Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Mladi u Srbiji više pišu latinicom nego ćirilicom

vukovar ćirilica
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
17.12.2014.
u 14:10

znanstvenik kaže kako ga rezultati istraživanja ne iznenađuju jer je "odumiranje ćirilice počelo još 1918."

Iako Srbi u Hrvatskoj ustraju na dvojezičnim pločama i uporabi ćirilice u službenim dokumentima grada Vukovara, u Srbiji sve više ćirilica nestaje pa je ono u Hrvatskoj, čini se, više političko pitanje nego odraz potreba srpske manjinske zajednice jer je ni oni ne koriste, a mnogi je i ne znaju.

- Ćirilica neće nestati u potpunosti, ali joj prijeti opasnost da će postati arhaično pismo - izjavio je za beogradski dnevnik Danas srpski lingvist Ivan Klajn, komentirajući najnovije istraživanje koje je pokazalo kako 47 posto stanovnika Srbije piše latinicom, a samo 36 posto ćirilicom.

Ovaj znanstvenik kaže kako ga rezultati istraživanja ne iznenađuju jer je "odumiranje ćirilice počelo još 1918." te podsjeća kako je u bivšim zajedničkim državama većina stanovništva koristila latinično pismo, a i danas srpski srednjoškolci preferiraju latinicu jer je "potrebna za engleski, latinski, matematičke i kemijske formule". Klajn drži kako ni država nije zainteresirana za očuvanje ćiriličnog pisma i, prema njemu, svi javni spisi i službeni dokumenti bi trebali biti na ćirilici.

- U školi je latinica u prednosti. Ne može se zabraniti učeniku da u svojoj bilježnici koristi jedno ili drugo pismo jer oba su službena. Ćirilica je obvezna samo pri izradi pismenog zadatka iz srpskog, ili ako pojedini profesor inzistira na ćirilici - a to su uglavnom "srbisti". Moje mišljenje je da bi ćirilica trebala biti više zastupljena. Đaci su obrazovaniji ako znaju i jedno i drugo pismo - kaže Katarina Đurić Pešić, profesorica srpskog i književnosti jedne beogradske škole. Pavle Đokić, vlasnik i direktor tvrtke koja je provela istraživanje, kaže kako se ćirilicom još jedino više piše u regiji istočne i južne Srbije, a u ostalim dijelovima prevladava latinica. Rezultati pokazuju i da mladi puno više koriste latinicu od ćirilice. Osobe uzrasta od 20 do 29 godina, latinicu koriste čak 47 posto više nego ćirilicu. Starije osobe su priklonjene ćirilici i skoro 60 posto njih starosti od 70 do 75 godina, koristi ćirilicu kao glavno pismo.

>> Suđenje za razbijanje dvojezičnih ploča: 'Prosvjednici su bili organizirani'

Komentara 34

Avatar CptRinas
CptRinas
22:37 17.12.2014.

Koliko sam ja razumio iz ovog clanka, Srbi koriste cirilicu samo da bi zahebavali Hrvate.

BA
batman
15:48 17.12.2014.

Ćirilica,šta je to,ha,ha....

CR
crocro
19:58 17.12.2014.

Oduvijek ističem da se ćirilica slabo koristi u srbiji. Srbi u Vukovaru gotovo da ne koriste ćirilicu. Sve više se piše latinisom a nećete vjerovati da srbi voditelji emisija i neki gosti na njihovim televizijama čak neke ekavske riječi zamjenjuju ijekavicom. Dakle, ćirilica je u tranziciji i u smjeru postupnog nestanka. Sve nove generacije u srbiji pisati će latinicom. Uporabiti ću biološki termin "evolucija" pa istaknuti da je i ćirilica u fazi evolucije dok se potpuno ne preobrazi u latinicu. Jedino će se tome opirati netke "tvrde" stare generacije poput Šešelja", ali kroz nekoliko slijedećih generacija ćirilica će nestati. Kao što nestaju i neke izvorne Hrvatske riječi koje zamjenjujemo tuđicama, ima ih puno pa ih neću navoditi. Svijet komunicira s nekoliko svjetskih jezika. engleskim, njemačkim, francuskim, talijanskim, španjolskim, portugalskim a u drugim udaljenim zemljama svijeta i drugim jezicima. Prema tome, ne vidim niša čudno u nestanku ćirilice, jer smo i mi dio povijesti tranzicije našeg pisma. Tko zna kako će se govoriti i pisati za 500 ili 700 godina i kada bi se tada "probudili" ne bi znali tko smo, što smo i gdje se nalazimo kao niti oni koji sa svijeta nestali prije samo unazad 200 godina, a kamoli oni od prije 500 ili 700 godina. Cijeli svijet je u neprekidnoj evoluciji ili tranziciji u svim segmentima života. A što je čovjek u svemu tome? . Ništa. Život čovjeka je samo jedna točkica na neprekidnoj liniji koja spaja prošlost i budućnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije