Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ravnopravna politika

Najmlađa ministrica u Švedskoj je izbjeglica Aida Hadžialić iz BiH

Aida Hadžialić
Foto: screenshot/youtube
04.10.2014.
u 15:50

- Vjerujem da ću dobro obavljati svoju funkciju. Oko mene je sjajan tim, smatra Aida.

Aida Hadžialić (27) iz Bosne i Hercegovine nova je ministrica obrazovanja u Kraljevini Švedskoj.

Em što je  žena, em što je mlada, pišu bosanski mediji. Aida je naime izabrana kao najmlađa ministrica u novoj vladi ze zemlje u kojoj ravnopravnost spolova nije samo slovo na papiru veće je podjela ministarskih fotelja u izvršnoj vlasti pola-pola.

Hadžialić je iz Foče u Bosni izbjegla je tijekom rata kada joj je bilo tek pet godina.

- Preko noći smo morali ostaviti sve iza sebe - kuću, članove rodbine i prijatelje. Nekako smo jedva prikupili novčana sredstva potrebna za putovanje u Švedsku, napisala je na svom blogu. U politiku se uključila već sa 16 godina, nakon ubojstva švedske političarke Anne Lindh.

Pridružila se Švedskoj socijaldemokratskoj uniji (SSU) te diplomirala pravo 2010. godine. Ubrzo postaje gradonačelnicom grada  Halmstada, piše Klix.ba.

Poziv u vladu bio je za nju, kaže, prilično neočekivan jer a ovogodišnjim izborima nije uspjela ući u parlament a "wild card" dao joj je  švedski premijer Stefan Löfven ponudivši joj mjesto ministrice.

Nazvao ju je s prikrivenog broja dok je večerala s dečkom i prilično je iznenadio.

- Vjerujem da ću dobro obavljati svoju funkciju. Oko mene je sjajan tim, smatra Aida.

 

>>Predložen skandinavski izborni model, a postojeći nema nitko

>>Dječak prepoznao ministricu: 'Gdje si Milenka, šta ima'

Komentara 26

HR
HRVATSKA89
19:09 04.10.2014.

neka to nebi uspjela nigdje drugdje tamo prva greska nema vise popravnog mandata zato a ministar obrazovanja nije necjenjena funkcija vani u bosni bi jedva dosla do uciteljice

UN
unbekant
19:31 04.10.2014.

Koliko je samo nasi hrvata po bjelom svjetu,nacelnika gradonacelnika,pa cak i premijera i presjednika,s Hrvatskim korjenima,sta bih tu bilo cudno,kad ova mlada Bosanka postane premijerka Svedske kraljevine..................

XA
xaron
20:33 05.10.2014.

Sada kad krene bosanski pamet u Švedskoj , ima da propadnu u pola godine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije