Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Miro Cerar:

'U slučaju migrantskog vala, morat ćemo provoditi krajnje oštar režim na granici s Hrvatskom'

24.10.2016.
u 19:11

"Mogućnost da se migrantski tokovi povećaju, posebno ako se dogovor EU i Turske ne bude primjenjivao, realna je i spremni smo na takav scenarij", kazao je Cerar u Beogradu

Slovenski premijer Miro Cerar danas je najavio oštrije kontrole na granici s Hrvatskom u slučaju ponavljanja masovnog migracijskog vala i pritiska na slovenske granice, prenose slovenski mediji.  

"Mogućnost da se migrantski tokovi povećaju, posebno ako se dogovor EU i Turske ne bude primjenjivao, realna je i spremni smo na takav scenarij", kazao je Cerar u Beogradu na konferenciji za novinare nakon zajedničke sjednice slovenske i srbijanske vlade.

"Na granici s Hrvatskom morat ćemo provoditi krajnje oštar režim i mjere koje Austrija već provodi na našoj sjevernoj granici", kazao je Cerar.

Slovenija je najavila donošenje novog zakona o strancima, kojim bi ograničila broj zahtjeva za azil, a koji bi bila spremna prihvatiti u slučaju nove migracijske krize. Uz Breganu i Macelj, najveće cestovne granične prijelaze s Hrvatskom, postavila je zadnjih dana nove prepreke za migrante, metalnu panelnu ogradu te velika "vrata" kojima bi u slučaju navale ilegalnih migranata mogla zatvoriti granične prijelaze.

Austrija je od Europske komisije nedavno zahtijevala produljenje mjera privremenog nadzora svojih graničnih prijelaza sa susjednim državama kako bi onemogućila dolazak novih ilegalnih migranata, pa i na graničnim prijelazima sa Slovenijom. Ljubljana se tome protivi te navodi da produljivanje nadzora unutarnjih granica schengenskog prostora, kojemu pripadaju obje zemlje, ne jača povjerenje i suradnju već šteti gospodarskim tokovima.  

Europska unija mora ostati otvorena i humana prema stvarnim izbjeglicama, ali i suzbijati nelegalni prijelazak granica, kazao je Cerar u Beogradu.

>> Osmero Sirijaca uhvatili na granici BiH i Hrvatske

Komentara 9

TO
tolitol
19:44 24.10.2016.

Ovdje su Slovenci opet u pravu i ponašaju se kao ozbiljna država. Njima, za razliku od Hrvatske, istočni susjed ne određuje imigracijsku politiku. Mi se pak ovdje nakon prošlogodišnjih vratolomija Milanovića i Ostojića sada oslanjamo na procjenu našeg Plenkovića. On je ustvrdio da opasnosti nema, pa se stoga mi, za razliku od Austrijanaca, Mađara i Slovenaca, ne ograđujemo ogradom. Ali nekako mi se sve čini da ćemo upravo biti mi koji ćemo opet izvisiti, i to isključivo zahvaljujući našoj "pameti".

FA
fatianegra51
20:38 24.10.2016.

Svaka cast Slovencima.Svaka cast gospodinu Ceraru ! Kapa dole !

LK
L@k@konjic@
21:10 24.10.2016.

Prvo žica, 20 metara dalje ograda i gore na ogradi strojnice i nema prolaza dosta je bilo!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije