Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povijesni izbori

Marvin Rees – prvi crni gradonačelnik u Velikoj Britaniji

marvin rees
27.05.2016.
u 22:32

U vrijeme kada je Reesov otac došao u Bristolu su još bili uobičajeni natpisi: "Crncima, Ircima i psima ulaz zabranjen"

Iako je nedavno izabrani gradonačelnik Londona Sadiq Khan, koji je prvi musliman koji obnaša tu funkciju u Velikoj Britaniji, zaokupio pažnju javnosti, u dvjestotinjak kilometara udaljenom Bristolu dogodila se još jedna povijesna promjena. Tamo je, naime, na mjesto gradonačelnika sa 63 posto podrške birača izabran laburistički političar Marvin Rees koji je postao prvi gradonačelnik crne boje kože u toj zemlji.

Iako je novi gradonačelnik odmah kazao da ne želi nositi etiketu crnog gradonačelnika, naglasio je kako je priča o njegovu odrastanju u tom gradu itekako bitna i kako u njoj ima nečega zaista posebnog, objavio je britanski dnevni list Guardian.

Dijete samohrane bijele majke

Njegov se otac prije pedeset godina s Jamajke doselio u Bristol kao migrant. Kroz povijest bio je to grad obilježen trgovinom robljem i borbom stanovništva crne boje kože za svoja prava. U vrijeme kada je Reesov otac došao, tamo su još bili uobičajeni natpisi: “Crncima, Ircima i psima ulaz zabranjen!” Iako ima tamnu boju kože, njegova je majka bjelkinja pa on sam sebe opisuje kao “mješanca”. Odgojen je u bjelačkoj obitelji, a njegova majka bila je samohrana. Kaže kako je u školi uglavnom bio okružen siromašnom bijelom djecom, a u razredu je samo on imao tamnu kožu. Iako skromna, obitelj njegove majke poznata je u Bristolu zato što je njegov pradjed bio jedan od prvih taksista u tome gradu. Problem s vidom spriječio ga je da se prijavi u Kraljevsku mornaricu pa je otišao na fakultet.

Budućnost laburista

Politički “zanat” ispekao je u Washingtonu gdje je radio u američkim organizacijama koje su se bavile siromaštvom u gradovima. Tu je zapravo naučio kako se vode kampanje, što se vidjelo i u njegovoj pobjedničkoj gradonačelničkoj kampanji.

Laburističkoj stranci pridružio se prije 12 godina, a za Guardian je izjavio da mu je glavni izazov bio pridružiti se stranci, pobijediti na izborima i preuzeti neku utjecajnu poziciju kako bi mogao mijenjati svijet. Prije četiri godine kandidirao se prvi put na izborima za gradonačelnika Bristola i izgubio, no nije odustajao.

Kada je nedavno pobijedio na izborima, čestitati mu je došao predsjednik stranke Jeremy Corbyn koji smatra da upravo političari poput Marvina Reesa i Sadiqa Khana predstavljaju svijetlu budućnost laburista. 

>>Tko je musliman Sadiq Khan koji je preuzeo London

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije