Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'SUDBINA U VLASTITIM RUKAMA'

Trump Njemačkoj poručio: Kupujte američke automobile. Nijemci odgovorili: napravite ih bolje!

m
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
16.01.2017.
u 16:19

Predstavnici njemačkog gospodarstva reagirali su sa zabrinutošću na Trumpove izjave

Sudbina Europe u njezinim je vlastitim rukama, kazala je u ponedjeljak njemačka kancelarka Angela Merkel odgovarajući neizravno na komentare novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je ustvrdio da će nakon Velike Britanije i druge zemlje početi napuštati Europsku uniju.

"Mislim da mi, Europljani, držimo svoju sudbinu u našim vlastitim rukama", kazala je njemačka kancelarka na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s novozelandskim premijerom.

Upitana za komentar Trumpove kritički usmjerene izjave o njezinoj migrantskoj politici, Merkel je kazala: "Osobno čekam na inauguraciju američkog predsjednika. Tada ćemo, naravno, početi raditi s njim na svim razinama". 

Njemačka javnost sa zabrinutošću je reagirala na izjave izabranog američkog predsjednika u svezi s ustrojem Europske unije, NATO-savezom i mogućim izvanrednim carinama na njemačke automobile.

"Mi polazimo od toga da će se američki partneri držati međunarodnim ugovorima definiranih obveza i pravila Svjetske trgovinske organizacije (WTO)", rekao je njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier reagirajući na Trumpov intervju za dnevnike Times i Bild, u kojima je novoizabrani američki predsjednik doveo u pitanje dosadašnje pravila trgovanja između SAD-a i EU.

Donald Trump, prema pisanju RT-a planira "pljusnuti" Njemačku uvođenjem 35 posto poreza na uvoz automobila.

Trump je tom prilikom poručio Nijemcima kako bi svoje tvornice, umjesto u Meksiku, trebali otvoriti u Sjedinjenim Državama, što je njemačkog vicekancelara i ministra gospodarstva Sigmara Gabriela itekako zabrinulo, priznavši kako bi takvim tarifama njemačka autoindustrija oslabila, a troškovi se povećali.

Trump je također optužio Njemačku za nepravedno ponašanje na tržištu, rekavši kako je Mercedes ispred gotovo svake američke kuće.

– Koliko Chevroleta vidimo u Njemačkoj? Ne mnogo, možda nijedan, ondje ništa ne možeš vidjeti, to je jednosmjerna ulica – rekao je Trump koji, kako kaže, podupire slobodnu trgovinu, ali ne pod svaku cijenu.

– SAD mora napraviti bolje automobile – kratko je odgovorio Gabriel i kazao kako Njemačka nije slaba ni inferiorna na tržištu te da na Trumpove izjave ne treba reagirati "ishitreno", nego treba pričekati da preuzme predsjedničku funkciju.

Njemačka kancelarka nije se izravno osvrnula na izjave Donalda Trumpa, koji je u intervjuu izjavio kako je fasciniran Angelom Merkel, ali da istodobno njezinu politiku prema izbjeglicama smatra "katastrofalnom".

"Kancelarka je sa zanimanjem pročitala Trumpov intervju", rekao je tijekom jutra glasnogovornik njemačke vlade Steffen Siebert. On je rekao kako će Njemačka vlada "prisno surađivati" s vladom Donalda Trumpa.

Predstavnici njemačkog gospodarstva reagirali su pak sa zabrinutošću na Trumpove izjave.

"Svojim izjavama Donald Trump dovodi u pitanje postojeću formu trgovine, kao i dosadašnji oblik gospodarske suradnje", rekao je Eric Schweitzer, predsjednik Njemačke industrijske i trgovinske komore.

Predsjednik Udruge izvoznika Anton Boerner od Angele Merkel zatražio je što hitniji sastanak s Trumpom.

"Tko vjeruje da je EU utemeljena samo kako bi naudila SAD-u, taj ima vrlo ekstremne predodžbe", rekao je Boerner.

Vezano uz Trumpove ocjene o tome da je NATO zastario te da nije uspio u obrani od terorističkih napada, njemački transatlantski koordinator Juergen Hardt izjavio je za Reuters kako ne očekuje da će Kongres dopustiti da Washington odustane od svoje ključne uloge u NATO-u.

On je kazao kako mu je više američkih kongresnika, uključujući predsjednika senatskog odbora za oružane snage Johna McCaina, reklo prije nekoliko tjedana da će SAD ostati pouzdan partner u 28-članom vojnom bloku te da ne očekuju da će Trump povući raspoređivanje 4000 vojnika u Poljskoj.  

>> Zbog terorizma i kibernetičkog kriminala Rusija je spremna obnoviti suradnju s SAD-om

Komentara 70

DC
DC
16:48 16.01.2017.

Globalisti sve zasnivaju na jeftinoj radnoj snazi i izrabljivanju. BMW proizvodi svoje automobile u Meksiku pa ih onda bez ikakvih poreza prodaje u Americi. Ono sto Trump pokusava napraviti nije protekcionizam nego 'fair trade'.

ST
Stipan
17:46 16.01.2017.

Europa za Merkel je Njemačka i tako se i ponaša . Sve se odluke donose u Berlinu i samo je pitanje dana kad će se ostalim slijepim europskim političarima oči otvoriti i slijediti put Britanije !

PP
pp
16:53 16.01.2017.

Točno. I zato ova luda baba mora otići. Prije nego unisti EU, a i Europu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije