Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BiH

Mossad naoružavao Srbe

23.04.2002.
u 00:00

Rat u Bosni bio je "jedan od najprljavijih" u novijoj povijesti, tvrdi prof. Richard Aldrich, britanski stručnjak za obavještajnost, u kojem je desetak stranih obavještajnih i vojnih službi vodilo bitke za vlastite interese. Aldrich je u pozamašnom dosjeu nizozemske istrage o padu Srebrenice pronašao poglavlje "Obavještajnost i rat u Bosni 1992.-95.", koje smatra "jednim od najsenzacionalnijih izvješća o zapadnim obavještajnim službama koja su ikada objavljena".

"Obavještajnost i rat u Bosni" pet je godina istraživao nizozemski stručnjak prof. Cess Wiebes, koji je, tvrdi Aldrich, imao "neograničen pristup podacima nizozemske obavještajne službe" te je obilazio sjedišta drugih tajnih službi u zapadnim metropolama i samoj Bosni. Aldrich iznosi u britanskom The Guardianu da su Amerikanci, kojima je UN povjerio nadzor embarga na oružje, imali važnu ulogu u prebacivanju oružja Hrvatima i Bošnjacima tijekom rata. Operaciju je vodio Pentagon, a ne CIA.

Oružje su nabavljali Iran i Turska s financijskom potporom Saudijske Arabije. Oružje je u početku prevozio Iran Air do Hrvatske, ali kako su se pošiljke povećavale, u operaciju je ušla "tajanstvena flota crnih "herculesa"". Nizozemska istraga naziva tu operaciju "Hrvatskim cjevovodom". Hrvatska je, navodno, dobivala kao "tranzitnu taksu" od 20 do 50 posto pošiljaka oružja. Pentagon je, navodno, sudjelovao i u prebacivanju afganistanskih mudžahedina u Bosnu, a kad je CIA pokušala instalirati svoju postaju u Bosni, agentima CIA-e zaprijetili su mudžahedini likvidacijom.

U isto vrijeme Ukrajina, Grčka i Izrael u tajnosti su naoružavali Srbe. Izraelski Mossad "bio je posebno aktivan, dogovorivši s bosanskim Srbima na Palama isporuke znatnih količina granata i bombi". Zauzvrat su Srbi osigurali siguran izlaz židovskom pučanstvu iz (opsjednutog) Sarajeva.

LONDON Željko Toth

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije