Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odlazak u egzil

Bivši gambijski predsjednik koji je tvrdio da bananama liječi AIDS ispraznio državnu blagajnu i napustio zemlju

Yahya Jammeh
Foto: Reuters/PIXSELL
23.01.2017.
u 11:17

Jammeh je kasno u subotu napustio Banjul, prijestolnicu Gambije, te je sletio u Ekvatorijalnu Gvineju

Bivši čelnik Gambije Yahya Jammeh ispraznio je državnu blagajnu prije odlaska s dužnosti, rekao je član koalicije novog predsjednika, prenose u ponedjeljak agencije. 

Dužnosnici su otkrili da je Jammeh prije odlaska u egzil u Ekvatorijalnu Gvineju iz Središnje banke Gambije uzeo najmanje 500 milijuna dalasija (oko 12 milijuna dolara), kazao je Mai Fatty, član koalicije novog predsjednika Adame Barrowa. 

Jammeh je kasno u subotu napustio Banjul, prijestolnicu Gambije, te je sletio u Ekvatorijalnu Gvineju. Njegovim odlaskom otvoren je put za demokraciju u Gambiji nakon 22 godine represivne vlasti. 

Jammeh je postavio niz uvjeta za svoje povlačenje pa je, između ostalog, zatražio zaštitu od budućeg suđenja i pravo sudjelovanja na izborima u budućnosti. Ne zna se jesu li ti uvjeti prihvaćeni. 

Mnogi su Gambijci bijesni zbog toga što je bivšem predsjedniku uopće dopušteno napustiti zemlju, ističe Fatty, te dodaje kako je koalicija šokirana time što je teretnom zrakoplovu s Jammehovim plijenom dopušteno da odleti za bivšim gambijskim diktatorom. 

Jammeh je vlast preuzeo pučem 1994. godine, a povukao se nakon što mu nije preostalo previše izbora jer je u četvrtak oko 7 tisuća vojnika iz Senegala i Nigerije ušlo u Gambiju s tenkovima i ratnim zrakoplovima, spremnih i da uđu u glavni grad Banjul jer gambijska vojska nije pružala otpor, prenio je Reuters. 

Jammeh je 1. prosinca izgubio izbore od Barrowa, no tjednima je pokušavao preokrenuti te rezultate. Na kraju su ga od vlasti odgovorili čelnici zapadnoafričkih zemalja. 

Jammehova vlada poznata je po mučenju i ubijanju protivnika te po gušenju otpora, pa će njegov odlazak, viđen kao trijumf afričke diplomacije, vjerojatno pozdraviti pristaše demokracije.

Barrow, 51-godišnjak koji je Jammeha porazio na predsjedničkim izborima, vođa je oporbene koalicije za koju su rijetki vjerovali da može uspjeti. Barrow je u četvrtak prisegnuo kao predsjednik u gambijskom veleposlanstvu u Senegalu i zatražio je međunarodnu podršku.

"Vladavina straha protjerana je iz Gambije zauvijek", rekao je novi vođa okupljenima u Dakaru, piše Reuters.

Gambijska politička kriza bila je ispit za regionalni savez ECOWAS u kojemu je 16 zapadnoafričkih država i među čijim čelnicima je Jammeh bio najdugovječniji. Vojnu intervenciju podržali su i Ujedinjeni narodi i Afrička unija.

Gambijske plaže na atlantskoj obali popularna su turistička destinacija za Europljane. Turizam, proizvodnja kikirikija i prekooceanske pošiljke ključne su za gospodarstvo te države od 1,8 milijuna stanovnika. Očekuje se da će njezin BDP u 2017. narasti za 4,5 posto, tvrdi Svjetska banka.

Jammeh je bio poznat i po nekim svojim čudnim tvrdnjama, a među njima je i ta da on može bananama izliječiti AIDS.

>> Gambijski autoritarni vođa predao vlast: Na čelo države dolazi bivši zaštitar trgovačkog lanca

Ključne riječi

Komentara 12

GO
gooniegoogoo
11:56 23.01.2017.

idealni azilant i budući borac za ljudska prava

AN
anticenzura
12:24 23.01.2017.

Sada ce demokrati kada zauzmu Vlast isupirati par miliona njegovih pristasa i otpeljati nama u Europu.

Avatar toxic alien
toxic alien
12:48 23.01.2017.

Za africke standarde, 22 godine vladavine nije daleko od prosjeka... Oni jednostavno znaju kako ostati na vlasti. Ponekad se sluze sofisticiranim muckama a ponekad bizarno "uvjerljivim" argumentima. Nedavno je Joseph Kabila, predsjednik DR Kongo, naciji jednostavno objavio da za nove izbore nema novaca!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije