Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Životna priča Peng Liyuan

Tko je prva dama Kine zbog koje je Putin naljutio najmnogoljudniju državu

Russia's President Vladimir Putin (R) helps put a blanket on Peng Liyuan, wife of China's President Xi Jinping, as they watch watch a lights and fireworks show to celebrate Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) Leaders' Meeting, at National Aquatics Ce
Foto: Reuters/PIXSELL
1/4
19.11.2014.
u 18:23

Za razliku od svojih prethodnica, supruga aktualnog predsjednika Kine izrazito je prisutna u javnosti. Kinezi ju naprosto obožavaju

Galantan potez Vladimira Putina kojim je tijekom večernje priredbe na otvorenom prvoj kineskoj dami Peng Liyuan ramena zaogrnuo toplim šalom, za ruskog je predsjednika vjerojatno bio samo gesta kavalirštine. No Kinezima je to bila žestoka uvreda. Dok je njen suprug, kineski predsjednik Xi Jinping sjedio nekoliko metara dalje razgovarajući s Barackom Obamom na večeri na Azijsko-pacifičkom ekonomskom summitu, ruski je vođa, drže Kinezi, ovaj trenutak iskoristio za "upucavanje" prvoj dami Kine. A ona nije bilo tko. Ona je u svojoj zemlji podjednako popularna kao i njen suprug, ako ne i popularnija. Pang Liyuan živuća je legenda kineske glazbe. Doduše, u posljednjih nekoliko godina, otkad je postalo jasno da će njen suprug preuzeti kormilo najnapučenije zemlje svijeta, ne nastupa često kao nekada, no to još uvijek ne znači da je Kinezi ne obožavaju. Jer što je za Amerikance Michelle Obama, što je za Francuze bila Carla Bruni, to je za Kineze Peng Liyuan. Koliki je njen utjecaj u zemlji, govori i podatak da ju je početkom godine časopis Forbes proglasio 57. najutjecajnijom ženom svijeta.

U mladosti Peng Liyuan nije planirala postati glazbenica, a kamoli da je pomišljala da će se njenim pjesmama diviti doslovno više od milijardu ljudi. Rođena u provinciji, nikada nije imala previše doticaja s glazbom jer u njenu rodnom Yunchengu glazbenih škola, koncertnih dvorana ili opernih kuća jednostavno nije bilo. Sa 18 je godina odlučila posvetiti se vojnoj karijeri pa je 1980. pristupila kineskoj vojsci kao običan vojnik. U samo nekoliko mjeseci kineski su časnici spoznali koliko moćan i lijep glas mlada vojnikinja ima pa su je odmah iz pješačke postrojbe prebacili na poseban zadatak. Pjevala je vojnicima kako bi im podigla moral. I to ne samo po vojarnama diljem Kine već ponajprije postrojbama uključenima u kinesko-vijetnamski sukob koji je tih godina bjesnio.

Paralelno s turnejama po vojnim punktovima, propagandisti kineske vojske i partije počeli su graditi njenu karijeru pjevačice i umjetnice na nacionalnoj razini. Počela je nastupati na radiju, televiziji, na festivalima i javnim skupovima, a njen fantastični sopran bio je očaravajući. Za nju je u relativno kratkom vremenu znao svaki kineski muškarac, žena ili dijete, a njene najpoznatije hitove poput pjesme "Ljudi iz našeg sela" ili "U poljima nade" pjevušili su doslovno svi.

Upravo u to vrijeme njenog doslovno meteorskog uspona na kineskoj glazbenoj sceni upoznala je i Xi Jinpinga, svog budućeg supruga i predsjednika Kine. Xi je u to vrijeme bio student koji se posebno zanimao za etničku kinesku glazbu, a upoznali su ih zajednički prijatelji njihovih obitelji. Kao što nalaže kineska tradicija, pristanak roditelja bio je uvjet za stupanja u bilo kakvu vezu, a Xi-ju je u predstavljanju njenim roditeljima pomogla i činjenica da je bio sin poznatog kineskog revolucionara iz "prvog ešalona" Xi Zhongxuna. Ovaj podatak, ma kako se trivijalnim danas činio, bio je bitan u pristanku njezina oca, koji je također bio stari komunist.

Duga razdvojenost

Koliko je vjerovao u Partiju govori i anegdota kada je jednom, sredinom osamdesetih, kao lokalni funkcioner, donio foto aparat u kuću. Iako su ga djeca molila da ih snimi, on to nikako nije htio učiniti iz jednostavnog razloga. Fotoaparat bio je u vlasništvu države, a ne u vlasništvu njihove obitelji i snimanje nije dolazilo u obzir. Na kraju je njegov brat potajno uzeo fotoaparat i snimio djecu, a to je sada jedina fotografija koju Peng Liyuan ima iz djetinjstva.

Skromni mladić iz obitelji komunističkog revolucionara svidio se ocu Peng Liyuanou pa je starac dopustio da se njegova kći uda za Xi Jinpinga. Mladi je par 1987. stupio u brak preselivši se u Xianmen, gdje je Xi Jinping radio te se počeo uzdizati kao lokalni funkcioner, no bračna idila nije dugo trajala. Samo četiri dana nakon vjenčanja, Peng je otišla u Peking kako bi nastupila na nacionalnom kineskom umjetničkom festivalu, a odatle je odmah otišla na turneju po SAD-u i Kanadi koju je organizirala kineska vlada.

U sljedećih desetak godina Xi Jinping i njegova supruga vodili su "brak na daljinu", susrećući se tek povremeno. Peng Liyuan nastupala je sve više i češće, dok se Xi Jinping istovremeno uspinjao na ljestvici moći i položaja u Xianmenu. Peng je u to vrijeme tijekom svake novogodišnje noći imala gala televizijski nastup koji je rušio sve rekorde gledanosti i koji se po svojoj publici, ali i privlačenju sponzora, mogao mjeriti jedino s američkim Superbowlom. Ipak, doista su iskreno bili zaljubljeni jedno u drugo i odvojenost su stoički podnosili, a u tom periodu rođena im je i Xi Mingze, njihova jedina kći.

Preokret u njihovu životu, prekid razdvojenosti i ponovno okupljanje obitelji, dogodilo se 2007. godine. Tada je Xi Jinping već bio označen kao čovjek koji će u sljedećem periodu preuzeti vodstvo države pa je njegovoj supruzi namjenjena nešto drugačija uloga. Prestala je s javnim nastupima, postavljena je za direktoricu Umjetničke akademije kineske vojske, a usto je i promovirana u civilni čin po važnosti jednak činu generala u vojsci. Posvetila s dobrotvornom radu, a nekoliko godina poslije imenovana je i ambasadorom dobre volje Svjetske zdravstvene organizacije s posebnim naglaskom na borbu protiv tuberkuloze i HIV-a. Njenom imenovanju nisu smetale ni dvije videosnimke koje su u tom trenutku isplivale u međunarodnu javnost. Prva je prikazivala Peng Liyuan kako pjeva vojnicima sa šljemovima na glavi i puškama u rukama na trgu Tienanmen nakon sukoba sa studentima te druga koja ju je prikazivala kako nastupa za kineske trupe koje su pregazile Tibet. Kada je njen suprug i službeno 2012. preuzeo dužnost glavnog tajnika Kineske komunističke partije, a potom i predsjednika države, Peng je odlučila promijeniti imidž kakvog su do tada gajile supruge kineskih predsjednika. Naime, tijekom 1980-ih i 1990-ih prve kineske dame bile su gotovo potpuno nepoznate ne samo međunarodnoj, već i kineskoj javnosti.

Zaštitno lice

Čak se i supruga Hu Jintaoa, Xi Jinpingova prethodnika, vrlo rijetko pojavljivala u javnosti, a gotovo nikada nije javno govorila. Peng Liyuan je uzela sasvim drugi pristup. Za Kineskinje je ona postala isto što je za Amerikance početkom šezdesetih bila Jackie Kennedy, elegantna žena i uzor u svakom pogledu. Kineski časopisi analizirali su svaku njenu pojavu u javnosti, opisivali su što je u kojoj prilici nosila, divili se njenoj eleganciji. Ionako popularnu, Peng su Kinezi počeli obožavati. Razliku u odnosu na svoje prethodnice Peng Liyuan nije stvarala samo izgledom već i ponašanjem. Aktivno se uključila u politiku, postala je članom 11. komiteta kineske narodne konzultativne konferencije. Još je bitnije što se uključila u velikom stilu u kineski javni život, postavši neizbježna pratilja svome suprugu na putovanjima.

Tako je zajedno s Xi Jinpingom i predsjednikom Volkswagena Martinom Winterkoernom navijala na utakmici Bundeslige, šetala se Moskvom, utjecala je na imidž kineskih žena koje svijet više nije vidio samo kao domaćice zatvorene u kući ili radnice za pokretnom trakom u tvornici. Postala je zaštitno lice kineskog glamura, lice kojim se Kinezi izrazito ponose. I upravo zbog toga su snimke "incidenta" otprije nekoliko dana, kada joj je Putin ramena zaogrnuo šalom da bi je zaštitio od hladnog pekinškog večernjeg zraka, brzo skinute s interneta. Jer i cenzori u Kini su svjesni popularnosti koju Peng Liyuan ima. Pogotovo zato što prvi bračni par države posljednih godina gradi imidž zaljubljenog para. Fotografije Xija kako drži kišobran nad Peng dok stoje vani, snimke kako za nju bira cvijeće ili kako je drži za ruku sada su svakodnevica kineskih novina i televizijskih emisija. Naravno, Vladimiru Putinu vjerojatno nije ni na kraj pameti bilo očijukati s pedesetjednogodišnjom Kineskinjom. Jednostavno joj je iskazao poštovanje i pažnju, na što su Rusi tradicionalno osjetljivi. Nije on prekršio nikakve diplomatske norme. Ali Kinezi svoju prvu damu, prvu koja se može ravnopravno nositi sa suprugom predsjednika SAD-a, ljubomorno čuvaju. I ne daju da ju išta zasjeni. Pa bio to i sam Vladimir Putin.

>> Da bi uspjeli u budućnosti, uveli obavezno učenje kineskog

Komentara 9

Avatar abcd
abcd
19:03 19.11.2014.

Nova runda propagande protiv putina. Sutra ocekujemo opet nesto protiv viktora orbana. Haha.

Avatar d-ano
d-ano
22:16 19.11.2014.

Moze se vidjeti da nije zaboravio ni osnovnu kulturu jednog pazljivog muskarca prema slabijem polu cak ni u ovakoj velikoj drzavnickoj posjeti.

Avatar viki_nuland
viki_nuland
22:22 19.11.2014.

Pravi naslov bi trebao glasiti: "Kako i danas izmisliti kakvu glupost ali glavno da se demonizira Putina jer mi je tako naredjeno od vlasnika ovog medija."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije