Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DONACIJE

Merkel obećala pomoć Italiji u obnovi potresom razrušenih područja

italija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
31.08.2016.
u 23:25

"Mi bismo željeli financirati obnovu jedne škole i kao vlada dat ćemo svoj doprinos", rekla je Merkel dodavši da škola još nije odabrana

Njemačka kancelarka Angela Merkel obećala je u srijedu Italiji da će joj pomoći u obnovi mjesta razrušenih u prošlotjednom potresu, a jedna od tema njezinih razgovora s talijanskim premijerom Matteom Renzijem bila je i migrantska kriza, javljaju u srijedu agencije i ističu da se dvoje čelnika složilo da je potrebno usvojiti strožu europsku politiku po tom pitanju.

Njemačka vlada financirat će obnovu škole u jednom od mjesta u središnjoj Italiji koja su stradala u potresu, izjavila je u srijedu Merkel na sastanku s talijanskim premijerom Matteom Renzijem u Maranellu, sjedištu Ferarrija na sjeveru Apeninskog poluotoka.

"Mi bismo željeli financirati obnovu jedne škole i kao vlada dat ćemo svoj doprinos", rekla je Merkel dodavši da škola još nije odabrana.

Kazala je da bi donacije također mogli dati njemački i talijanski poslovni ljudi te da bi se mogla održati prijateljska nogometna utakmica između Njemačke i Italije a novac od prodaje karata usmjeriti u fond za obnovu.

Ferrari, čije je sjedište u Maranellu gdje je održan ovaj sastanak, dat će svoj doprinos prodajom na dražbi jednog od svojih automobila, čija je vrijednost najmanje miliun eura, rekao je Renzi. 

Osim o katastrofalnom potresu koji je pogodio središnju Italiju prije tjedan dana i u kojemu je izgubilo život više od 290 ljudi, Renzi i Merkel na sastanku su također razgovarali o problemu izbjeglica. Inzistirali su na potrebi nalaženja europskog rješenja kako bi se olakšalo vraćanje migranata koji nemaju pravo na status izbjeglica i ne ispunjavaju zahtjeve za odobravanje azila.

"Nezamislivo je da svi budu primljeni", rekao je Renzi novinarima.

"Ne mogu svi ostati, a Italija ima isti problem tako da imamo zajednički plan", kazala je Merkel na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s talijanskim premijerom.

"Oni koji nemaju pravo ostati moraju biti vraćeni", rekla je ona dodavši da se to može ostvariti samo putem sklapanja sporazuma o readmisiji sa zemljama iz kojih migranti dolaze. Također je pozvala na veću razvojnu pomoć tim zemljama.

>> Amatrice će potpuno sravniti sa zemljom i onda ponovno izgraditi

Komentara 2

AA
aabbcc
10:05 01.09.2016.

Merkel obećala pomoć___ mogla bi ta baba bar 100 eura dati za primjer narodu i politicarima EU.

GO
gooniegoogoo
14:04 01.09.2016.

milion novointegriranih će pokazti svoju ljudskost i zahvalnost ulažući svoj rad u obnovu domova svojih dobročinitelja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije