Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ukradeno vozilo

Na istoku Francuske evakuirano biralište zbog sumnjivog automobila

Francuska policija
Foto: Reuters/PIXSELL
23.04.2017.
u 13:14

Francuska danas glasuje u prvom krugu predsjedničkih izbora uz pojačane mjere sigurnosti.

Biralište u Besanconu na istoku Francuske evakuirano je zbog sumnjivog vozila koje je ostavljeno s upaljenim motorom dok se glasovalo, objavilo je francusko ministarstvo unutarnjih poslova. Sumnjiv automobil bio je ukraden i imao je lažne registarske oznake, rekao je dužnosnik ministarstva, dodajući da ga provjeravaju pirotehničari.

Francuska danas glasuje u prvom krugu predsjedničkih izbora uz pojačane mjere sigurnosti. Sigurnosni dužnosnici strahuju od terorističkog napada. Širom zemlje mobilizirano je više od 50.000 policajaca i elitnih sigurnosnih postrojbi.

Odaziv malo viši nego 2012.

Odziv u prvom krugu francuskih predsjedničkih izbora iznosio je 28,54 posto u 12 sati, malo više nego 2012. kada je iznosio 28,29 posto u isto vrijeme, objavilo je u nedjelju francusko ministarstvo unutarnjih poslova. Istodobno je dosadašnji izlazak na birališta nešto manji nego onaj zabilježen u isto vrijeme na izborima 2007., kada je izišlo 31,2 posto birača i kada je izbore dobio konzervativac Nicolas Sarkozy. Odziv birača bit će od ključne važnosti za ishod izbora koji su jako neizvjesni. Ankete su pokazivale da će biti malen, kao i da je puno birača neodlučno.

Na izborima se natječe 11 kandidata, a četvero ih ima izglede za prolazak u drugi krug 7. svibnja. Većina anketa daje malu prednost kandidatu centra Emmanuelu Macronu pred čelnicom krajnje desnice Marine Le Pen, a slijede ih konzervativac Francois Fillon i radikalni ljevičar Jean-Luc Melenchon. Socijalist Benoit Hamon ima vrlo male izglede jer su Francuzi jako nezadovoljni sadašnjim socijalističkim predsjednikom Françoisom Hollandeom. Konzervativni kandidat Fillon glasao je tijekom prijepodneva u Parizu strpljivo čekajući na red za glasanje na biračkom mjestu zajedno s brojnim biračima.

Kandidat centra Macron glasao je zajedno sa suprugom Brigitte u Le Touquetu, ljetovalištu sjeverno od Pariza, u istoj zgradi u kojoj se par skoro prije deset godina vjenčao. Potom se pozdravio s biračima koji su mu zaželjeli uspjeh na izborima.  Čelnica ekstremne desnice Marine Le Pen glasala je u Henin-Beaumontu na sjeveru zemlje, nekadašnjem rudarskom gradu koji je sada uporište njezine Nacionalne fronte.

>>Tko su muškarci koji su pripremali atentat uoči izbora u Francuskoj?

>>Napadač automatskom puškom napao policajce, Islamska država preuzela odgovornost

Komentara 1

Avatar darkoaa10hush
darkoaa10hush
13:39 23.04.2017.

Konzervativac Sarkozy?! Hahaha dajte nemojte opet s vicevima.....zato i pobjeđuje Le Pen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije