Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
On je obučio Saida i Cherifa Kouachija

Mentor braće krvnika bio je bjelovarski zet, suprug Irene Horak

Mimohod u Parizu
Foto: Reuters/PIXSELL
13.01.2015.
u 13:29

“Mene, Cherifa Kouachija, poslala je Al-Qa’ida iz Jemena. Bio sam tamo i financirao me je Al-Awlaki”, priznao je novinarima jedan zlikovac

“Vojnici koji štuju Allaha i njegova poslanika došli su među vas. Oni se ne boje smrti, nego traže mučeništvo u ime Allaha. Mene, Cherifa Kouachija, poslala je Al-Qa’ida iz Jemena. Bio sam ondje i financirao me je Anwar al-Awlaki”, kazao je u telefonskom pozivu televizijskoj postaji BFMTV, jedan od dvojice braće Kouachi, počinitelja krvavog napada na pariški tjednik Charlie Hebdo, čije žrtve civilizirani svijet i danas oplakuje.

Cherifov i Saidov mentor bio je, doznalo se tako, glavni operativac i ideolog islamske terorističke organizacije Al-Qa’ida, desna ruka Osame bin Ladena, domaćoj javnosti dobro poznat zbog vjenčanja s Hrvaticom iz Bjelovara.

Nakon što je u rujnu 2011. poginuo u napadu bespilotne letjelice, godinu dana kasnije danski obavještajac Morten Storm u javnost je izišao s pričom kako ih je do Al-Awlakija dovela njegova mlada žena, Hrvatica imenom Amina, koja danas živi u Jemenu i sprema se postati bombaš samoubojica. Bila je to 37-godišnja Irena Horak čiji je identitet razotkrio Večernji list.

Nedovoljno radikalan

U seriji tekstova, dvije godine unazad analizirali smo kako je obična djevojka iz susjedstva, socijalna pedagoginja odgojena u skladnoj katoličkoj obitelji preko noći prigrlila radikalni islam. Prema rekonstrukciji događaja uz pomoć njezinih dojučerašnjih prijatelja, ispada da se taj događaj zbio 2009. godine. Pričala je samo o vjeri, a na prelazak na islam pokušavala je nagovoriti i prijateljice, nazivajući ih “sestrama”. Tome je prethodio susret s muslimanom iz Londona, kojeg je upoznala na svadbi svoje sestre u Zagrebu. Zbog Sagea, uglednog britanskog odvjetnika, sve je češće boravila u Londonu i sve je češće u ruke uzimala Kur’an pa mu prigovarala zato što živi posve običnim životom koji uključuje i poneku čašicu alkohola. Štoviše, po povratku kući počela mu je slati prijeteće e-mailove, predbacivati mu zašto ne ustaje u četiri ujutro i ne klanja. Šest mjeseci nakon prvog susreta ostavila je Sagea: bio je, za nju, nedovoljno radikalan.

Ubrzo, putem Facebooka je stupila u kontakt s teroristom Anwarom al-Awlakijem koji je u to vrijeme, sredinom 2010. godine, tragao za trećom ženom, Europljankom koja se preobratila na islam.

Njezin profil na toj društvenoj mreži pronašao je spomenuti danski obavještajac Morten Storm, duboko infiltriran u najviše krugove Al-Qa’ide kojemu je Irena - tada već Amina - povjerila da kontaktira s Al-Awlakijem s ciljem da mu postane žena te da, ustreba li, za njega i umre, kao mučenica.

Obitelj u šoku

Nedugo nakon toga, Amina je bila na putu za Beč, ne znajući da svaki njezin korak prema bliskom suradniku Osame bin Ladena prate agenti CIA-e i PET-a, s jednim ciljem: približiti se Al-Awlakiju i učiniti ga živom metom.

Irena Horak, ili Amina, nije dugo živjela svoje snove. Anwar al-Awlaki ubrzo je lociran, a ostalo je odradio američki dron. Nakon njegove smrti, “braća” su joj sredila posao urednice u terorističkom online magazinu “Inspire”. U jednom od svojih posljednjih izvještaja napisala je: “Htjela bih postati bombaš samoubojica, ali braća iz Al-Qa’ide nisu mi to dopustila. Ipak, želim umrijeti kao i moj suprug”. A upravo je to scenarij kojeg se njezini bližnji ponajviše boje. U kratkoj izjavi za Večernji list, jedinoj kojeg je dala hrvatskim medijima, obitelj Horak vijesti o svojoj kćeri primila je iznimno teško.

– U potpunom smo šoku. Kada je prije dvije godine napustila Hrvatsku, Irena je rekla da ide studirati jezike. Žalila se da ovdje nema nikakvu perspektivu i onda nestala bez traga. Nismo znali da je u Jemenu, o svemu smo, na žalost, doznali iz medija – ispričali su nam članovi obitelji Horak.

Premda već tri godine nije među živima, svijet i danas živi posljedice bolesne ideologije koju je Anwar al-Awlaki usadio braći Kouachi. Stravična bilanca od 17 nedužnih mrtvih ljudi u Parizu slikovito govore o tome koliko je njegov utjecaj na te mlade ljude bio strašan, a koliko je za njihova kratkog braka uspio utjecati na svoju ženu, kasnije i udovicu Irenu Horak, nikada, nadajmo se, nećemo doznati.

>>Drama Irene Horak u Jemenu: Izolirana je, uplašena i okružena teroristima

>> Pobili gotovo cijelu redakciju i zaurlali uglas: Osvetili smo Proroka

>> Objavljena fotografija redakcije Charlie Hebdoa nakon napada

Komentara 43

DO
doktorica
13:51 13.01.2015.

uvijek je bilo i bit će fanatika,njima je mjesto na psihijatriji...

TA
tamanitelj
14:13 13.01.2015.

Kamo je sada ta iz Bjelovara ,,treba je ,,,neću dalje

ZE
Zeljac71
16:47 13.01.2015.

"čiji je identitet razotkrio Večernji list" ahahahaha, prepisivanje sa drugog news portala koji je o tome pisao tjedan dana ranije se zove "razotkrivanje"'???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije