Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zlostavljao dječake

U Vatikanu zbog pedofilije uhićen bivši apostolski nuncij

Jozef Wesolowski
Foto: screenshot/youtube
23.09.2014.
u 22:10

Wesolowski je odlazio u Santo Domingu u četvrt prostitucije i tamo plaćao sa od 1,5 do 7 eura dječake od 8 do 12 godina da pred njime masturbiraju

U Vatikanu je zbog pedofilije uhićen bivši apostolski nuncij Jozef Wesolowski (66). Vatikanski žandari uhitili su Wesolowskog na inicijativu pape Franje, a nakon što su sudski organi utvrdili njegovu krivnju, potvrdio je šef ureda za tisak Svete Stolice otac Federico Lombardi. Papa nije htio da se tako težak i osjetljiv slučaj odugovlači, već je reagirao strogo.

Mons. Wesolowski već je dobio kanonsku kaznu smanjivanjem njegova klerikalnog statusa, a večeras je uhićen pod optužbom da je zlostavljao maloljetnu djecu dok je bio nuncijem u Dominikanskoj Republici. Trenutno je u kućnom pritvoru u Vatikanu. Wesolowskoga je prošle godine prijavio kardinal Nicolás de Jesús López Rodríguez (76), nadbiskup u Santo Domingu, pa ga je Papa u rujnu opozvao s dužnosti.

Plaćao dječake da pred njim masturbiraju

Vatikan je u siječnju odbio izručiti Poljskoj tada još nadbiskupa Wesolowskoga navodeći da je on vatikanski državljanin, a Vatikan ne izručuje svoje državljane. Kongregacija za nauk vjere oduzela mu je u lipnju biskupski i svećenički čin zbog nedostojnosti. Prema pisanju južnolatinskih listova, Wesolowski je odlazio u Santo Domingu u četvrt prostitucije i ondje plaćao od 1,5 do 7 eura dječacima od 8 do 12 godina da pred njime masturbiraju.

Protiv bivšeg nuncija pokrenut je kazneni postupak zbog "teških čina zlostavljanja maloljetnika za vrijeme službe u Dominikanskoj Republici", objasnio je otac Lombardi. To je prvi put da se u Vatikanu zatvara jednog visokog dužnosnika zbog pedofilije. Do uhićenja je došlo na preporuku Pape Franje.

>>Poljski biskup bit će uhićen zbog pedofilije

>>Papa Franjo: Neka nitko ne upotrebljava Boga kao štit za svoje napade

Komentara 71

Avatar vitez
vitez
23:21 23.09.2014.

Papa Franjo uvodi red

SU
suncesmokvemaslina
22:31 23.09.2014.

zatvor

Avatar Croa Croica
Croa Croica
00:21 24.09.2014.

FUJ smeca pedofilska

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije