Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KREĆE POVRAT U GRČKU

Na osnovu Dublinskog sporazuma: Njemačka primila tri puta više migranata nego ih je protjerala

19.01.2017.
u 23:51

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere najavio je nedavno kako će Njemačka, shodno preporuci Europske komisije, započeti s povratom migranata u Grčku sredinom ožujka.

Njemačka je u prošloj godini na osnovu Dublinskog sporazuma primila preko 12.000 migranata a samo 4.000  je protjerala u druge zemlje Europske unije, priopćilo je u četvrtak ministarstvo unutarnjih poslova.

Najveći broj migranata koji je u Njemačku vraćen iz neke od članica Europske unije stigao je iz Švedske iza koje slijede Nizozemska, Danska i Belgija. Njemačka je najveći dio od oko 4.000 migranata poslala natrag u Italiju iza koje slijede Poljska, Španjolska i Mađarska.

Njemačko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je da se kod većine migranata vraćenih u Njemačku radi o osobama koje su u Njemačkoj već jednom podnijele zahtjev za azilom ali nisu dočekale rješenje nego su otišle u neku drugu zemlju.

Brojke bacaju novo svjetlo na najave njemačke vlade kako će se broj migranata u Njemačkoj smanjiti nakon što se u punoj mjeri započne s primjenom Dublinskog sporazuma prema kojem izbjeglice moraju ostati u onoj zemlji Europske unije u koju su prvo ušli.

S obzirom na to da je najveći broj migranata u Njemačku ušao preko tzv. balkanske rute, njemačke vlasti bi najveći broj njih trebale poslati u Grčku kamo se međutim migranti ne šalju od 2011. kada je Europski sud utvrdio kako u Grčkoj za migrante vladaju neprihvatljivi uvjeti.

Njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere najavio je nedavno kako će Njemačka, shodno preporuci Europske komisije, započeti s povratom migranata u Grčku sredinom ožujka. De Maiziere je u nekoliko navrata objasnio kako su novcem Europske unije u međuvremenu uvjeti u migrantskim logorima u Grčkoj podignuti na dovoljnu razinu.

Istodobno neki njemački mediji javljaju, pozivajući se na ministarstvo unutarnjih poslova, kako je 2016. zabilježen i rekordan broj osoba koje su u Njemačku ušle na temelju spajanja obitelji.
Prošle godine je izdano 75.000 viza za obitelji Sirijaca i Iračana koji se već nalaze u Njemačkoj. Pritom se velikim dijelom radi o roditeljima maloljetnika koji su sami pristigli u Njemačku.

>> Orepić: '1200 ljudi slobodno kreće se Srbijom, a dio njih predstavlja sigurnosni izazov'

Komentara 3

GV
golub Vaso
00:26 20.01.2017.

plan uništenja Europe na djelu

Avatar koko_šanel
koko_šanel
08:03 20.01.2017.

A sad, spektakl! Na kraju ce zavrsiti kod nas... Takvo prelijevanje ne koristi nicemu, treba ih vratiti tamo odakle su i originalno dosli. Sutnut ih nekoj drugoj zemlji clanici i mislit da je problem rijesen je ravno ludosti.

ST
Stipan
09:53 20.01.2017.

Čudan narod su Njemci!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije