Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PARIZ

Na summitu o klimi jednoglasni pozivi za spas planeta i prva neslaganja

summit o klimi
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
30.11.2015.
u 21:54

Hollande: Borba protiv terorizma i borba protiv klimatskog zatopljenja su dva velika svjetska izazova koje moramo riješiti

Šefovi država cijelog svijeta pozvali su danas na hitnu akciju protiv klimatskog zatopljenja, ali ubrzo su iskrsnula neslaganja koja dijele zemlje sjevera i juga na najvećem summitu UN-a u Parizu, prvog dana konferencije o klimi.

Na otvorenju skupa o planetu, 150 čelnika, među kojima američki predsjednik Barack Obama, kineski Xi Jinping, japanski premijer Shinzo Abe, francuski predsjednik Francois Hollande minutom šutnje odali su počast žrtvama atentata u nekoliko zemalja, među kojima i u Francuskoj.

"Borba protiv terorizma i borba protiv klimatskog zatopljenja su dva velika svjetska izazova koje moramo riješiti", naglasio je Hollande na konferenciji u Le Bourgetu, sjeverno od Pariza.

"Dužni smo našoj djeci ostaviti planet zaštićenu od katastrofa", istaknuo je te rekao da je "COP21 golema nada koju ne smijemo propustiti. Ovdje u Parizu treba odlučiti o budućnosti planeta".

Na konferenciji će 195 pregovaračkih timova do 11. prosinca tražiti zajedničko stajalište i prvi opći sporazum koji bi omogućio smanjenje emisija stakleničkih plinova radi ograničenja zatopljenja na +2 stupnja C u odnosu na predindustrijsko doba.

"Najveći skup šefova država pod istim krovom istoga dana", pozdravila je dužnosnica za klimu pri UN-u Christiana Figueres, dok NGO-i ostaju oprezni u pogledu nastavka pregovora.

Barack Obama, koji je na čelu drugog po veličini zagađivača na svijetu iza Kine, pozvao je kolege da budu na visini uloga i odbacio argument prema kojem bi borba protiv klimatskih promjena bila loša vijest za gospodarstvo.

"Dokazali smo da nema više sukoba između jake gospodarskog rasta I zaštite okoliša", rekao je.

Izmjenjujući se za govornicom, čelnici su ponovili važnost borbe protiv zatopljenja, od brazilske predsjednice Dilme Rousseff koja je najavila mjere pošumljavanja do ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je pozvao na zaključivanje obvezujućeg i pravednog sporazuma.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon je nazočnima naglasio da "ne mogu biti neodlučni. Povijest vas zove, ja od vas zahtijevam da odgovorite hrabro i s vizijom".

Pregovori će biti naporni jer sve zemlje imaju svoje "crvene crte".

 Razvijene zemlje moraju preuzeti obveze financiranja klimatskih politika juga, upozorio je kineski predsjednik Xi.

Obama i Hollande su razgovarali s premijerom Indije, ključne zemlje za pregovore koja odbija dopustiti da problemi zaštite okoliša ometu njezin razvoj.

 "Razvoj i zaštita okoliša moraju napredovati zajedno", inzistirao je Narendra Modi.

>> Putin i Obama 90 minuta razgovarali iza zatvorenih vrata

>> Netanyahu i Abas susreli se prvi put u pet godina

Komentara 12

SN
snajpa
03:10 01.12.2015.

puno se prica, a malo se kaze. padaju case sa moje stalaze

XA
xaron
03:43 01.12.2015.

Evo oni se " dogovorili " o klimi a u Siriji se kuha III SR. Ovo je kao u Titaniku , brod tone a orkestar ( vidi sliku ) svira svoju muziku. Kako god okrenes , propali smo , od klime ili od bombi - koja je razlika.

GR
greenvest
22:19 30.11.2015.

Kada će u Hrvatskoj početi otvarati tvornice i kada će u Hrvatskoj početi proizvodnja ičega?...pa makar i stajskog gnoja?...da kad već ne možemo našoj djeci garantirati siguran planet, onda barem da ako će kopati po kontejnerima danas sutra, da barem imaju kakve rukavice da se ne zaraze...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije