Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
S burkom umire i multikulturalnost?

Na burku i nikab može se gledati kao na izraz vjere, ali i kao određeno nasilje nad ženama

Burka
Foto: Shutterstock
08.12.2016.
u 22:50

Bilo bi korisnije objasniti muslimankama da im Kur’an ne nalaže nošenje burke

Egipat je muslimanska država, ali na javnim mjestima ženama je zabranjeno nositi burku i nikab, jer sve osobe trebaju imati otkrivena lica kako bi ih se moglo prepoznati. U Italiji je 1975. godine donesen zakon po kojem se ne smije imati lice pokriveno kacigom ili bilo čime, jer na javnim mjestima sve osobe moraju biti prepoznate.

Taj zakon uveden je protiv onih, prije svega nasilnih, prosvjednika koji su pokrivenih lica napadali policiju te razbijali izloge i sve što im se našlo na putu. U skladu s tim, i ženama bi bilo zabranjeno nositi odjeću koja im pokriva lice.

Ali, odlukom Državnog vijeća iz 2008., Italija ustavom jamči vjerske slobode, pa je prema tome muslimankama dopušteno da zbog religije ili kulture nose odjeću koja pokriva i lice. Zabrana nošenja toga pokrivala više se puta trebala naći na dnevnom redu rasprava u parlamentu, ali redovito bi se, bilo zbog pada vlada ili zbog prečih stvari o kojima je trebalo odlučivati, odgađalo staviti te prijedloge na dnevni red.

Tako je u Italiji dopušteno nositi burku i nikab. Nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel kazala da nošenje burke treba zabraniti tamo gdje je to moguće, otvara se isto pitanje i u ostalim europskim zemljama u kojima to još nije sređeno.

Merkel je kazala da ne može postojati šerijat, islamski zakon, u Njemačkoj, da ne mogu postojati paralelna društva. „Naši su zakoni iznad šerijatskog“, kazala je Merkel te dodala, a to je temelj europske kulture i europskih zakona, kako treba štititi ljudsko dostojanstvo, jednakost između žena i muškaraca, slobodu izjašnjavanja i vjeroispovijesti.

A tu su talijanski zakoni u sukobu. Jesu li pokrivala zvana burka i nikab izražavanje vjere? U Kur’anu ne piše izričito da žena mora imati pokriveno lice, ali ima onih koji neke naznake o načinu odijevanja tumače kao obvezu pokrivanja cijelog tijela, pa i lica.

I u Bibliji, ne samo u Kur’anu, savjetuje se nošenje marame na glavi, pa i vela preko lica. U nekim državama zabranjena je nošnja burke. U Francuskoj je parlament 2010. zabranio upotrebu burke i nikaba na javnim mjestima.

Kazna za prekršiteljice je 150 eura. Sličan je zakon i u Belgiji. No, u Francuskoj je još veća kazna za onoga tko prisiljava ženu da nosi burku, odnosno ta osoba može biti kažnjena godinom dana zatvora i s 30.000 eura globe.

Kazna se udvostručuje ako se maloljetnicu prisiljava na nošenje pokrivala lica. Možda bi iznad nedorečenih zakona, kakvi su u Italiji vezani za pravo na izražavanje vjeroispovijesti, trebao biti zakon o ravnopravnosti žene i muškarca.


Neka se žene oblače kako žele i bez ikakve prisile. I neka, ne samo zbog sigurnosti već i zbog pristojnosti prema sugovornicima, budu otkrivena lica. Zabranama se malo što rješava, već slobodama, a muslimanke moraju biti slobodne odlučivati o svojoj odjeći. To im Europa treba zajamčiti i protumačiti im kako Kur’an ne nalaže nošenje burke.

>> Merkel pozvala na zabranu nošenja burke u Njemačkoj

Komentara 17

BL
blizak
23:48 08.12.2016.

tko zeli nositi burke neka ide u muslimansku zemlju. protiv muslimana i burki nemam nista no bas me zanima da li krscanin smije nositi krizic oko vrata u muslimanskim zemljama?!? naputak je da se takvi predmeti nikako ne nose u tim zemljama. nilada manjina ne smije nametati pravila vecini i zato muslimanske zene: ili to skidajte ili se vratite tamo odakle ste dosle pa nosite do mile volje!

LJ
LJU39
01:36 09.12.2016.

muslimanima ne odgovara da im kazes istinu i realnost kao ovaj komentar iznad...jer si radikalan onda kao i on..tako ljevicari kazu

MG
milerazbojnik@gmail.com
13:08 09.12.2016.

njihovo pravo i njihov zakon tamo u pojedinim zemljama kojeg se drže ili ne drže jer im je vlast to naredila ili zabranila da se pokrivaju ili ne i tako isto treba bit i po euniji jednom rjećju zakon unije treba i država u njoj poštovat a da koja god naša žena ode kod njih tamo i prekrši taj zakon koji oni imaju ili drže do njega nastradala bi i toćka i na kraju da velim treba upravo radi nastale situacije po uniji gdje manijaci ubijaju ljude bez povoda u ime ovog ili onog zabranit nošenje jer zašto bi potencionalni ubojica znao i prekinuo napad na određeno mjesto jer bi možebit vidio u tom cilju jedno desetak svojih s burkama pa otišo drugdje napravit pokolj o tom se tu radi i imaju europljani pravo što su poćeli branit totoćka na kraj nek u svojoj kući radi što li hoće a zašto bi se po nećemu razlikovale od drugih žena

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije