Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smijenili Hrvaticu

Maknuli je iz TV dnevnika jer nije Slovenka!?

Jelena Aščić
Foto: MMC RTV SLO
04.09.2015.
u 07:57

Slovenska javna TV smijenila je Hrvaticu Jelenu Aščić. - Vodi dnevnik za slovenske državne i vjerske blagdane, a Hrvatica je bosanskog porijekla, čulo se na Vijeću

Smjene urednika i voditelja, otkazi, liste za otpuštanje, diskreditiranje i zastrašivanje novinara, ukidanje kultnih emisija, promjene termina i skraćivanje emisija, sve više komercijalnih umjesto javnih sadržaja... Sve se to, doznajemo, događa na Radioteleviziji Slovenije, zbog čega sve više raste nezadovoljstvo i zaposlenika televizije i javnosti. Tim više što mnogi sumnjaju da iza svega ovoga stoji politički pritisak.

Nagrađivani trojac

A kulminacija ove situacije dogodila se ovih dana kada su, prema pisanju Mladine, sankcije zahvatile troje i međunarodno nagrađivanih novinara. S mjesta voditeljice Dnevnika prošlog je petka smijenjena Jelena Aščić jer je, tvrdi se, na Programskom vijeću rečeno da Dnevnike na državne i vjerske blagdane ne može voditi jer nije Slovenka, već je Hrvatica bosanskog porijekla.

U ponedjeljak je otkaz dobio novinar Erik Valenčič koji je nedjeljnu emisiju “Zrcalo tjedna” završio riječima: “Smrt fašizmu, sloboda ljudima”, ali su mu prije emitirana i dva nagrađivana, ali očito sporna, dokumentarna filma “Koalicija mržnje” i “Frontovi Kurdistana”. A sredinom kolovoza smijenjena je i kritična urednica vanjskopolitičke emisije Globus Helena Milinković koja je otvarala aktualne problemske teme.

– O tome jesu li o mom porijeklu raspravljali na Programskom vijeću ne znam ništa, zato to ne mogu ni komentirati. Ali bih htjela naglasiti da od svojih nadređenih, urednika i kolega nikada nisam osjetila netrpeljivost zbog porijekla – kazala nam je Jelena Aščić, inače rođena u Sloveniji, čiji su roditelji porijeklom Hrvati iz BiH.

Ona je napravila i nagrađivani dokumentarac “Gradimo ropstvo” u kojem prikazuje kako su bosanski građevinski radnici u Sloveniji tretirani kao robovi. Nakon prikazivanja tog filma dobivala je prijetnje koje je prijavila policiji.

Politička čistka

– Urednik redakcije rekao mi je da sam smijenjena odlukom uredničkog kolegija, no obrazloženja te odluke nije bilo. Emisija sad ide u drugom i kraćem terminu i mislim da je to pokušaj da se ona nakon Nove godine makne iz programa – rekla nam je o svom slučaju Helena Milinković.

Erik Valenčič otkaz i situaciju na televiziji popratio je ovim riječima: – Mislim da sam kažnjen zbog filma “Koalicija mržnje” jer se u njemu bavim neonacistima i njihovom vezom s Janšom i njegovom strankom, a krajnja desnica sada drži našu televiziju. Otkazi i smjene najobičnija su čistka kritičnih i nagrađivanih novinara, i to prema političkoj odluci iza koje stoji Janša.

O svemu smo pitanja poslali i direktorici televizije Ljerki Bizilj i čelniku Programskog vijeća Mitji Štularu, no odgovore nismo dobili.

>> Janšini bi lustrirali bivše udbaše, a Pozitivna Slovenija osuđenike

>> Informativni program u godinu dana ostao bez 20-ak urednika

Komentara 138

MI
mirrro
08:07 04.09.2015.

koji smo mi sugavci,svugdje nas jehu i vanka i ovdje u hrvatskoj,smjenjuju sve sto je hrvatsko kako na nasoj tv radman televizija tako i u sloveniji,srbiji i bosni

PR
prasoje
08:09 04.09.2015.

makli su je zato šta nije troprsta ili balija, ta stoka vlada slovenijom

PA
pankogulo
08:19 04.09.2015.

Zlovenci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije