Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 180
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELEPOSLANICA:

'SAD čvrsto podupire Daytonski sporazum kao temeljno jamstvo mira u BiH'

bih
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
15.10.2016.
u 13:23

"Moramo otkloniti prijetnje budućim referendumima, moramo otkloniti prijetnju referendumom o secesiji"

SAD čvrsto podupire Daytonski sporazum kao temeljno jamstvo mira u Bosni i Hercegovini, a promjene koje su toj zemlji potrebne treba provoditi kroz prilagodbu standardima koji vrijede u demokratskim državama, posebice članicama Europske unije, izjavila je američka veleposlanica u BiH Maureen Cormack komentirajući ocjene hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o prevladanosti mirovnog sporazuma iz 1995. godine.

U intervjuu koji su danas objavile banjolučke "Nezavisne novine" Cormack je kazala kako SAD čvrsto stoji iza Daytonskog mirovnog sporazuma jer je on ispunio svoju temeljnu zadaću i osnova je mira koji u BiH traje već 21 godinu.

"Kada pogledate sve zemlje koje su se pridružile EU-u, sve su one prošle i proces socijalno-ekonomskih reformi ali u određenom trenutku i proces usklađivanja svog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU-a. I o tome smo i ranije govorili. Kada pogledate Hrvatsku, koja se nedavno pridružila EU-u, ona je morala u nekoliko navrata usvojiti čitav niz amandmana u svoj ustav da bi ga uskladila s europskom pravnom stečevinom", kazala je američka veleposlanica.

Dodala je kao je isključivo na građanima BiH odlučiti kakve točno promjene žele odnosno kako je izbor između "većeg paketa" i postupnih promjena kroz svako od pregovaračkih poglavlja u pregovorima o pristupanju Europskoj uniji.

Cormack je ponovno osudila provedbu referenduma u Republici Srpskoj od 25. rujna istaknuvši kako se takvo što ne bi smjelo ponoviti.

"Moramo otkloniti prijetnje budućim referendumima, moramo otkloniti prijetnju referendumom o secesiji", kazala je američka veleposlanica upozoravajući kako u protivnom postoji rizik od neuspjeha provedbe plana gospodarskih reformi koje su ključne za stabiliziranje stanja u BiH.

>> Deset ključnih pitanja nakon Dodikova plebiscita

Komentara 3

Avatar nekakav
nekakav
14:11 15.10.2016.

a baš budu bosanci slušali neku amerikanku, kako će živjeti, s kime... dayton jest prevladan, temelju logu, mir, je ispunio, i sad treba ići dalje. pristup eu? to bi kao nešto značilo za bih? sigurnost, stabilnost? pa belgija nema vladuvladu dvije godine! dal im išta fali? niti jedno zrno. secesija je prirodna pojava, u europi dosta česta pojava su mijenjanje granica. eto, nekad je lijepi dio francuske bila njemačka. lijepi dio poljske je danas litva. ukrajina je cijela na tuđem zemljištu, ruskom, poljskom, mađarskom i rumunjskom. zašto se sad tolko viče da su granice nepromjenljive, kad nikad nisu bile?! problem ove žene jest njena budućnost, dal će ostati u sarajevu, ili će ići u banja luku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije