Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presedan

Mirovna konferencija o Siriji prva je na kojoj ne sudjeluje Zapad

sirija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
07.01.2017.
u 14:30

Žarko Puhovski: Putin i Rusija ušli su tamo gdje im je nesposobna Obamina politika ostavila prostor. A naruku im sada ide i Trump

Mirovna konferencija o političkom rješenju šestogodišnjeg građanskog rata u Siriji, po svemu sudeći, počet će 23. siječnja u glavnom gradu Kazahstana, u Astani. To je prva mirovna konferencija bez sudjelovanje neke zapadne sile poput SAD-a, Velike Britanije, EU pa čak i UN-a.

Savez protiv Kine

Osim predstavnika režima predsjednika Bashara Al-Assada i sirijske opozicije, bit će i predstavnici Rusije, Turske i Irana. Iz igre su čak izbačene i regionalne sile kao što su Saudijska Arabija i Katar, dva najveća saveznika SAD-a na Bliskom istoku, koje su najviše financijski ulagale i naoružavale sirijske pobunjenike i džihadiste.

Najnovijim primirjem u Siriji potvrđena je procjena mnogih vojnih i geopolitičkih analitičara o tome da će pobjeda u bici za grad Alep biti ključna prekretnica sirijskog sukoba i katalizator ubrzanog kretanja prema postizanju konačnog rješenja sirijskog rata. Ono što je presedan u svemu tome jesu dvije glavne karakteristike najnovijeg primirja: prvo, Erdoğan i Putin više nisu željeli postići dogovor o primirju mučnim i dugotrajnim pregovorima s ključnim zapadnim zemljama i SAD-om, i drugo, ono što šest godina nije uspjelo Zapadu i SAD-u – razdvojiti sirijske oporbene snage od onih terorističkih i tako pripremiti teren za start unutarnjih sirijskih pregovora – u vrlo kratkom je roku uspjelo Rusiji i Turskoj te Iranu.

Naime, Rusija, Turska i Iran, uspjele su dogovoriti prekid vatre sa sedam različitih sirijskih oporbenih militantnih organizacija te tako postići da oko 60-ak tisuća boraca pristane na prekid vatre s vladinim snagama. Politički analitičar Žarko Puhovski ne vidi iznenađenje glede Putinovih poteza jer, kako kaže, „tako je to u politici, kad je netko pasivan i nema ga – drugi ulazi“. – Putin i Rusija ušli su tamo gdje im je nesposobna Obamina politika ostavila prostor.

S druge strane, novoizabrani predsjednik SAD-a Donald Trump dao je do znanja kako njega ne zanima ništa izvan SAD-a i pustio je Rusiji da radi što hoće, ali pod uvjetom da budu uz SAD protiv Kine. S druge strane, EU ima previše unutrašnjih problema da bi se mogla pojavljivati vani i rješavati tuđe probleme. Isto tako, ima institucionalne probleme u formiranju zajedničke vanjske politike – kaže Puhovski, ističući kako je u ovom trenutku, geopolitički gledano, sve na Putinovoj strani.

– Strateški gledano, Putinu ide u prilog i pobjeda u Alepu te Turska koja mora uzeti nekog za saveznika jer se ne može osloniti na EU zbog nedemokratskog ponašanja Erdoğana. Isto tako, Turska ne može s Amerikom nakon puča s obzirom na to da SAD ne želi izručiti osobu koju Turska smatra odgovornom za puč. U takvoj situaciji Turskoj jedino na raspolaganju ostaje Rusija kao saveznik – smatra Puhovski.

Opet će ih izigrati

Puhovski vjeruje da će pregovori u Astani riješiti samo dvije trećine sirijskog problema. – Jedini problem koji će im ostati jesu Kurdi, koji su u situaciji da, već po tko zna koji put u posljednjih sto godina, budu prevareni. Kurdi su uvijek pomagali i bili na pobjedničkoj strani, ali su na kraju uvijek izgubili i bili izigrani – naglasio je Žarko Puhovski. 

Komentara 11

I1
ing-12345
17:45 07.01.2017.

Izgleda da u hrvatskoj nema niti jednog drugog građanina osim Udbinog doušnika Žarka Puhovskog koga novine i televizija pitaju za mišljenje o raznim temama. Puhovski je stručnjak za sve prekjučer na TV komentira najavu vlade o prodajuui 25% HEP-ai kupnjuu 50% INA-e, jučer posjet predsjednice KGK SAD-u, dabasu Večernjem listu situaciju u Siriji, sutra će najvjerojatnije komentirati urških neurokirizvođenje operacija na mozgu. Stvarno je Puhovski "genijalac" ili su veći "genijalci" koji daju ovakvom čovjeku prostor u medijima.

DU
Deleted user
15:49 07.01.2017.

Najprije financiraju terorizam u Siriji onda sazivaju mirovnu konferenciju o Siriji. Optužujući Ruse jer u Siriji ubijaju njihove teroriste,

Avatar Debilni-hrvatina
Debilni-hrvatina
20:49 07.01.2017.

Do sada je na svakoj bio netko s zapada i nikakvih rezultata. Treba probati bez njih..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije