Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
beskrajan dan žalosti

Tijela poginulih spuštena s planine. Policija pretražila kopilotovu kuću i iznijela vreće s dokazima

kolaž,Germanwings
Foto: Reuters/PIXSELL
1/37
26.03.2015.
u 22:11

Njemačka kancelarka Angela Merkel potresena je izvješćem francuskih istražitelja

Njemačka kancelarka Angela Merkel obratila se javnosti nakon što su francuski istražitelji ranije tijekom dana otkrili da je prekjučerašnji pad zrakoplova Germanwingsa prouzročio kopilot Andreas Lubitz (28).

Merkel je istaknula da je šokirana onim što su priopćili istražitelji te kako je vijest dodatni šok za obitelji poginulih, piše BBC.

– Danas smo primili informaciju da je ova tragedija dobila novu, potpuno nerazumljivu dimenziju – kazala je Merkel i dodala: – Teško je izmjeriti patnju koju je ova katastrofa donijela mnogim obiteljima.

Obećala je da će učiniti sve kako bi podržala istragu o nesreći i poručila kako su njezine misli s obiteljima koje su izložene ovoj strašnoj patnji.

Kopilot mirno u smrt odveo 150 života

Nekoliko sati ranije istražitelji su na konferenciji iznijeli šokantne činjenice da je kopilot zrakoplov Germanwingsa srušio zrakoplov te u smrt odveo sebe i 149 osoba.

Državljanin Njemačke Andreas Lubitz sam je kontrolirao Airbus A320 nakon što je kapetan izašao iz kokpita kako bi otišao na toalet. Odbio je ponovno otvoriti vrata i pritisnuo je tipku koja je poslala zrakoplov u fatalno poniranje. Otkriveno je to iz transkripta razgovora koji su posvjedočili da se, sve do kapetanova izlaska iz kokpita, kopilot ponašao normalno. Kada se kapetan vratio i naišao na zatvorena vrata, očajnički ga je molio ih otvori.

– Čuju su se brojne molbe pilota da ga pusti u kabinu. Kuca na vrata, no nema odgovora. Čuje se i disanje kopilota do udara – kazao je tužitelj iz Marseillea Brice Robin i otkrio da je Lubitz u trenutku udara disao normalno te kako u 10 minuta, koliko je bio zaključan u kabini, nije izgovorio ni jedinu riječ.

Šokantno izvješće u nevjerici su primili i direktori Germanwingsa i Lufthanse.

Lubitz je prošao sve testove

Direktor Germanwingsa Thomas Winkelmann kazao je da je ''ovo najgori događaj u povijesti kompanije''. Njegov kolega iz Lufthanse Carsten Spohr otkrio je da je Lubitz počeo obučavati se za pilota 2008. godine.

– Po završetku treninga bio je na čekanju 11 mjeseci, što kod nas nije neuobičajeno. Od 2013. radio je kao kopilot na Airbusu A320 – precizirao je Spohr. Rekao je i da je Lubitz prije šest godina uzeo dulju stanku tijekom obuke, ali je nakon povratka na školovanje ponovno prošao sve testove. Zadovoljio je sve liječničke preglede i zrakoplovnu obuku.

– Bio je u stopostotnoj spremi za let bez ikakvih ograničenja – napomenuo je Spohr.

Lufthansa je još ranije izvijestila da je pilot zrakoplova imao više od 10 godina iskustva i 6000 sati leta na Airbusovu A320 modelu aviona.

Najavili promjenu procedure

Ponukane ovom nesrećom, neki su avioprijevoznici u Europi najavili da će od sada zahtijevati promjenu procedure koja će ubuduće nalagati da tijekom cijeloga leta najmanje dvije osobe moraju biti prisutne u kokpitu. Neke od njih su britanski EasyJet te norveški Air Shuttle, ali i Air Canada.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Zanimljivo je da je takva procedura uobičajena u svim američkim kompanijama, ali se do sada nije provodila u europskim.

Patio od depresije?

U međuvremenu, oko 100 članova obitelji žrtava danas su stigle u Francusku. Odvedene su u gradić Seyne-les-Alpes koji se nalazi u blizini pada zrakoplova.

Spasioci su kasno popodne počeli spuštati tijela poginulih s planine. U trenutku kada su se obitelji poginulih pojavile u obližnjem Le Vernetu, razvijene su zastave svih država iz kojih potječu žrtve stravične nesreće.

I Lubitzova obitelj došla je u Francusku zajedno s drugim obiteljima žrtava, no kada je objavljena informacija da je on srušio zrakoplov, šokirana je napustila grad.

Policija čuva i istražuje njihovu kuću u gradiću Montabaur, udaljenom 60 kilometara od Frankfurta, kao i Andreasov stan u Düsseldorfu. Kada je pao mrak, nekoliko je istražitelja napustilo objekt iznoseći kutije i vreće s dokazima.

Kako dan odmiče, neki njemački mediji navode da je Lubich vjerojatno patio od depresije.

Tako je televizija N-24 napisala da su njegovi susjedi naveli kako je patio od depresije i bio na liječenju, a slično je napisao i Frankfurter Allgemeine Zeitung.

>>Susjedi kopilota ubojice: Bio je prijateljski raspoložen, tih i samozatajan

>>Kopilot je namjerno srušio zrakoplov Germanwingsa i ubio 150 ljudi

Komentara 111

DC
DC
19:45 26.03.2015.

Ne mogu vjerovat kako su se supljoglavci koji u svemu vidu politiku i ovde o njoj raspisali. Postujte zrtve i ako nemate nista za reci barem sutite, da ne kazem umuknite.

ZA
zagabria1
21:07 26.03.2015.

Zabrinjavajuće da se i piloti ovom procedurom moraju štititi jedni od drugih, kao i aviokompanije od njih. Nitko više u nikoga nema pouzdanja. Kakvi će to letovi biti gdje svi gledaju jedni druge podozrivo uključujući i pilote. Za nadati see da neće tako podivljati oni koji drže ključeve nuklearnog naoružanja. Kažu da smo nadrljali jer će uskoro roboti i kompjuteri biti pametniji od nas. Možda je i bolje, nama ljudima naprosto nije za vjerovati

ZR
Zrakomlat
23:14 26.03.2015.

cekaj, covek ne sme u kucnoj biblioteci imati kuran, talmud, bibliju, litar rakije, lek za smirenje... po tim baljezgarijama 100% nas je ludo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije