Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mladen Ivanić:

'Neprihvatljiva je namjera Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad na granici s BiH'

Mladen Ivanić
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
05.05.2015.
u 21:07

Ivanić je rekao da može biti pokrenut i međunarodni spor, iako smatra da za to neće biti potrebe

Mladen Ivanić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, rekao je da su institucije BiH iznijele jasan stav da je neprihvatljiva namjera Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad na granici s BiH, na Trgovskoj gori u općini Dvor.

- Kada smo dobili tu informaciju jasno smo stavili do znanja ministrici vanjskih poslova Hrvatske Vesni Pusić da je to potpuno neprihvatljivo, a ona nas je obavijestila da odluka nije donesena i da će i te kako ozbiljno biti razmotrene naše primjedbe - rekao je Ivanić, prenose Nezavisne novine. Ivanić je rekao da može biti pokrenut i međunarodni spor, iako smatra da za to neće biti potrebe.

Podjetimo, mogućnost odlaganja radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori naišla na protivljenje i u Hrvatskoj. Općinsko vijeće Dvora u travnju je jednoglasno zauzelo stav kojim se protive gradnji odlagališta na toj lokaciji, a gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović sredinom mjeseca predstavio je peticiju "Ne nuklearnom otpadu na Trgovskoj gori" rekavši kako bi otpad direktno ugrozio Petrinju, koja je od lokacije udaljena dvadesetak kilometara zračne linije.

Hrvatska ima obvezu zbrinuti polovicu radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva koje se trenutno skladišti u Nuklearnoj elektrani Krško u Sloveniji, čiji je Hrvatska 50-postotni vlasnik. Trgovska gora je kao lokacija određena još 1999. godine, no od toga se ubrzo odustalo, da bi se sada ta lokacija opet aktualizirala.

>> Dilema o skladištu nije teška

Komentara 6

TO
tolitol
21:35 05.05.2015.

Neka BiH pokrene slobodno međunarodni spor, pitanje je samo pred kojim sudom i na temelju čega.

DU
Deleted user
22:11 05.05.2015.

Ivanicu, pogledaj kartu RH. Da RH i ima radioaktivni otpad i da ga locira na granici sa Madjarskom opet bih bilo blizu BiH. Ja razumijem Vasu zabrinutost ali ne razumijem zasto niste tako reagirali kad je RH protestirala zbog rafinerije u Bosanskom Brodu. Sad mi niste vjerodostojni i boli me uho, sto vi mislite. Da ste se oglasili kad je u pitanju bila gore navedena rafinerija, bilo bih drugacije.

Avatar Jorge
Jorge
11:23 07.05.2015.

Možda bi ga mogli odložiti u Bosanskom Brodu? Tamo nema baš mnogo brige o ekologiji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije