Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZVANREDNI IZBORI

Mrtva utrka između Rusije i Europske unije u Bugarskoj

Hungarian Prime Minister Viktor Orban (centre L) and his Bulgarian counterpart Boiko Borisov (centre R) inspect the barbed wire fence constructed on the Bulgarian-Turkish border, near Lesovo, Bulgaria September 14, 2016. REUTERS/Stoyan Nenov     TPX IMAGE
25.03.2017.
u 17:00

Građanima se nudi bivši premijer Bojko Borisov opterećen korupcijom i Kornelija Ninova koja želi zaokret prema Moskvi

Pune četiri godine traje politička nestabilnost u Bugarskoj, a ako je suditi po anketama uoči sutrašnjih izbora, i nakon nedjelje situacija u toj zemlji, barem što se vlasti tiče, neće biti ništa bolja.

Bugarski građani u nedjelju će, naime, izaći na birališta treći put u posljednje četiri godine, a dvije glavne političke opcije, konzervativni GERB bivšeg premijera Bojka Borisova i oporbeni socijalisti BSP, u mrtvoj su utrci. Istraživanje agencije Gallup pokazalo je da su socijalisti s 30,3 posto podrške u gotovo zanemarivoj prednosti ispred GERB-a koji podržava 29,9 posto ispitanih građana.

I ankete drugih agencija pokazuju minimalnu razliku između ovih dviju političkih opcija. Prema pisanju bugarskih medija, na izborima će građani u odlučivanju između konzervativaca i socijalista zapravo birati između proeuropske i proruske politike koje nude čelnici stranaka. Bojko Borisov, bivši premijer, tjelohranitelj, vatrogasac, policajac i gradonačelnik Sofije, čija se vladavina često povezivala s korupcijom i organiziranim kriminalom, u svojem proeuropskom programu ponudio je Bugarima brzi izlazak iz gospodarske krize i otvaranje velikog broja radnih mjesta ako mu povjere treći mandat. S druge pak strane, njegova glavna suparnica, čelnica BSP-a Kornelija Ninova bliska je Rusiji i potpuna je suprotnost Borisovu.

Tvrdi da će Bugarska iskoristiti svoje pravo veta u EU ako Bruxelles pokuša nametnuti dodatne sankcije Moskvi. Ovakav potez opravdavaju tvrdnjom kako sankcije izuzetno štete bugarskom gospodarstvu.

Na nedjeljnim izvanrednim parlamentarnim izborima za ulazak u parlament borit će se dvadeset stranaka i koalicija, no očekuje se da će dovoljan broj glasova dobiti njih pet. Tijesna borba dviju najvećih stranaka u prvi bi plan mogla gurnuti prije svega blok Ujedinjenih domoljuba, savez nekoliko nacionalističkih, protueuropskih stranka koje žele suzbiti useljavanje, čija je popularnost porasla nakon zatvaranja tzv. balkanske rute kada je Bugarska postala glavna ulazna točka migrantima na putu u EU. Njihovi bi glasovi u konačnici mogli odlučivati u izboru novog mandatara. U parlament bi mogla ući i nova stranka, Volja poduzetnika Veselina Mareškog, vlasnika farmaceutske kompanije, kao i stranka turske manjine.

>> I Bugarska ima svojeg Trumpa

>> Rumen Radev pobijedio na predsjedničkim izborima – Bugarska će se približiti Rusiji?

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar mason
mason
17:09 25.03.2017.

Tko su ti Bugari koji bi sa Rusima.Zaboravili kakva su bijeda bili pod njima ili su mladi pa to nisu zapamtili.Bugari kazu da je za njih yugoslavija bila Njemacka,kad sagledam da je u toj yugoslaviji narod radio za 30 dolara mjesec mogu misliti kako je njima bilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije