kalvariju ona sada prolazi. Cilj im je na tuđem primjeru procijeniti koliko bi se isplatio eventualni izlazak iz Europske unije i vrijedi li on tolike muke. Po svemu sudeći, baš i ne, posebno ne za zemlje središnje i istočne Europe koje ne samo da imaju gospodarske koristi kroz europske fondove i slobodno tržište već članstvom u Uniji dobivaju i blagu dodatnu sigurnost pred prijetnjama iz Rusije. Jer Kremlj sa svakim potresom unutar EU gromoglasno otvara šampanjac. Naime, formula je jednostavna. Što je pojedina zemlja manje integrirana u zajednicu, bila ona NATO ili Europska unija, lakše je na nju izvršiti pritisak i uvući je pod svoj geopolitički utjecaj. Jer ratovi se danas ne vode samo tenkovima, protiv čega je brana NATO, već i gospodarskim potezima čemu se, bez članstva u Europskoj uniji, teže othrvati.

– Ako se zemlje istočne Europe požele odvojiti od Europske unije, Rusija će povećati svoj utjecaj u odnosu na NATO. Putin bi rado napisao osmrtnicu Europskoj uniji – kaže John McLaughlin, nekadašnji visoki dužnosnik američke obavještajne agencije.

Koliko je Rusija moćna i koliko može imati koristi od djelomičnog raspada i slabljenja Europske unije, pokazuje i slučaj nedavnih sankcija koje joj je EU uvela zbog aneksije Krima. Naime, šteta koja je tim potezom prouzročena gospodarstvima europskih zemalja znatno je veća od štete koja je nanesena Rusiji. Ipak, u moru crnih prognoza nekoliko je i pozitivnih analitičara koji drže da je svijet već dosegnuo svoju najnižu točku i da sad slijedi oporavak. Svakako je jedan od najpoznatijih analitičara iz “klase optimist” Dean Baker sa sveučilišta Bucknell. Prema njegovim prognozama, Trump će izgubiti izbore, a potom slijedi doba stabilizacije.

– U sljedećih pet mjeseci tržišta će se stabilizirati i potpuno pokrenuti. U pet godina EU i Britanija odbacit će politiku štednje i kreće veliki ekonomski rast – kaže Baker. 

>>Tusk: Europa je spremna pokrenuti proces razvoda. Cameron: Iako napuštamo EU, ne smijemo okrenuti leđa Europi

Komentara 33

Avatar mason
mason
04:22 30.06.2016.

Je li neko ovdje ima nesto u glavi. Kako ce Trump pobjediti kad je u USA 40 % nebjelaca. Pa treba biti konj da vjerujes u njegovu pobjedu. A ko je kriv? Ja zivim u 99% eriji bijelaca. Uglavnom visaa srednja klasa. Prije ces vidjeti vanzemaljca ovdje nego djete. Vodaju zene cuke i macke. Sami smo sebi krivi. Postali smo nevjernici bez morala i zna se sta nas ceka. Mexikanci ce preuzet USA a Arapi Europu. I to je kraj price.

ZI
zimerman
22:59 29.06.2016.

Ne mogu da vijerujem sta vi novinari pisete ko vas placa I zasto, To sto je Engleska otisla to je volja Engleskoj naroda I molim vas pomirite se sa tim . EU je jedno veliko diktatorsko zlo koje se odrekloreklo krscanski vrijednosti. I drago mi je sto je Englezima dozvoljeno da se izjasne .Referendum treba sprovesti I u drugim Europskim drzavama ,ali to se nece dogodit jer politicku ljevicu ne interesuje misljenje naroda. Sto se Tice novog svijetskog poretka , jedini ko napreduje u tom su islamisti , oni su svoje zemlje ocistili od krscana ,serijatski zakon uspostavljaju po Europi , Americi , sve malo po malo zauzimaju svijet I uspostavljaju novi svijetski poredak.

ZI
zimerman
01:28 30.06.2016.

Pazi ti molim te sta gradonacelnik Londona Sadiq Khan trazi , covijek koji je cijeli svoj zivot posvetio sirenju islama I Serijatskog zakona . Gradonacelnik Londona Sadiq Khan je postavljen direktno od Muslimanskog Bratstva , ako nekom nije poznato onnato on je taj koji je zastitio siledzije koji su u Londonu od 1997 do 2015 silovali vise od 1600 dijevojcica. Svi silovatelji su bili muslimani uglavnom taksisti iz Pakistana a sve zrtve su bile bijelkinje uglavnom Engleskog porijekla . Dakle ovaj sm... je sad gradonacelnik londona koji trazi vecu autonomiju londona I to odmah , I sto je naj gore Ima potpunu podrsku Hrvatski medija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije