Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Banja Luka kao Bleiburg

Milorad Dodik biskupu Komarici prijeti sudskim progonom: Pozivam ga da se ispriča!

Milorad Dodik
Foto: Dejan Moconja/PIXSELL
1/4
19.05.2016.
u 17:08

– Znam da postoje zakonske mogućnosti sankcija zbog širenja mržnje i netolerancije – kazao je Dodik dodajući kako stoga misli da bi biskupova javna isprika bila "najprimjerenija".

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik zatražio je u četvrtak da se banjolučki biskup Franjo Komarica javno ispriča zbog izjave u kojoj je podsjetio na progone i stradanja Hrvata Banja Luke u proteklom ratu usporedivši ih s likvidacijama nedužnih na Bleiburgu.

– Pozivam biskupa da se javno ogradi i ispriča zbog te izjave – kazao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci nastavljajući tako s napadima i pritiscima na biskupa Komaricu započetim otvorenim pismom koje mu je uputio dan ranije. Dodik je zaprijetio kako će u protivnom prekinuti svaku suradnju s banjolučkim biskupom, a neizravno mu je zaprijetio i sudskim progonom. – Znam da postoje zakonske mogućnosti zbog širenja mržnje i netolerancije – kazao je Dodik dodajući kako stoga misli da bi biskupova javna isprika bila "najprimjerenija".

Nakon Dodikova otvorenog pisma Komarici, niz optužbi i objeda na račun biskupa odmah su uputili Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i oporbena Partija demokratskog progresa (PDP) koji su banjolučkog biskupa gotovo izjednačili s ustašama i zločinima koje su počinili tijekom Drugog svjetskog rata. Mediji u RS-u, a posebice oni bliski Dodiku, tijekom dana nastavili su kampanju protiv banjolučkog biskupa objavljujući različita priopćenja političkih stranaka i nevladinih udruga te uglavnom nepoznatih povjesničara koji u svojim izjavama i komentarima govore o zbivanjima iz Drugog svjetskog rata, a potpuno prešućuju činjenice o etničkom čišćenju i progonima nesrba s teritorija današnje RS u razdoblju od 1992. do 1995. godine.

Medijskom se linču biskupa Komarice pridružio gradski odbor Srpske demokratske stranke (SDS) Banja Luke uz konstataciju kako to čine "zbog skandaloznog stavljanja znaka jednakosti između sudbine fašističkih bleiburških zločinaca i slobodarskog duha građana Banjaluke i Krajine". Iz udruge pod nazivom "Savez logoraša RS" koja je također bliska Dodikovoj vlasti, od biskupa Komarice zatražili su da – podnese ostavku.

"Komarici preporučujemo da što hitnije odstupi s pozicije banjolučkog biskupa jer ovakvim ponašanjem sigurno ne doprinosi miru i povjerenju među narodima u BiH", navodi se u priopćenju te udruge. 

>>Dodik dobio potporu sina Ratka Mladića i zapjevao: 'Ne može nam nitko ništa...'

>>Milorad Dodik otvorio studentski dom nazvan po Radovanu Karadžiću

Komentara 103

SC
Schlosser
17:17 19.05.2016.

Sto nije tocno od toga sto je Biskup Komarica reka.Hrvati su protjerani iz RS a ono malo sto je ostalo nemaju nikakvih prava.RS je stvorena na progonu Hrvata i Bosnjaka i nicim se ne razlikuje od drugih fasistickih tvorevina diljem Europe i Svijeta.Genocidna tvorevina RS treba nestati jer zbog nje nema napredka na putu BiH prema punopravnom clanstvu u EU.

GR
grabice
17:20 19.05.2016.

Evo ga jos jedan napadac.Ispricaj se za protjeranih 150 000 tisuca Hrvata koje je tvoja tvorevina pobila.vodila za sobom kao kopace rovova i protjerala iz vjekovnih ognjista.Nismo culi da se napadac ispricao.

Avatar prof.baltazar
prof.baltazar
17:35 19.05.2016.

Isprika Dodiku za statistički najučinkovitije etničko čišćenje na prostorima bivše Jugoslavije. Što bi bila isprika? Ispričavamo se gospodinu Dodiku što danas živi samo 2% Hrvata u enitetu R.Srpska? Miloradu je i taj broj prevelik!? Nigdje nijedan narod na prostoru bovše SFRJ nije tako efikasno protjeran i ubijan kao Hrvati na prostoru današnjeg entitea R.Srpska. Statistika je neumoljiva! Manje od 2% Hrvata od prijeratnog broja danas živi u entitetu R.Srpska. Hrvatska mora obilježiti Dan sjećanja na progon Hrvata iz Banja Luke i iz ostalih područja BiH! Jer gore od zločina je zaborav.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije