Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernji u Sevnici

Mi kolače nazivamo po njoj, a Melania nas nikada ne spominje

Republican National Convention - Day One - Cleveland Melania Trump speaks on the first day of the Republican National Convention on July 18, 2016 at the Quicken Loans Arena in Cleveland, OH, USA. Photo by Olivier Douliery/ABACAPRESS.COM Douliery Olivier
Foto: Reuters
1/6
21.01.2017.
u 13:17

Mi smo lokalpatrioti, ne treba nam američka zastava – kažu Sevničani, kojima se život neće puno promijeniti nakon inauguracije

Dok se Amerika tek budila, stanovnici slovenskog grada Sevnice već su zagrizli u svoje dnevne poslove. Petak je, za njih uobičajen dan, kao i svaki do sada, vjerojatno sličan i svakom sljedećem petku koji ih čeka. Podne je, na ulicama tog industrijskog gradića najviše je školaraca i nigdje naoko vidljivog znaka raspoznavanja jednog od najvažnijeg američkog događaja koji će za nekoliko sati svim televizijskim kanalima ući i u njihove domove.

Turistički izleti iz Ljubljane

Osim Donalda Trumpa u krupnom će kadru biti i Melania Trump, rođena Kunst, Sevničanka koja je svoje rodno mjesto, što zbog školovanja, a što zbog manekenske karijere, napustila još u svojim tinejdžerskim godinama. I otada se kući vraćala sve rjeđe i rjeđe.

Na dan objave Trumpove pobjede u središtu slovenskog gradića zavijorila se američka zastava, čelnici Sevnice i turistički djelatnici bacili se u osmišljavanje atrakcija, a Amerikanci stali “googlati” Sevnicu. Od toga dana do danas –Trumpove inauguracije i Melanijina službena preuzimanja titule prve dame – u slovenskom gradiću nema mnogo promjena. Osim u gastronomskoj ponudi – dvije slastice Melania u dva različita kafića i predsjednički burger u jednom restoranu. Po burgeru cvrči zapečeni sir, a američkim ga čini mala zastava i umaci. Salata iz burgera je sevnička, šale se lokalni gosti.

Uostalom ako biste pojeli baš sve što u Sevnici nosi naziv Melania, morali biste izdvojiti ukupno 14 eura – samo sedam eura za burger, tri eura za komad torte sa zlatnim listićima – Melania.

– Zlatna je Melanija – započeli smo razgovor s dvije turističke djelatnice iz Ljubljane. Otamo naime organiziraju izlete u Sevnicu – vode znatiželjnike na kolače, pa pred školsku zgradu koju je pohađala Melania. Ipak opuštene i bez turističke pratnje, priznaju:

– Smiješno je to. Mi ovdje i kolače i burgere nazivamo po Melaniji, a ona se ne hvali svojom Slovenijom.

Američke delicije za Rotary

Da ima više znatiželjnika nego inače, svjedoče i ugostitelji i stanovnici Sevnice, no oni velikih očekivanja od svoje nekadašnje sumještanke nemaju.

– Pa nabavila je vozilo za dom zdravlja – kažu.

Stariji sumještani na spomen Melanije i inauguracije tek se nasmiju – dosta im je više odgovaranja na pitanja o sumještanki koju rijetki doista poznaju. A nisu ni zagovornici vješanja američke zastave, nekima se nije svidjela ni ona izvješena na dan Trumpove pobjede.

– Mi smo lokalpatrioti, ne treba nam američka zastava – kažu. Dok se vode rasprave o Melaniji, u kafiću u središtu grada tri sata prije nego što će američki predsjednik svoj govor završiti uz “tako mi Bog pomogao”, put Dolinšeka će i Jozef Osel, nekadašnji Titov šef posluge. Članovi Rotary kluba Sevnica organizirali su praćenje inauguracije, angažirali Osela za jelovnik: hladno predjelo je slovensko, a slijede američke delicije uz neizostavne kokice.

Članovi kluba jedini su koji su organizirali praćenje Trumpova preuzimanja vlasti. To je povod, a cilj im je posve drugačiji – prikupiti novac za lokalnu zdravstvenu ustanovu.    

>> Trump već povukao prve poteze kao 45. američki predsjednik, a u govoru je oštro poručio: 'Islamski ću radikalizam izbrisati s lica zemlje!' 

Komentara 4

DU
Deleted user
14:20 21.01.2017.

Ovo je dno dna. Ajmo sad u makdonalds!

CR
crocro
15:20 21.01.2017.

Da je to vrijedno spomenuti, prva dama Amerike bi to sigurno spomenula. Vjerojatno smatra da je to potpuno beznačajno i nevažno, samo što slovenci od mrava prave slona i to ne prvi puta.

Avatar rothmans
rothmans
00:03 22.01.2017.

kak se netko uopće može zvati Melanija?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije