Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EK SAZIVA SUMMITE

Mađarska zbog izbjegličkih kvota tuži Europsku komisiju

Refugees, most of them Syrians, struggle to leave a half-sunken catamaran carrying around 150 refugees as it arrives on the Greek island of Lesbos, after crossing part of the Aegean sea from Turkey,  October 30, 2015. There were no casaulties amongst the
Foto: Reuters/PIXSELL
1/8
05.11.2015.
u 07:53

Češka prijeti: Priljev migranata organizirana je 'invazija' na Europu, branit ćemo granice

Mađarski parlament izglasao je rezoluciju u kojoj optužuje Europsku komisiju da nije imala pravne osnove nametnuti državama uvođenje mehanizma relokacije izbjeglica po sustavu kvota, a češki predsjednik Miloš Zeman izjavio je da priljev izbjeglica i migranata u EU predstavlja organiziranu "invaziju" na Europu te da će "doći vrijeme kad će češka vojska morati intervenirati u obranu čeških granica". Rezolucija mađarskog parlamenta uvod je u tužbu koju Mađarska planira podnijeti protiv Europske komisije pred Sudom EU. Iz Europske komisije jučer su poručili da je odluka o izbjegličkim kvotama postala dio europskog zakonodavstva koje Komisija mora provoditi u praksi i braniti pred Sudom EU ako dođe do tužbe.

Relocirano 116 ljudi

Dok se Mađarska, Češka i Slovačka nastavljaju protiviti ideji relokacije izbjeglica po čitavom EU kao načinu za zaustavljanje nekontroliranog priljeva, iz Grčke je jučer u Luksemburg relocirano prvih 30 tražitelja azila iz Iraka i Sirije, čime je ukupno dosad iz Italije i Grčke relocirano samo 116 ljudi. Plan je da se u dvije godine po sustavu kvota relocira 160.000 izbjeglica, no ovim tempom to izgleda nemoguće, pogotovo uz Mađarsku, Češku i Slovačku koje osporavaju zakonitost plana pred Sudom EU. I mnoge druge brojke pokazuju da je EU na svim kriznim sastancima dosad bila puno jača na riječima nego na djelima. Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk stoga je odlučio sazvati još jedan izvanredni summit EU, već peti posvećen izbjegličkoj krizi u posljednjih šest mjeseci.

– Situacija je i dalje vrlo ozbiljna. U listopadu smo imali rekordnu razinu od 218.000 izbjeglica i migranata koji su prešli Sredozemno more – poručio je Tusk u pismu premijerima i predsjednicima 28 država u kojem ih poziva na neformalni summit EU 12. studenog na Malti. Tusk u pismu navodi da "trebamo učiniti sve što možemo" da ne dođe do raspada schengenske zone.

Druga videokonferencija

– Bilo kakva inicijativa koja može dovesti do ponovne uspostave granica unutar Schengena treba biti suspregnuta. Moramo ubrzano djelovati ako želimo izbjeći najgore – poručio je Tusk, tražeći brzo djelovanje na vanjskim granicama EU.

Od izvora u hrvatskoj Vladi doznajemo da premijer Zoran Milanović planira sudjelovati na tom neformalnom summitu. I u Uredu Kolinde Grabar-Kitarović drže da je summit o izbjegličkoj krizi posao hrvatske Vlade iako je u "tehničkom" mandatu.

Nakon izjave njemačke kancelarke Angele Merkel da ne želi graditi ogradu na njemačko-austrijskoj granici jer bi to moglo izazvati nove sukobe na Balkanu, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker organizirao je jučer telefonsku konferenciju s Merkel i austrijskim premijerom Wernerom Faymannom, dok su na drugoj videokonferenciji predstavnici svih država na tzv. zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti razgovarali o tome kako funkcionira dogovorena koordinacija.

>> 'Slovenija bi mogla vojnike iz međunarodnih misija pozvati za obranu granice'

>> Vlada će odobriti još 10,7 milijuna kuna za troškove nastale u izbjegličkoj krizi

Komentara 49

OK
okozaoko
08:53 05.11.2015.

Česi i Mađari imaju pravo, kao i tisuće drugih Europljana koji protestiraju i demonstriraju diljem EU, ali naši mediji to ni slučajno ne žele pokazati. Ovo jest organizirana invazija, a vama tobožnjim humanitarcima to će doći do glave tek kada i u vaše selo od 200 stanovnika budu uselili 2000 muslića tko zna od kuda, da vas pouče šerijatskim zakonima. Nacionalne države u Europi moraju nestati, budući stanovnici, kako ih vide Merkel i ostali iz vrzinog kola, bit će mulati, a naša lijepa Hrvatska neće više biti naša na slijedećih tisuću-dvije godina, nego muslimanska nedođija. Učimo djecu kako su Turci nekada probali porobiti ove krajeve ali nisu uspjeli, a danas? Danas im bez borbe sve predajemo a da i ne shvaćamo što nam se događa.

ZG
zgblabla
08:43 05.11.2015.

kada je svojedobno u socijalnoj samoposluzi u Vukovaru nestalo hrane...hm a za imigrante ima hrane koliko hočeš i za 10 000 dnevno ...eto vidite to mi se gadi!!!!!

RT
Rollo.Tomasi
09:00 05.11.2015.

8.11. ću nadopisati Orbana na listić i zaokružiti ga.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije