Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
podignut iznad Sarajeva

Muslimani pokušali srušiti ‘Dodikov križ’

Milorad Dodik
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
22.09.2014.
u 20:52

Pod okriljem noći i bez najave križ je postavljen na mjesto s kojeg je četiri godine granatirano Sarajevo

Pod okriljem noći i bez najave Savez logoraša Republike Srpske podigao je na uzvišenju Zlatište iznad Sarajeva spomen-križ u znak sjećanja na “6500 ubijenih sarajevskih Srba”. Iako je podizanje križa najavljivano, akcija logoraša mnoge je iznenadila jer u posljednje se vrijeme o tome nije govorilo.

U nedjelju ujutro osvanuo je improvizirani križ sastavljen od dvije obične metalne cijevi dužine 10 i četiri metra.

Naravno, nije trebalo puno čekati na reakcije koje su uglavnom negativne, i to, što je zanimljivo, iz oba entiteta. U Sarajevu su lokalne vlasti, nevladine organizacije i obitelji ratnih stradalnika podizanje spomen-križa iznad Sarajeva nazvale provokacijom kojom se instrumentaliziraju vjerska obilježja u dnevnopolitičke svrhe. Posebno se ističe činjenica da je križ postavljen na lokaciju s koje je četiri godine granatirano Sarajevo, kao i to da o njegovu postavljanju nije postignut dogovor lokalnih vlasti u Sarajevu i Istočnom Sarajevu, odnosno dijelu prijeratnog grada koji danas pripada RS-u, a na čijem je teritoriju i postavljen križ.

Iako je formalni „autor“ spomen-križa Savez logoraša RS-a, mnogi vjeruju kako iza svega stoji aktualna vlast u tom entitetu. I oporbene stranke iz RS-a tvrde da je riječ o predizbornom triku Milorada Dodika. Postavljanje križa osudili su i predstavnici međunarodne zajednice, a već je zabilježen i pokušaj skupine mladića da nasilno uklone ovo spomen-obilježje.

>> ‘Dodik me pozivom na odcjepljenje RS-a podsjeća na Dražu Mihailovića’

>> Nadahnut Škotskom Dodik poručio: Neka se spremi Republika Srpska

Komentara 38

NE
Neonacionalist
23:41 22.09.2014.

Banja Luka je trebala biti glavni grad Hrvatske prema ustaškim planovima što je i logično jer se ona nalazila u samom geografskom središtu NDH , tada su u njoj uvjerljivu večinu činili Hrvati i Muslimani, danas je pak ta ista Banja Luka ili Banova Luka kako joj je izvorno povjesno hrv.ime , glavni grad tzv.Rep.Srpske sa preko 90% Srba , zar to nije povjesna ironija ali i znakovit povjesni hrvatski poraz , pa još kad vidim Bihać nekadašnji hrv.kraljevski grad koji je posve muslimanski , a čitav taj središnji prostor negdašnjeg Hrvatskog Kraljevstva kojeg su do 16.st. isključivo naseljavali Hrvati katolici i koji je za vrijeme duge Osmanske okupacije na svim europskim kartama nazivan Turska Hrvatska , danas tamo Hrvata gotovo više nema a nama su suzili teritorij skoro do Karlovca .

BB
brle brkić
22:21 22.09.2014.

jel ovo neka foto montaža,fali mu treći prst

FR
Freedooom
21:30 22.09.2014.

U sta se pretvara ovaj svijet. Ja sam bar donekle Imao normalno dijetinjstvo a ovo danas je ludnica!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije