Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Nešto je trulo u državi Makedoniji'

Deseci tisuća prosvjednika u Skoplju: 'Gruevski lopove! Hitleru!'

makedonija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/23
17.05.2015.
u 17:37

"Lopove! Hitleru! neki su od uzvika koji se mogu čuti dok se trg "crveni" mnoštvom prosvjednika u crvenim majicama i s makedonskim i albanskim zastavama.

Kako je i bilo najavljeno, u Skoplju je započeo veliki prosvjed koji je okupio više desetaka tisuća ljudi na gradskom trgu koji traže ostavku konzervativnog premijera Nikole Gruevskog.

"Lopove! Hitleru! Nema pravde, nema mira! Sloboda Makedoniji! "neki su od uzvika koji se mogu čuti dok se trg "crveni" mnoštvom prosvjednika u crvenim majicama i s makedonskim i albanskim zastavama.

"Gruevski, sudi ti narod. Borimo se za oslobađanje od tvog terora!"

 

Jedan od govornika rekao je kako je "nešto trulo u državi Makedoniji" i kako je i onda kada se požar ne može ugasiti jako bitno s koje strane ćete stajati. Jedan od govornika bio je i 22- godišnjak, a nabrajaju se razlozi zbog kojih su se okupili i  zbog čega prosvjeduju: korupcije, mita, raznih nepravdi koje su "učinjene Makedoniji"...

Okupljenima se praćen aplauzom obratiovođa oporbe Zoran Zaev koji je pozvao Gruevskog na ostavku i time izazvao oduševljenje građana. Zatražio je i prijevremene demokratske izbore. Građanima je obećao jednakost za sve bez obzira na različitosti.

Antivladin skup u Skoplju završen je bez incidenta, a aktivisti i pristalice opozicijske stranke SDSM kamirat će ispred vlade do ostavke premijera Nikole Gruevskog.

Na prosvjedu sudjeluje 14 stranaka i građanskih pokreta, među kojima su i neke manje stranke Albanaca

Makedonski premijer Nikola Gruevski poručio je jučer kako nema namjeru dati ostavku.

Ova reakcija uslijedila je dan prije održavanja velikog prosvjeda koju je organizirala oporbena ljevica, a koja konzervativnog premijera optužuje za korupciju i već mjesecima traži njegovu ostavku.

Današnji prosvjed vrhunac je višemjesečnih natezanja oporbene ljevice i premijera, a što je već izazvalo sukobe na ulicama glavnog grada Skoplja.

Nekoliko zastupnika u Europskom parlamentu iz redova Progresivne alijanse socijalista i demokrata te bivših ambasadora EU najavili su svoj dolazak na prosvjed.

Napeta politička situacija u zemlji dodatno se zaoštrila prošli vikend kada je došlo do pucnjave u gradu Kumanovu između policije i albanskih pobunjenika, a zbog koje je živote izgubilo 18 osoba, od kojih je 8 policajaca.

 

 

>>Tri scenarija: Hoće li doći do većih sukoba u Makedoniji?

Komentara 86

VU
vukovaractony
11:51 17.05.2015.

tako je rekao i drug Milosevic slobodan, necu pa necu, a onda ga izbacise kroz prozor pravo u Hag

GL
glasno
11:59 17.05.2015.

ne moze i da hoce, zalepio se uz fotelju, a drzi je i nasilno,korupcijom sukobima koje sam organizuje itk...kao bombe odjekuju snimci prisluskivanja opozicije

Avatar fenixem
fenixem
16:10 17.05.2015.

Tako je narode!!!!pokazite Makedonci zajedno s Albancima da nema nikakve velike Albanije!!nego samo nezasitnoga maloga prljavoga premijera koji zajedno s rusima planirano izaziva frku!!radi svojega a i ruskopravoslavnoga pakta!!!tijerajte cobana medju ovce odakle je i dosao!!a ruse za sibir!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije