Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pad zrakoplova

Par iz BiH poginuo na putu s utakmice. Za put se prijavilo 40 učenika – lutrijom ih odabrano 16

Njemačka,škola,žalost,počast žrtvama
Foto: Reuters/PIXSELL
1/15
25.03.2015.
u 20:04

Među poginulima je i dvoje opernih pjevača te više katalonskih biznismena

Fehret i Emira Smailagić, bračni par podrijetlom iz Bosne i Hercegovine, bili su među putnicima Germanwingsova airbusa koji se u utorak srušio u francuskim Alpama.

Informaciju su potvrdili njihov sin i Emirina sestra. Emira je podrijetlom iz Bihaća, a Fehret iz Banje Luke. Sa svoje troje djece živjeli su u Neussu nedaleko od Düsseldorfa gdje su imali poduzeće za taksi-prijevoz. U Barcelonu su otputovali na utakmicu Barcelone i Reala.

Televizija N1 kontaktirala je Murisu Žepčan, sestru poginule Emire Smailagić.

- Germanwings je zvao obitelj te su kazali kako su organizirali let za Francusku da bi se identificirali tijela. Rekli su kako netko od obitelji mora otići tamo. Otići će moj zet, muž od moje druge sestre, jer on ne želi da sin Deni ide jer se priča da su tijela smrskana pa ne želi da on to gleda. Od bliže obitelji nitko ne želi ići jer ne možemo to gledati - kazala je Žepčan.

Dodala je i da je bračni par običavao letjeti.

- Išli su u Tursku, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Mallorcu, a moja sestra se jako bojala letjeti, ali je uvijek išla s njim - kazala je.

Tko su poginuli

U medijima su se polako počela pojavljivati imena i nacionalnosti žrtava, ali i njihove životne priče. Direktor Germanwingsa Thomas Winkelmann kazao je da je među putnicima bilo državljana najmanje 15 zemalja, a najviše Nijemaca (72) i Španjolaca (51).

U zrakoplovu je bilo dvoje opernih pjevača iz operne kuće u Düsseldorfu. Oleg Briyak (54) bio je bas-bariton, a Maria Radner (31) bila je mlada, vrlo perspektivna altistica i vagnerijanka.

U zrakoplovu su bili i njen suprug i njihova beba. Oboje pjevača gostovalo je u Barceloni pjevajući u Wagnerovu Siegfriedu. Australci Carol i Grieg Friday, majka i sin, bili su pasionirani svjetski putnici, a Barcelona je bila prva postaja na njihovoj europskoj turneji.

Među putnicima iz Španjolske bili su i Marina Bandres (37) i njen sedmomjesečni sinčić. Sa suprugom je živjela u Manchesteru, a u Španjolsku je otišla na ujakov pokop. Željela se što prije vratiti kući pa se u posljednji trenutak ukrcala u kobni airbus. U zrakoplovu je bio i veći broj biznismena iz katalonske prehrambene industrije koji su putovali u Köln na konferenciju. Tu je bio i jedan od direktora modne kuće Esprit, otac troje male djece. Njegova supruga nije se uspjela ukrcati na avion zato što je bila u poodmaklom stadiju trudnoće. Procijenjeno je da je preopasno da se ukrca u zrakoplov. Među poginulima su i dvojica iranskih sportskih novinara koja su pratila utakmicu Barcelone i Reala. Putovali su u Austriju na utakmicu Irana i Čilea.

Činilo se kao da je u zrakoplovu Germanwingsa bio svijet u malom...

Najpotresnija je ipak tragična sudbina 16 gimnazijalaca i njihove dvije profesorice iz njemačkog gradića Halterna, koji su stradali u padu zrakoplova. Njemački Bild objavio je da je za put u Španjolsku konkuriralo 40 učenika, ali mjesta je bilo za njih 16. Škola je stoga organizirala izvlačenje tko će na razmjenu učenika u Barcelonu. Lutrija je dakle odlučila o životu i smrti.

>> Pad njemačkog zrakoplova pretvorio se u misterij! U nesreći poginuo i cijeli razred

>>Pilot heroj spasio 109 života jer je isključio računalo Airbusa Lufthanse

Komentara 19

ZD
zdepar
16:06 25.03.2015.

koja je to zemlja krajina ?????????????

KA
Kameni
15:42 25.03.2015.

Porijeklom us iz Krajine - koje Krajine? Negotinske Krajine, Cazinske Krajine, Republike Srpske Krajine? Ukrajine?

Avatar Ironman0105
Ironman0105
01:14 26.03.2015.

Dakle, najvise se paznje pridaje paru iz prema Hrvatskoj i Hrvarima najneprijateljskijih dijelova Bosne, iz Banje Luke i Bihaca. naknadno ste prepravili porijeklo istih iz "Krajine" u Bosnu i Hercegovinu. I opet dakle, ja kao Hrvatski vojnik koji je stjecajem okolnosti sudjelovao u ratu na podrucjima spomenutih gradova, kao Hrvat, katolik i krscan izrazujem najdublje suosjecanje sa svim obiteljima poginulih, osim spomenutog para.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije