Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SEI u beču

Milanović: Hrvatska kao članica EU u situaciji je da bude aktivnija

Zoran Milanović,Austrija
Foto: Arhiva Saveznog kancelarstva Austrije
24.11.2014.
u 18:16

Domaćin bečkog summita koji je okupio desetak premijera i drugih visokih predstavnika zemalja članica bio je austrijski savezni kancelar Werner Faymann

- Srednjoeuropska inicijativa dva i pol desetljeća, nastavak je projekta koji je nastao u jednoj široj regiji 1989. između tadašnje Jugoslavije, Italije i Mađarske -  rekao je hrvatskim novinarima predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović nakon sastanka na vrhu premijera zemalja članica Srednjoeuropske inicijative (SEI) u ponedjeljak popodne u Beču. Istakao je kako je to ''okvir za razgovor i ništa manje ni više od toga''.

- Hrvatska je tu sada kao članica Europske unije u situaciji da bude malo aktivnija - dodao je hrvatski premijer, napomenuvši kako je SEI ''stari projekt u moru projekata i inicijativa u ovoj široj regiji, prilika za razgovor i kontakte. Na upit što su bile glavne teme sastanka Milanović je kratko odgovorio, energija, europske integracije i sve ono što SEI obuhvaća. Prema Milanovićevim riječima na sastanku nije potpisana završna izjava. Prema informacijama iz krugova bliskim Inicijativi potpisana su dva najavljena Memoranduma: Memorandum o razumijevanju između Glavnog tajništva SEI-a i Vijeća baltičkih država i između SEI-a i Međunarodne akademije za borbu protiv korupcije (IACA).

Domaćin bečkog summita koji je okupio desetak premijera i drugih visokih predstavnika zemalja članica bio je austrijski savezni kancelar Werner Faymann, čija zemlja do kraja godine predsjedava SEI-om. Nazočni su mu bili i glavni tajnik SEI-a Giovanni Caracciolo di Vietri i premijer Makedonije Nikola Gruevski, koja od Austrije preuzima predsjedanje.

- Srednjoeuropska inicijativa dala je značajan doprinos za više demokracije i pravne države - rekao je Faymann na sastanku, pobrojavši neka za regiju i Europu važna postignuća Inicijative od njenog postanka do danas.

U 25 godina SEI, čije je sjedište u Trstu, odigrao je važnu ulogu političkog foruma za regionalnu suradnju koji je doprinio jačanju suradnje između zemalja članica, ali i ulogu važnog čimbenika u europskom integracijskom procesu, posebice jugoistoka Europe za čiji se priključak EU Inicijativa snažno zalaže, te unapređenju međusobnih gospodarskih odnosa, istaknuto je jučer na bečkom summitu. SEI djeluje i kao most povezivanja u Podunavlju i Crnomorskoj regiji, a Austrijanci ga vide kao „motor mira i regionalne stabilnosti“. Svoje projekte podupire kroz vlastiti fond kod Europske banke za obnovu i razvoj.

SEI je međudržavna regionalna asocijacija koja ima trodimenzionalan karakter suradnje: politički, parlamentarni i gospodarski. Okuplja 18 zemalja članica (Hrvatsku, Albaniju, Austriju, Bjelorusiju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Crnu Goru, Češku, Italiju, Mađarsku, Makedoniju, Moldaviju, Poljsku, Rumunjsku, Srbiju, Slovačku, Sloveniju i Ukrajinu),od kojih su njih 10 članice EU-a, među kojima i Hrvatska. Naša zemlja punopravna je članica SEI-a od 1992. godine.

>>Milanović: Hrvatska, nažalost, nikad neće biti bogata

>>Ovo je Milanovićev strateški plan za opstanak na vlasti

Komentara 3

ĆA
ćaćaća
19:25 24.11.2014.

najgore je kad jugoslaveni pregovaraju u ime hrvatske..

MX
MXLCLGTG
18:42 24.11.2014.

SEI je nastao 1989 god. izmedju bivse Y itd,hrvatska se poslije Toga osamostalila i nije obavezna da preuzme clanstvo u toj beznacajnoj za Hrvatsku organizaciji kao clanica EU gospodine Milanovicu HR bi trebala biti aktivnija u EU a ne predvoditi ili predstavljati Region,mani te nas se sa tim regionom ako vam fali pitajte dacica da vas primi a nas pustite na miru.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije