Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neovisna istraga potvrdila:

Malezijski zrakoplov srušili su proruski pobunjenici

MH17
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
29.09.2016.
u 06:00

Prije godinu dana utvrđeno je da je malezijski Boeing srušen ruskom raketom, no nije se znalo tko ju je ispalio i odakle je lansirana

Međunarodni tim istražitelja koji je istraživao uzrok rušenja zrakoplova Malaysia Airlinesa iznad Ukrajine, jučer je objavio da je raketa tipa Buk 9M83, koja je u ljeto 2014. godine pogodila zrakoplov, ispaljena s teritorija koji je bio pod kontrolom proruskih pobunjenika te da je raketni lanser s kojega je ona ispaljena pobunjenicima dopremljen iz Rusije. Združeni istražiteljski tim osnovala je i predvodila Nizozemska, a u njemu su bili istražitelji i tužitelji iz Australije, Belgije, Malezije i Ukrajine.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare, na kojoj su objavili rezultate istrage, kazali su da su ispitali više od stotinu ljudi, koji su im posvjedočili da je raketni sustav Buk prebačen iz Rusije u Ukrajinu. Navode da su ti svjedoci do dokaza za svoje tvrdnje došli prisluškivanjem telefonskih komunikacija te pregledavanjem filmskog, fotografskog i videomaterijala. Bilo je i svjedoka koji su vidjeli kako se raketni sustav prebacuje iz Rusije u Ukrajinu, no ima i onih koji su posvjedočili da je nakon rušenja malezijskog zrakoplova sustav vraćen na teritorij Ruske Federacije.

Istražitelji su vrlo precizno odredili mjesto s kojeg je projektil ispaljen, naveli su da je Boeing 777, u kojem se nalazilo 298 ljudi, pao točno 25 kilometara od mjesta s kojega je ispaljena raketa. Podaci koje su prikupili američki i europski sateliti potvrdili su da se lanser nalazio na teritoriju koji su tada kontrolirali proruski pobunjenici. Specificirali su da je to bila poljoprivredna površina šest kilometara južno od sela Snižne. Na predstavljanju izvješća bilo je i dosta članova obitelji poginulih kojima se sada, kada je utvrđeno tko je krivac za rušenje aviona na letu MH 17, otvara mogućnost podizanja tužbi protiv odgovornih i zahtjeva za odštetu.     

>> Novi detalji o tragediji: Pronađeni dijelovi ruskog projektila na mjestu rušenja leta MH17

>> Rusija razorila avion kako bi dokazali oni nisu krivi za pad malezijskog MH17

Komentara 21

DU
Deleted user
09:11 29.09.2016.

Za dvadesetak godina,ce svjet pod pritiskom najvece osovine zla,jos morati mjenjati povjest o "bacanju"atomske bombe na Hirosimu,i sigurno ce to prepisati Rusima..........

DU
Deleted user
07:10 29.09.2016.

Neovisna istraga? Zapad koji je vodio istragu ni dan danas ne želi javno objaviti podatke iz crnih kutija niti ne želi objaviti radarske snimke iznad tog područja ni satelitske snimke ne žele objaviti. Iako je to cijelo područje nadzire u svakom trenutku par satelita- Ali sada pišu da je "neovisna " komisija nešto utvrdila, bitno da okrive Ruse. Na prethodna pitanja ostaju muk od neovisne komisije na pitanje zašto je ukrajinska kontrola leta preusmjerila taj avion u ratno podruje isto se šuti. U komunizmu bi za ovakva pianja ja dobio goli otok jer tako su se komunisti borili protiv svojih neprijatelja zapad to radi na način.

Avatar lvan12
lvan12
07:43 29.09.2016.

Ah kako je lijepo dati pridjev "neovisna" istrazi koju je vodila ukrajinska tajna sluzba... Tamo gdje je se zaista vodi nesto neovisno pita se dvije strane, a ne jednu. Jos malo "blame it on Russia..."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije