Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI PREDSJEDNIK

Merkel pozvala Trumpa na suradnju: Evo što mu je sve poručila

merkel
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
21.01.2017.
u 21:53

Odnosi sa Sjedinjenim Državama, najvećim trgovinskim partnerom Njemačke, vjerojatno će biti važna tema u predizbornoj kampanji narednih mjeseci do parlamentarnih izbora u rujnu.

Nakon stupanja na dužnost novog američkog predsjednika Donalda Trumpa, njemačka kancelarka Angela Merkel je u subotu pozvala na suradnju zasnovanu na pravilima i zajedničkim vrijednostima.

"On je jasno predstavio svoja uvjerenja u svojem inauguralnom govoru", rekla je Merkel nakon zatvorenog sastanka predsjedništva Kršćansko-demokratske unije (CDU) u samostanu Schoental na jugu Njemačke dan nakon što je Trump obećao svati "Ameriku na prvo mjesto".

"Ja čvrsto vjerujem u to da je za nas najbolje ako budemo djelovali na temelju dogovorenih pravila, zajedničkih vrijednosti i zajedničke akcije u međunarodnom gospodarskom sustavu, u međunarodnom trgovinskom sustavu te da pridonesemo vojnim savezima", rekla je Merkel. 

Odnosi sa Sjedinjenim Državama, najvećim trgovinskim partnerom Njemačke, vjerojatno će biti važna tema u predizbornoj kampanji narednih mjeseci do parlamentarnih izbora u rujnu.

Trump je oštro kritizirao politiku otvorenih vrata za migrante Angele Merkel kao "katastrofalnu" te je rekao kako vjeruje da će i druge zemlje napustiti EU nakon Britanije kao i da je NATO vojni savez zastario.

"Transatlantski odnosi u sljedećim godinama neće biti manje važni nego što to bili u prošlosti i na tome ću svesrdno raditi", rekla je Merkel.

"I iako postoje različita mišljenja, do kompromisa se najlakše dolazi kada se razmjenjuju mišljenja u atmosferi tolerancije", rekla je Merkel i dodala kako će Njemačka u okvirima svog predsjedanja skupinom G20 učiniti sve kako bi se to ostvarilo.

Konzervativnu njemačku čelnicu, koja će pokušati dobiti četvrti mandat u rujnu 2017. i bila je bliska s bivšim američkim predsjednikom Barackom Obamom, liberali preko Atlantika vide kao snagu koja će se suprotstaviti sve popularnijim populističkim strankama u Europi. 

Prema vladinim izvorima Merkel nastoji ovoga proljeća sastati se s Trumpom. Kritizirana od Trumpa jer ne postiže NATO-ov cilj o trošenju dva posto nacionalnog proizvoda na obranu Njemačka je ovaj tjedan rekla kako će postići taj cilj.

Trumpove prijetnje da će uvesti protekcionističke trgovinske mjere su izvor zabrinutosti za Njemačku, vodeću zemlju izvoznicu koja skoro polovicu bruto domaćeg proizvoda ostvaruje od izvoza.

Trump je upozorio kako će uvesti carinu od 35 posto na automobile koje njemački BMW planira proizvoditi u novoj tvornici u Meksiku i izvoziti u Sjedinjene Države. 

>> Obama je zadnji poziv ostavio za Angelu Merkel, evo što joj je rekao

Komentara 33

DJ
djakputnik
22:13 21.01.2017.

Goni se ti, Merkelica. Sa Obamom si dogovorila da Europu preplave Muslimani, jer im je Obama napravio pakao u njihovim zemljama, a sada ne znaš šta ćeš sa njima. Sa Trumpom nema razgovora o tome. Sj.bala si stvar. I dajj Bože da više nikada mirno ne spavala, jer si i naš san pokvarila.

XA
xaron
22:04 21.01.2017.

Trumpa nije briga sta ova bakica govori. Ona je zavrsena prica.

NV
novo vriijeme
22:46 21.01.2017.

Pocela je cviliti, zalosno je da EU nije samostalna i jaka nego bijedna licemjerna koristoljubiva prileznica USA koju je zastitnik ostavio

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije