Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ukrajinski Thompson

'Najviše bih volio svirati s Markom Perkovićem u Čavoglavama na Dan pobjede'

ukrajinski Thompson,Sergij Vasiljuk Novojar
Foto: Miho Dobrašin
1/4
22.04.2014.
u 08:15

Gitarist kijevskog folk metal-rock benda Sergij Vasiljuk Novojar kupio je priručnik hrvatskog jezika i – naučio ga zbog Thompsonovih pjesama

Prije dvije godine, kada su centrom Kijeva umjesto revolucionarnih bubnjeva odjekivale gitare uličnih svirača, glazbenik Sergij Vasiljuk Novojar (30) primio je telefonski poziv. Njegov prijatelj, također zaljubljenik u metal i rock, uzbuđeno je govorio o otkriću s interneta. Kada je došao doma i sjeo za računalo, Novojar je utipkao ime Marka Perkovića Thompsona.

– Glazba je bila upravo u duhu onoga što sam ja tražio, osjetio sam da je to najbliže onome čemu teži naš bend – kaže gitarist ukrajinskog folk metal-rock benda Tinj Soncja (Sunčeva sjena). On piše pjesme, a bend je osnovao prije 15 godina. U početku mu je uzor bio Iron Maiden, a kako je volio metal i nacionalnu glazbu, pokušavao ih je spojiti. Hrvatski pjevač upravo je to učinio.

Nikad nije upoznao Hrvata

– Thompson pjeva o ljudima jaka duha, o vjeri i ljubavi prema domovini. On istinski vjeruje u ono o čemu pjeva – napominje. Nakon što ga je čuo, počeo je prevoditi pjesme. Na kijevskom sajmu knjiga kupio je priručnik hrvatskog jezika. U samo dvije godine, bez ičije pomoći, progovorio je hrvatski. Deset pjesama među kojima “Dolazak Hrvata“, ”Ratnici svjetla“ i “Vila Grabovčeva“ tečno pjeva na svojim koncertima. Publika je u početku bila zbunjena, mnogima je to bilo egzotično, “no duhovni doživljaj bio je jedinstven”.

– Kada bi se u našoj suvremenoj glazbi propagirali ideali poput domoljublja, poštivanja povijesti i duhovnost, onda bi se i naša država razvijala drugačije – uvjeren je. U kijevskom Domu preporoda, na Dan neovisnosti Hrvatske održao je prvi koncert s Thompsonovim pjesmama. Inicijativa je bila isključivo ukrajinska, hrvatsko veleposlanstvo nije sudjelovalo u događanju. Povjesničar Sergij Parhomenko tada je govorio o povijesti Hrvata. – Povijesne sudbine Hrvata i Ukrajinaca su slične. Uvijek smo bili solidarni s Hrvatima, a i Hrvati s nama – kaže Parhomenko. Podsjeća da su za hrvatsku nezavisnost poginuli i ukrajinski dobrovoljci.

U prvoj noći revolucije u Kijevu, 30. studenog, Vasiljuk Novojar održao je koncert na hladnoći Trga nezavisnosti. Kada je pala prva žrtva, prosvjednik iz Bjelorusije, prvi su put među revolucionarima odjekivali Thompsonovi ''Ratnici svjetla“.

Vasiljuk Novojar nikada nije bio u Hrvatskoj i do susreta s Večernjim listom nikada nije upoznao Hrvata. Inzistirao je da se razgovor vodi na hrvatskom jeziku.

– Najveća mi je želja zasvirati s Thompsonom u Čavoglavama na Dan domovinske zahvalnosti – ističe. Bilo bi mu drago i da Thompson održi koncert u Ukrajini.

Svirka na barikadama

– U Hrvatskoj su ljudi ponosni, svjesni svog identiteta. Ukrajinci se još osjećaju inferiorno. Zbog dugogodišnjeg nametanja ruskog jezika i kulture srame se izražavati na svom ukrajinskom jeziku. Čim izađu na ulicu, zaborave jezik strahujući da će ih drugi smatrati građanima nižeg reda – objašnjava.

Bend Tinj Soncja nastupa u Ukrajini, Bjelorusiji, Rusiji i Poljskoj. Sve su pjesme na ukrajinskom osim jedne na bjeloruskom. – Podupiremo Bjeloruse u očuvanju jezika, ondje ga govori samo 10 posto stanovnika – kaže Sergij. Kada bend gostuje u inozemstvu, uvijek odsvira pjesmu na domaćem jeziku.

Koju bi pjesmu htio odsvirati u Čavoglavama? – Sve! Sve ih znam. To bi bio nezaboravan koncert.

Dok se sprema za sviranje ukrajinskim vojnicima, pokraj barikada pokazuje mjesto gdje je prvi put svirao “Ratnike svjetla”. – Mi nismo Hrvati, ali smo ponosni na Hrvate – kaže i nestaje u vrevi Majdana, ukrajinskog simbola otpora.     

Komentara 14

Avatar marnie
marnie
10:10 22.04.2014.

Bravo, dobro došao !

LU
lunar777
14:53 22.04.2014.

Dobrodošao prijatelju! :)

Avatar Strinavić
Strinavić
19:48 25.04.2014.

I opet pri svakom spomenu Hrvatske ovi srbi i jugočetnici pljuju po domovini u kojoj žive, pa odite više u tu svoju nepostojeću pradedovinu i ostavite dobre ljude neka žive u miru u NEZAVISNOJ DRŽAVI HRVATSKOJ.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije